Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, Koordinasyon Toplantisinin Ardindan Konustu Açiklamasi

'Herhangi bir dogal sit alanini, özel çevre koruma bölgesini veya orman alanini bugüne kadar imara açmadigimiz gibi bu yangindan sonra da ne Antalya'da ne Mugla'da ne Marmaris'te ne de Bodrum'da imara açmayacagiz' '(Antalya'daki yangin) 48 mahallemiz dogrudan etkilenmis durumda, tamamen bosalttigimiz mahalle sayimiz 31 ve kismen zarar gören mahallelerimiz de 17 oldu' 'Antalya'miza toplamda 47,5 milyon lira ödenek gönderilmis durumda. Zarar tespitleri çerçevesinde de su ana kadar 912 ailemize toplamda 12 milyon 200 bin lira yardim yapildi' 'Biz, her afet bölgesine gidiyoruz ve görüyoruz ki milletin devletine güveni tamdir. Iste bundan rahatsiz olan odaklar var. Onlar varsin olmaya devam etsinler'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "Herhangi bir dogal sit alanini, özel çevre koruma bölgesini veya orman alanini bugüne kadar imara açmadigimiz gibi bu yangindan sonra da ne Antalya'da ne Mugla'da ne Marmaris'te ne de Bodrum'da imara açmayacagiz." dedi.

Bakan Kurum, Antalya'nin Manavgat ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantinin ardindan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ile ortak düzenlenen basin toplantisinda yanginda hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralilara da acil sifa diledi.

Devletin tüm kurumlariyla 28 Temmuz'da baslayan yanginlar sonrasinda bölgelerde yer aldigini ifade eden Kurum, yanginlarin ilk anindan itibaren sahada bulunduklarini dile getirdi. Tüm görevlilerin, belediye personelinin, sivil toplum kuruluslarindan gönüllerin canlarini ortaya atarak yanginla mücadele ettigini vurgulayan Kurum, milletle bir ve beraber olarak çalismalar yürütüldügünü aktardi. Sahada insan üstü gayret sergilenerek çalisildigini belirten Kurum, "Antalya'da 48 mahallemiz dogrudan etkilenmis durumda. Tamamen bosalttigimiz mahalle sayimiz 31 ve kismen zarar gören mahallelerimiz de 17 oldu." bilgisini paylasti.

Yangindan dogrudan etkilenen vatandaslardan 654'ünün tedavilerinin ardindan taburcu edildigini bildiren Kurum, 1882 afetzedeye psikososyal destek verildigini anlatti. Murat Kurum, "Zarar gören hayvanlarimiza iliskin 70 veteriner hekimimiz, 7 gün 24 saat hizmet veriyor." dedi.

Yurt ve pansiyonlarda kalan kisi sayisinin 59 oldugunu söyleyen Kurum, AFAD koordinasyonunda yerlesim yerlerine çadir ve konteynerlerin de kuruldugunu aktardi.

- Hasar tespit çalismalari

Yangin bölgelerinde yapilanlari anlatan Kurum, hasar tespitlerinin sürdügünü hatirlatti. Bakan Kurum, "Ilgili bakanliklardan Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlariyla Antalya'miza toplamda 47,5 milyon lira ödenek gönderilmis durumda. Zarar tespitleri çerçevesinde de su ana kadar 912 ailemize toplamda 12 milyon 200 bin lira yardim yapildi." bilgisini verdi.

Zarar tespiti kapsaminda vatandaslarin yarasini saracak adimlarin en hizli sekilde atilacagini dile getiren Kurum, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatiyla da zarar gören hayvanlara yönelik tespitlerin yapildigini bildirdi.

Murat Kurum, Akseki, Alanya ve Manavgat'ta 2 bin 926 binada yaklasik 6 bin bagimsiz birimde tespit yapildigini, 1071'i konut olmak üzere toplam 1960 bagimsiz birimde hasar tespit edildigini kaydetti. Yangindan zarar gören mahallelerin hepsine ulasildigini belirten Kurum, 3 mahalle haricinde elektrik verilmeyen alanin bulunmadigini, içme suyu konusunda da çalisma yapildigini dile getirdi.

- "Konutlarimizi kendi yerlerine yapacagiz"

Vatandaslarin taleplerini dinlediklerini söyleyen Kurum, söyle devam etti:

"Konutlarimizi kendi yerlerine yapacagiz. Yöresel mimariye uygun sekilde, altinda ahiriyla, deposuyla, üstünde 3+1 konutu varsa 3+1, 2+1 varsa 2+1 olacak sekilde konutlarimizin insasini yapacagiz. Bu konutlarimiz hiçbir sekilde özel çevre koruma bölgelerine, dogal sit alanlarina veya orman alanlarina yapilmayacak, bunun altini çizerek ifade etmek istiyorum. Köylümüzün daha önce yasadigi yer nere ise o yere yapacagiz veya hazine mülkiyetinde yerlesime uygun alanlar nerelerse oralara yapacagiz. Dolayisiyla herhangi bir dogal sit alanini, özel çevre koruma bölgesini veya orman alanini bugüne kadar imara açmadigimiz gibi bu yangindan sonra da ne Antalya'da ne Mugla'da ne Marmaris'te ne de Bodrum'da imara açmayacagiz. Yine ayni yerine yapacagiz."

Konutlarin TOKI araciligiyla insa edilecegini, ahirlarin ihalelerini kisa zamanda yapmak istediklerini, ahirlari 3 ay içerisinde tamamlamayi hedeflediklerini anlatan Kurum, açiklamalarini söyle sürdürdü:

"Konutlarla ilgili bir ay içerisinde ihalelerimizi yapip en geç önümüzdeki yaza kadar vatandaslarimiza 1037 konutumuzu hizli sekilde, daha önce Giresun'da, Malatya'da, Elazig'da, Izmir'de, Rize'de, Trabzon'da ne yaptiysak ayni anlayisla, ayni hizla Antalya'mizda da Marmaris'imizde de çalisacagiz, vatandaslarimizin yarasini sarmis olacagiz. Biz her mahalleye gidiyoruz, vatandasimizla görüsüyoruz."

Kurum, seferberlik ruhuyla çalistiklarini, evi yikilan, yangindan zarar görenlere 50 bin liraya kadar esya ve kira yardimi yapildigini kaydetti. Mugla'daki hasar tespitlerine de deginen Kurum, Marmaris, Milas ve Seydikemer'de 134 binanin agir hasarli ve yikik oldugunun tespit edildigini bildirdi.

Kurum, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 7, İçel'in Aydincik ve Silifke ilçelerinde 77, Adana'nin Aladag ve Kozan ilçelerinde ise 61 binanin yangindan zarar gördügünün tespit edildigini aktardi.

Van'in Baskale ilçesindeki selin ardindan yapilanlara da deginen Kurum, burada da hasar tespitinin sürdügünü, toplam 26 bagimsiz birimin selden etkilendigini söyledi.

Bakan Kurum, Antalya'nin ve tüm sehirlerin en kisa sürede yaralarini saracaklarini vurguladi.

- "Bugün birlik, beraberlik günüdür"

Bakan Kurum, açiklamalarinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

"Sosyal medyada ve bazi basin-yayin organlarinda 'yangin devam ederken ev projeleri hazirlandigi' seklinde bazi iddialar gündeme geldi. Bu iddialar hakkindaki düsünceniz nedir?" sorusu üzerine Kurum, "Biz de maalesef sosyal medyada yapilan tezvziratlarla yangin üzerinden siyasi rant elde etmeye çalisan odaklari görüyoruz. Maalesef üzülerek izliyoruz." yanitini verdi.

"Bugün birlik, beraberlik günüdür. Su olup yangina akma günüdür." diyen Kurum, bu anlayisla, seferberlik ruhuyla, devlet-millet kaynasmasiyla hareket ettiklerini söyledi. Bakan Kurum, sunlari kaydetti:

"Burada biz disaridan izlemiyoruz. Buraya gelip selfie çekip gitmiyoruz. Bilfiil uykusuz kalarak, tüm ekibimizle birlikte sahada vatandasimizla beraberiz. Yeri geliyor onlarla yangin söndürüyoruz, yeri geliyor onlarin zararlarini giderebilmek adina çalisma yapiyoruz. Ancak maalesef belli odaklar, 'Buradan nasil bir siyasi rant üretirim, buradaki uyumu, ahengi, kaynasmayi nasil bozarim, milletin moralini nasil bozarim, çalisan kahramanlarimizin moralini nasil bozarim' anlayisiyla bir tezvirat yürütmekte, bir algi pesinde. Ama biz, milletimizle beraber yeni konutlarimizi, yeni yerlesim alanlarini mevcut yerlerine nasil yapabiliriz, onlarin magduriyetini bir gün, bir saat önce nasil ortadan kaldirabiliriz anlayisiyla çalisiyoruz. Bu anlayisimizdan rahatsiz olan odaklar var. Onlar olmaya devam etsinler. Biz, burada Alanya'mizla, Manavgat'imizla, Akseki'mizle, Antalya'mizla birlik, beraberlik, dayanisma ruhu içerisindeyiz. Gidiyoruz, orada devletine milletimizin duydugu güveni gözlerimizle görüyoruz. Biz, her afet bölgesine gidiyoruz ve görüyoruz ki milletin devletine güveni tamdir. Iste bundan rahatsiz olan odaklar var. Onlar varsin olmaya devam etsinler. Biz, vatandasimizin evini bir gün, bir saat önce nasil teslim ederiz, zararini ziyanini nasil ortadan kaldirabiliriz bunun derdi, tasasi içindeyiz. Bu anlayisla da çalismaya devam edecegiz."

Tüm Türkiye'den her selde, yaninda oldugu gibi birlik, beraberlik ve dayanisma ruhu içerisinde hareket etmeyi beklediklerini dile getiren Kurum, "Burada gerçekten arkadaslarimiz canlarini tehlikeye atarak çalisiyorlar ve çalismaya da devam edecekler." dedi.
Kaynak: AA