'Bosna Hersek Savunmasi-Igman 2021' Törenlerle Basladi

Bosna Hersek'teki savasta (1992-1995) baskent Saraybosna yakinindaki Igman Dagi'nda Sirp birliklerin düzenledigi operasyonun durdurulmasinin ve dagin savunulmasinin 28'inci yilinda düzenlenen "Bosna Hersek Savunmasi-Igman 2021" etkinligi bir dizi törenle basladi.

Program kapsaminda, baskent Saraybosna'daki Sönmeyen Ates Aniti, Savasta Öldürülen Çocuklar Aniti ve Kovaçi Sehit Mezarligi'nda tören düzenlendi.

Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Zeljko Komsic, törende yaptigi açiklamada, Igman Dagi savunmasinin yalnizca Saraybosna için degil tüm Bosna Hersek için önem arz ettigini söyledi.

Komsic, "Düsman ordusu Igman Dagi'ni kontrol altina almayi basarabilseydi neler yasanirdi bilmiyoruz, su an burada konusabilecek durumda olur muyduk onu da bilmiyoruz." dedi.

Konseyin Bosnak üyesi Sefik Dzaferovic de Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun (ARBIH) 1992-1995 yillari arasinda elde ettigi tüm zaferlerin, Bosna halkinin özgürlügü açisindan büyük önem teskil ettigini kaydetti.

Ordunun, Igman savunmasiyla Saraybosna'nin bloke edilmesini engelledigini hatirlatan Dzaferovic, söz konusu savunmanin savasin kilit mücadelelerinden biri oldugunu vurguladi.

Dzaferovic, Bosna Hersek'in sonunda, Avrupa Birligi (AB) ve NATO üyesi etkili bir ülke haline gelecegini belirterek, "Bosna Hersek'in tüm vatandaslari, ülkenin hangi bölgesinde yasarlarsa yasasinlar, esit haklara sahip olacaklar. Son günlerde Sirp Cumhuriyeti entitesinden aksi mesajlar gönderiliyor, bunlar utanç verici mesajlar, bu mesajlarin gönderenleri utanç duymalidir." ifadelerini kullandi.

"Bosna Hersek Savunmasi - Igman 2021" etkinliginin organizasyon kurulu baskani Mirza Terzo da söz konusu etkinligin en önemli amaçlarindan birinin, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu mensuplarinin savastaki kahramanliklarina dikkati çekmek oldugunu söyledi.

Emekli general Rizvo Pleh de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle içerigi degistirilen etkinligin sürekliliginin korunmasi gerektigine isaret ederek, "Genç nesillerin, bu devlet ve milletin kendisini savunmak ve ayakta kalmak için ne tür zorluklarla mücadele ettigini bilmesi gerekiyor." dedi.

Hem sehitleri anmak hem de Bosna Hersek savunmasini hatirlamak amaciyla 21. kez gerçeklestirilen etkinligin merkezi töreninin 6 Agustos Cuma günü, Igman Dagi'nda savas yillarinda insa edilen camide yapilacagi kaydedildi.

- Igman savunmasinin önemi

Savas suçlusu Ratko Mladic'in komutasindaki Sirp birlikler, 1993 yilinin agustos ayinda Igman Dagi'nda bir operasyon düzenleyerek, baskent Saraybosna'ya girip sehrin diger yakasindaki Sirp birlikleriyle birlesmeyi hedefledi.

Bosna Hersek'te 1990'li yillarda yasanan savasin dönüm noktalarindan biri olarak kabul edilen Igman savunmasinda, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu galip gelerek Sirp askerler püskürtüldü.

???????

Kaynak: AA