Suriye Sinirindaki Oylum Höyük Yönetim Merkeziymis

Kazi Baskani Prof. Dr. Atilla Engin: 'Karkamis Krali IniTesup'a ait olan çesitli Hitit mühür ve mühür baskilari Oylum Höyük'ün Hititler döneminde de önemli bir yönetim merkezi ve askeri üs oldugunu gösteriyor'

Güneydogu Anadolu Bölgesi'nin en büyük höyükleri arasinda yer alan Kilis'teki Oylum Höyük'te kazi çalismalari sürüyor.

Suriye sinirinin sifir noktasindaki Oylum Höyük'te, Kültür ve Turizm Bakanligi, Gaziantep Üniversitesi, Kilis Valiligi ve Kilis Belediyesi is birligiyle baslatilan kazi çalismalari Gaziantep Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekani ve Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Atilla Engin baskanliginda 20 kisilik ekiple devam ediliyor.

Prof. Dr. Engin, gazetecilere, höyügün geçmiste de bir sinir kenti oldugunu belirtti.

Geçmis yillarda çikartilan eserlerle bölgenin bir yönetim merkezi olduguna dair ipuçlari bulduklarini ifade eden Engin söyle konustu:

"Eskiden buranin bir yönetim merkezi oldugu tahmin ediliyordu ama son yillarda yaptigimiz kazi çalismalari Oylum Höyük'ün bir yönetim merkezi olduguna süphe birakmadi. Önceki yillarda çikartilan özellikle çivi yazili 3 belge ve Hitit dönemine ait yönetici mührü, buranin bir yönetim merkezi oldugunu açikça ortaya koydu. Bunun disinda Orta Tunç Çag yani günümüzden yaklasik 3 bin 900-3 bin 800 öncesine tarihlenen büyük bir anitsal yapi ortaya çikardik. Bu büyük bir saray yapisi. Henüz bir bölümünü açiga çikarttigimiz bu yapi yine Oylum Höyük'ün önemini ortaya koymakta."

Höyügün bereketli bir cografyada yer aldigini anlatan Engin, kazi çalismalarinin özellikle Demir ve Tunç çaglari tabakalarini arastirmaya yönelik devam ettigini aktardi.

Engin kazilarin tüm hiziyla devam ettigine dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"Orta Tunç Çagi sarayi disinda Genç Tunç Çagi'na tarihlenen ve Hitit Imparatorluk çagiyla çagdas büyük anitsal bir yapi ortaya çikti. Bu yapinin simdi avlu kismini kaziyoruz. Bu yapida ele geçen özellikle biri Karkamis Krali Ini-Tesup'a ait olan çesitli Hitit mühür ve mühür baskilari Oylum Höyük'ün Hititler döneminde de önemli bir yönetim merkezi ve askeri üs oldugunu gösteriyor."

Yaklasik 2 aydir büyük ölçüde Kilis Valiliginin destegiyle çalismalarin devam ettigine deginen Engin çalismalarin ekime kadar sürecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA