Oluz Höyük'ün 2500 Yillik Pers Yolu

Amasya’daki Oluz Höyük’te yaklasik 2 bin 500 yillik Pers Yolu’nun izleri gün isigina çikti. Kazi Baskani Prof. Dr. Sevket Dönmez, “Ünik bir kalinti olan Pers Yolu Anadolu’nun en eski yol sistemlerinden biridir” dedi.

Oluz Höyük'ün 2500 Yillik Pers Yolu
15 yildir arkeolojik kazilarin sürdügü Oluz Höyük’ün Anadolu Demir Çagi arkeolojisinde bugüne degin görülmeyen sira disi bulgulariyla dikkat çeken bir yerlesim yeri oldugunu vurgulayan Istanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, ortasinda açik su kanali bulunan, 28 metre uzunlugunda ve 8,5 metre genisligindeki Pers Yolu’nun bu bulgulardan en önemlileri arasinda oldugunu söyledi.



Özgün malzemesiyle pasif koruma ve saglamlastirmaya tabi tuttuklari yolda süren çalismada Batman Üniversitesinden Uzman Konservatör Dr. Hüseyin Akilli’nin önemli destegini aldiklarini anlatan Prof. Dr. Dönmez, “Anadolu yerlesmelerine baktigimiz zaman bu denli anitsal bir yolu göremiyoruz. Bu yol Oluz Höyük için özel bir anlam ifade ediyor” diye konustu.

Tasli yolun yerlesmeyi ikiye ayirdigini anlatan Dönmez, “Kuzeyinde daha çok sivil alanlari, saraylarin ve malikanenin oldugu bölümü görüyoruz. Güneyinde ise dinsel alanlar var. Atesgedeyi, kurban ritüellerinin gerçeklestigi platformlari görüyoruz. Bu bakimdan Pers Yolu boyutlariyla, anitsalligiyla Anadolu’da bir ilki gerçeklestirmis oluyor” seklinde konustu.

10 kültür katmaninin saptandigi kaziya, Kültür ve Turizm Bakanligi, Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiligi ile Amasya Belediyesi destek veriyor.
Kaynak: İHA