Fiat Sahipleri, 'Yol Arkadasim Connect' Ile Araçlariyla 'Konusabilecek'

Fiat Satis Sonrasi Direktörü Hüseyin Sahin: 'Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli araç içi asistani ile sürüs esnasinda sürücü ve araç içi sanal asistan arasinda sesli diyalog kurulmasini saglayacak teknoloji için çalismaya devam ediyoruz' Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç: 'Yili 800850 bin bandinda kapatacagini öngördügümüz 2021 toplam otomotiv pazarinda hedefimiz, liderligimizi sürdürürken, teknolojiyi de genis kitlelere ulastirmak'.

Fiat Satis Sonrasi Direktörü Hüseyin Sahin, "Fiat Yol Arkadasim Connect" kapsaminda Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli araç içi asistani üzerinde çalistiklarini belirterek, "Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli araç içi asistani ile sürüs esnasinda sürücü ve araç içi sanal asistan arasinda sesli diyalog kurulmasini saglayacak teknoloji için çalismaya devam ediyoruz." dedi.

Tofas tarafindan Türkiye'de Egea'nin yer aldigi segmentte ve hafif ticari araç pazarinda sunulan ilk ve tek baglanabilirlik uygulamasi olan Yol Arkadasim Connect'e iliskin Hüseyin Sahin ve Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç'in katilimiyla çevrim içi basin toplantisi düzenlendi.

Hüseyin Sahin, toplantida yaptigi konusmada, dünyada otomotiv teknolojileri alaninda yasanan gelismelerle küresel anlamda dijitallesmeye yönelik adimlari yakindan takip ettiklerini ve müsteri ihtiyaçlarindan yola çikarak 2018 yilinda Fiat Yol Arkadasim Connect'i gelistirdiklerini anlatti.

Ürünün altyapi yönetimi ve gelistirmesini Tofas Satis Sonrasi Connectivity ekibi, Tofas Bilgi Teknolojileri ve AR-GE birimleriyle baglantili araç platformu partneri Comodif ile hayata geçirdiklerini belirten Sahin, "Fiat marka hedefimiz; teknolojiye, tasarim ve konfora herkesin ulasabilmesi...Tüm Egea model ailesi araç sahiplerinin faydalanabildigi, ayrica Doblo, Fiorino ve Ducato'da da sundugumuz Fiat Yol Arkadasim Connect teknolojisiyle Türkiye'de bir ilki gerçeklestirdik. Genis kitlelere bu hizmeti sunabilen tek markayiz." ifadelerini kullandi.

- "Kaza aninda alinan çarpisma verisiyle ilgi merkezimize aninda uyari iletiliyor"

Hüseyin Sahin, devreye alinan ilk özelliklerin; uzaktan kontrol, park konum bilgisi ve çekilme bildirimi gibi müsterilerin hayatlarini kolaylastiracak fonksiyonlar oldugunu bildirdi.

Fiat Yol Arkadasim Connect kullanicilarinin, eklenen yeni fonksiyonlardan ve katma degerli hizmetlerden faydalanabildiklerini aktaran Sahin, sunlari kaydetti:

"Uzaktan kapi kilitleme-açma yapilabiliyor, otopark lokasyonlarina kilometre uzaklik, bos kapasite bilgisi ve fiyat tarifesi ögrenilebiliyor, akü, lastik, adblue ve LPG seviyeleri kontrol edilebiliyor. Bununla birlikte olasi kritik ariza kodunda seyahat sirasinda bir sinyal alirsak müsterimizin seyahati tamamlanir tamamlanmaz müsteri ilgi merkezimiz müsterimizi arayarak araci ile ilgili yapmasi gerekenleri telefonda aktariyor, gerekli durumlarda acil yol yardim ve çekici destegi veriyoruz. Ayrica, Fiat Yol Arkadasim Connect, kaza aninda alinan çarpisma verisiyle ilgi merkezimize aninda uyari iletiyor ve müsteri ilgi merkezimiz kullaniciyi ariyor. Talebi dogrultusunda ambulans hizmeti gönderiyor oldugumuz gibi, müsterimize ulasamazsak otomatik olarak aracin bulundugu konuma ambulans hizmeti gönderiyoruz."

- "Fiat Yol Arkadasim Connect çocuklari da koruyor"

Fiat Satis Sonrasi Direktörü Sahin, Fiat Yol Arkadasim Connect'te bu yil devreye aldiklari ikinci önemli güncellemenin ise okullarin açildigi günlerde özellikle önemine deginmek istedikleri "Ducato Çocuk Alarmi" oldugunu söyledi.

