Medeni Açiklamasi 'Türkiye Ile Özbekistan'in Ticaret Hacmi 3 Milyar Dolar'

Özbekistan Adana Fahri Konsolosu Ilker Medeni, bagimsizliginin 30. yildönümünde Özbekistan’in yeniden sahlandigini ifade ederek, "Türkiye ile Özbekistan arasinda 2021 yilinda gerçeklesmesi öngörülen ikili ticaret hacmi 3 milyar dolar civarinda. Türkiye ve Özbekistan gönül baglarini ve samimi kardeslik hislerini tarih boyunca muhafaza etmis, birbirlerine desteklerini her zaman ve her kosulda göstermistir” dedi.

Medeni Açiklamasi 'Türkiye Ile Özbekistan'in Ticaret Hacmi 3 Milyar Dolar'
Ilker Medeni, Özbekistan bagimsizliginin 30. yildönümü dolayisiyla yaptigi açiklamada, “Gelecege büyük bir umut ve güvenle bakan, her zaman sabirla ve metanetle yasayan Özbek halkinin 1 Eylül 1991 tarihinde kavustugu bagimsizliginin, Ata yurdumuz olan Özbekistan’in 30. Bagimsizlik yilini en içten dileklerimle tebrik ederim. Türkiye ve Özbekistan ayni dili konusan, ayni dine inanan, ayni duygulari paylasan iki büyük devlet. Gönül baglarini ve samimi kardeslik hislerini tarih boyunca muhafaza etmis ve birbirlerine desteklerini her zaman ve her kosulda göstermistir” dedi.



“Üçüncü Rönesans’a dogru”

Özbekistan Adana Fahri Konsolosu Ilker Medeni, “Bilindigi gibi tarihte Maveraünnehir ve Türkistan diye anilan günümüzdeki Özbekistan topraklarinda iki büyük uyanis dönemi yasanmistir. Imam Buhari, Imam Matüridi, Imam Termizi, el-Biruni, Ibn Sina gibi güzide sahsiyetleri armagan eden birinci dönem IX-XII yüzyillari kapsamis, Ulugbey, Ali Kuscu, Alisir Nevai ve Babür’lerin yasadigi ikinci dönem de XIV-XV yüzyillara denk gelmistir. Su an da ülkede önemli bir dirilis süreci daha yasanmaktadir. ‘Akan nehir akmaya devam eder’ diyen bir atasözü var. Tarihte görüldügü üzere ata yurdumuz Özbekistan topraklarinda iki önemli uyanis dönemi yasanmistir. Tarihten güç alarak ülkede üçüncü bir dirilisin yasanmasi için Cumhurbaskani Mirziyoyev konulan ‘Üçüncü Rönesans’ vizyonu Özbekistan halkina büyük hedefler için ilham vermektedir” ifadelerini kullandi.

“Yeni Özbekistan degisim ve dönüsümünü sürdürüyor”

Özbekistan’in, 35 milyonluk genç ve dinamik nüfusu, zengin tabii kaynaklari, sanayi potansiyeli ve güçlü tarimsal üretimiyle bölgesinin cazibe merkezi olma yolunda emin adimlarla ilerledigini kaydeden Medeni, “Son bes yilda Özbek toplumunun siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik imajinin hizla degistigini ve halkin hayatinda yeni temaslarin, yeni firsatlarin ve degerlerin olustugunu vurguladi, ülkede temel demokratik kavramlarin ve yasam becerilerinin artik gerçege dönüsüyor olduguna dikkat çekmek istiyorum. Özellikle 2016’da yeni Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev’in iktidara gelmesiyle ülkede her alanda yenilikçi politikalar izlenmeye baslanmis durumdadir. Ülkenin gelisimini yeni ve yüksek düzeye tasimak, bunun için de yeni reformlari gerçeklestirmek nesnel gereklilik, en önemli stratejik göreve dönüsmüstür” seklinde konustu.



“Iki ülke arasinda ticaret hacmi 3 milyar dolar civarinda”

Türkiye ile Özbekistan arasinda 2021 yilinda gerçeklesmesi öngörülen ikili ticaret hacminin 3 milyar dolar civarinda oldugunu aktaran Medeni, “Toplam bin 700 kadar Türk sermayeli firma Özbekistan’da faaliyet göstermektedir. Özbekistan Cumhuriyeti’nin bagimsizliginin 30. yilinda Türk Cumhuriyetleri arasindaki sarsilmaz kardeslik baginin daha da kuvvetlenmesini ve Özbekistan Cumhuriyeti’nin bagimsizliginin daim olmasini temenni ediyorum. Bu duygu ve düsüncelerle Bagimsizlik Bayramimizi kutluyorum” dedi.

Kaynak: İHA