Karides yemek haram mı? Karides yemek günah mı?

Denizden elde edilen ürünlerin hangilerinin haram hangilerinin helal olduğu son dönemde pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Karides severlerin son günlerde ‘Karides yemek haram mı?’ sorusunu gündeme getirmesi üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan açıklama gecikmedi! Peki, karides yemek haram mı? Karides yemek günah mı?

Karides yemek haram mı? Karides yemek günah mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı; İslam aleminden gelen “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna, “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.” (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurdu cevabını vermişti. Büyük bir tartışmanın başlamasına sebep olan bu sorunun ardından pek çok kişi karides yemek haram mı? sorusunu gündeme getirdi. Peki, karides yemek haram mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre karides yemek….

Karides Yemek Haram mı?


Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, deniz ürünlerinin helal ya da haram olması konusunun gündem olması üzerine konu hakkında açıklama yaptı. Denizden çıkan ürünlerin mezheplere göre haram ve helal olarak sınıflandırıldığını açıklayan Haçkalı, Muhammed'in yenmesi helal ve haram olan hayvanlarla ilgili açıklamalarının bulunduğunu söyleyerek şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Karides yemek haram mı? Karides yemek günah mı?

"Yapılan bir rivayette şunlar ifade edilmektedir: 'Resulullah sallallahu aleyhivesellem, azı dişi bulunan yırtıcı hayvanların ve pençesiyle avlanan yırtıcı kuşların etlerinin yenmesini yasaklamıştır.' Bunun yanında pis ve iğrenç olmaları nedeniyle bazı hayvanların yenmesini yasakladığı da bilinmektedir. Hazreti Muhammed, deniz ürünleriyle ilgili olarak ise 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.' buyurmuştur."

"Maliki, Şafii ve Hanbeli alimleri ise Maide Suresi'nin 96. ayetindeki 'deniz avı' ifadesinin kapsamlı oluşunu ve Hazreti Peygamber'in 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.' ifadesine dayanarak, deniz ürünlerinin yenilmesi hususunda oldukça geniş bir yaklaşım ortaya koymuşlardır. Maliki ve Hanbeli alimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şafii mezhebinde ise aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir." Açıklamasını gerçekleştiren Haçkalı, İslam aleminden gelen ‘Karides haram mı?’ sorusuna cevaben karidesin haram olmadığını belirtti.

Karides Yemek Günah mı?


Karides tüketen Müslümanların ‘Karides yemek günah mı?’ sorusunu sormasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yanıt gecikmedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın karidesin yenip yenmeyeceğine ilişkin açıklaması şu şekildedir;

Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.), “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.” (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmuştur.

Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).

Şafii mezhebinde konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir. Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).

Karides yemek haram mı? Karides yemek günah mı?

Karides haram mı? ve karides yemek günah mı? soruları İslam alimleri tarafından bu şekilde belirtilmiştir.