Küresel Piyasalar Yogun Veri Gündemine Odaklandi

Küresel piyasalarda dün karisik bir seyir izlenmesinin ardindan bugün yurt içinde issizlik orani, yurt disinda ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) basta olmak üzere yogun veri gündemi takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ekonomiye yansimalarina iliskin endiseler ile para politikalarina yönelik belirsizlikler, pay piyasalarinda oynakligin yüksek seyretmesine neden oluyor.

Bu kapsamda her ne kadar merkez bankalari yetkililerinden gelen açiklamalar yatirimcilarin odaginda kalmaya devam etse de ABD Baskani Joe Biden ile Çin Devlet Baskani Si Cinping'in telefon görüsmelerinin ardindan yeni günün Asya borsalari ve ABD ile Avrupa endeks vadeli islem sözlesmelerinde pozitif baslamasi dikkati çekiyor.

Dün yakindan takip edilen Avrupa Merkez Bankasi (ECB) toplantisinda, piyasa beklentileri dogrultusunda faiz oranlari ve Pandemi Acil Varlik Alim Programi (PEPP) toplam büyüklügünde degisiklige gidilmedi. Banka buna karsin, PEPP alimlarinin son 2 çeyrege göre daha düsük hizla olabilecegini duyurdu. Makroekonomik projeksiyonlarini da güncelleyen ECB, 2021 için Avro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 4,6'dan yüzde 5'e, AB uyumlu yillik enflasyon tahminini yüzde 1,9'dan yüzde 2,2'ye yükseltti.

Kararlarin ardindan açiklamalarda bulunan ECB Baskani Christine Lagarde, enflasyondaki yükselisin büyük ölçüde geçici oldugunu düsündüklerini, aralik ayi toplantisinda PEPP'i kapsamli olarak tartisacaklarini belirterek, "Su asamada yaptigimiz sey varlik alimlarinin azaltilmasi degil, alimlari yeniden ayarliyoruz." dedi.

Öte yandan dün ABD'de açiklanan verilere göre, ülkede ilk kez issizlik maasi basvurusunda bulunanlarin sayisi 4 Eylül ile biten haftada 310 bin ile yaklasik 18 ayin en düsük seviyesine geriledi.

Issizlik maasi basvurularinin asilamadaki ilerleme ve isletmelerin yeniden açilmasiyla istikrarli sekilde azaldigini, ancak Kovid-19 vakalarindaki son artisin is gücü piyasasindaki toparlanmayi kesintiye ugratma riskinin oldugunu belirten analistler, ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinden varlik alimlarinin azaltilmasina bu yil içinde baslanmasi konusunda yönlendirmeler gelmeye devam ettigini vurguladi.

Bu gelismelerle dün New York borsasinda satis agirlikli bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,46 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,25 deger kaybetti. Dolar endeksi dün yüzde 0,3 deger kaybederek 92,5'ten günü tamamlamasinin ardindan bugün yatay seyrediyor. ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri de dün düsüsünü ikinci güne tasiyarak yüzde 1,30 sinirina gerilemesi sonrasi, bugün yüzde 1,31 seviyelerinde bulunuyor.

Avrupa tarafinda dün ECB toplantisindan çikan kararlar ve Lagarde'in açiklamalarinin, "ekonomiye yönelik daha az destek" temasini öne çikarmasi ile pay piyasalarinda karisik bir seyir izlendi. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,01 gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,24 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,08 yükseldi. Avro/dolar paritesi ise yüzde 0,1'lik artisla 1,1830 seviyelerinde hareket ediyor.

Asya tarafinda ABD ile Çin liderlerinin telefon görüsmesine dair verilen pozitif mesajlar ile Çinli yetkililerin oyun ve teknoloji sektörüne yönelik düzenlemeleri yavaslatacagina dair haberler, pay piyasalarini destekledi. Bu gelismelerle kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,5 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 artis kaydetti.

Yurt içinde ise dün Borsa Istanbul'da alis agirlikli bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi günü yüzde 1,31 yükselisle 1.452,67 puandan tamamladi. Dolar/TL, dün 8,52 seviyelerinden düsüse geçerek günü yüzde 0,4'lük azalisla 8,4365'ten tamamlarken, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,4480'den islem görüyor.

Analistler, ekonomik toparlanma ve para politikalarina yönelik belirsizliklerin fiyatlamalar açisindan temel faktör olmaya devam ettigini belirterek, ABD ile Çin arasindaki gerilimin azaldigina isaret eden siyasi gelismelerin de gündemin odagina yerlestigini söyledi.

Bugün yurt içinde is gücü istatistikleri ve dis ticaret endekslerinin, yurt disinda ise ABD Merkez Bankasi yetkililerinin açiklamalarinin yani sira Almanya'da enflasyon, Ingiltere'de büyüme, ABD'de ÜFE verilerinin takip edilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.430 puanin destek, 1.490 puanin ise direnç konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

09.00 Almanya, agustos ayi TÜFE

09.00 Ingiltere, temmuz ayi sanayi üretimi

10.00 Türkiye, temmuz ayi is gücü istatistikleri

10.00 Türkiye, temmuz ayi dis ticaret endeksleri

15.30 ABD, agustos ayi ÜFE

17.00 ABD, temmuz ayi toptan stoklar

Kaynak: AA