Sahin, devamla sunlari kaydetti:

"Geçtigimiz yillarda okul servislerinde çocuklarin unutulmasi nedeniyle yasanan talihsizlikler ve sonucunda hepimizi çok üzen haberlerle karsilastik. 'Bu konuda ne yapabiliriz' diye düsünerek Fiat Yol Arkadasim Connect'e yeni bir fonksiyon daha eklemek üzere çalisma yaptik. Okul servislerinde begeniyle tercih edilen Ducato modellerimizdeki koltuk sensörü çözümünü bir adim öteye tasidik. Ducato okul tasitlarinda, motor kapatildiktan hemen sonra koltukta çocuk ya da esya unutulduysa FYA Connect, araç kullanicisini öncelikle bir bildirim ile uyariyor. Bildirim göndermemizden sonra 5 dakika içerisinde araca gidip duruma müdahale edilmemisse müsteri ilgi merkezimiz kullaniciyi arayarak bu kez de bizzat uyarida bulunuyor."

- "Fiat'lar birbirleriyle konusacak"

Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli araç içi asistani üzerinde çalistiklarini da belirten Sahin, "Bu alanda önemli atilimlarimizdan biri Fiat Yol Arkadasim Connect ile entegre olacak ve Sestek'in teknolojileriyle destek verecegi araç içi sesli asistan projemiz. Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli araç içi asistani ile sürüs esnasinda sürücü ve araç içi sanal asistan arasinda sesli diyalog kurulmasini saglayacak teknoloji için çalismaya devam ediyoruz. Fiat Yol Arkadasim Connect için gelecekte devreye alacagimiz projelerimiz bunlarla sinirli degil. 2022-2025 yillari arasinda Connect'le sadece araçla sürücüyü degil, kullanicisiyla akilli ev sistemlerini ve diger Connect'li araçlari da birbiriyle baglantili hale getirecegiz." diye konustu.

Sahin, Türkiye'de 25 bini askin Fiat Yol Arkadasim Connect kullanicisi oldugunu ve bunlarin yüzde 60'inin Egea, yüzde 40'inin ise hafif ticari araçlardan olustugunu bildirdi.

- "Pazarin 800-850 bin bandinda kapanacagini öngörüyoruz"

Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç ise toplantida Fiat'in 2021 performansini degerlendirdi.

Geçen yildan beri pazardaki liderliklerini devam ettirdiklerini belirten Aytaç, "Yilin ilk 8 ayinda 78 bin 726 bin adetle toplam otomotiv pazarinin liderligini sürdürüyoruz. Fiat markasi, agustos ayinda 10 bin 366 adet otomobil ve hafif ticari araç satisi gerçeklestirerek otomotiv pazarinin tek basina yüzde 17,7'sini olusturdu. TÜIK temmuz sonu verilerine göre, 62 ilde lider konumdayiz. 2016 yilindan beridir Türkiye'nin en çok tercih edilen modeli olan Fiat Egea liderligi birakmadi. Sedan, Hatchback, Station Wagon gövde seçenekleri ve aileye yeni eklenen Cross ile teknoloji ve konforu ulasilabilir kilan Egea ailesinin lansmanindan günümüze toplam satis rakami ise 324 bin adedi geçti. Yili 800-850 bin bandinda kapatacagini öngördügümüz 2021 toplam otomotiv pazarinda hedefimiz, liderligimizi sürdürürken, teknolojiyi de genis kitlelere ulastirmak." seklinde konustu.

- "Ekim ayina sira yaziyoruz"

Altan Aytaç, gazetecilerin sorularini yanitlarken, otomotiv endüstrisindeki çip krizinin sürdügünü ve belirsizligin devam ettigini aktararak, neredeyse tüm modellerde talepleri siraya aldiklarini ve bu süreci dikkatlice yönetmeye çalistiklarini söyledi.

Su an itibariyla otomobil almak isteyenler için ekim ayina sira yazdiklarini belirten Aytaç, sunlari kaydetti:

"Üretim programini ayni ay içerisinde bile kuvvetlendirmeye çalisiyoruz veya orijinal programi en azindan tutmaya çalisiyoruz. Onun için öncelikle bugün itibariyla konusursak daha spesifik olarak eylül ayinda talebi karsilamaya çalisiyoruz ama ekime sarkmalar olacak. Daha ileriye su anda tarih vermiyoruz. Genelde biz bir ay içerisinde yönetmeye çalisiyoruz süreci. Eger bu malzeme kisitlarina bagli sikintinin boyutu büyür, ileriye dogru giderse tabii ki bu süreler uzayacaktir. Yani Fiat markasi için konusuyorum. Ama tabii Türkiye'de satisa sundugumuz Fiat markali araçlarin yüzde 95'ini Bursa Tofas fabrikasinda üretmenin de avantajiyla hizli reaksiyon göstermeye çalisiyoruz. Talebin yüksek oldugu zamanlar otomotivci için en önemli zamanlar, o talebi hizli karsilamak lazim. Çünkü müsteri de beklemeyi sevmez. Biri otomobil satin alma niyetine girmisse ve ona bir an evvel ulasmak istiyorsa bu talebi hizli karsilamak Fiat markasi olarak her zaman hedefimiz. Onun için böyle aylarca degil, bizim için su anda... Su an itibariyla eylül ayina veremedigimiz ürünleri ekim ayina yazmaya basladik. Bir süre de böyle gidecek gibi görünüyor."

Kaynak: AA