TEKNOFEST 2021 IHA Yarislari Bursa'da Yapilacak

TEKNOFEST kapsaminda Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenecek olan Savasan IHA Yarismasi 5-9 Eylül, Uluslararasi IHA Yarismasi ve Liseler Arasi IHA Yarismasi ise 13-18 Eylül tarihleri arasinda Bursa Yunuseli Havalimani’nda gerçeklestirilecek.

TEKNOFEST 2021 IHA Yarislari Bursa'da Yapilacak
IHA konusundaki farkindaligi artirmak ve yayginlastirmak, bu alandaki teknolojik gelismeleri izlemek ve bu gelismelere katki saglamak, katilimcilara teknik ve sosyal deneyim kazandirmak amaciyla düzenlenen yarismalara ilgi her geçen yil artiyor. Yarismalara üniversitelerin ön lisans, lisans ve lisansüstü ögrencileri katiliyor. TEKNOFEST 2021 kapsaminda; lise ve üniversite ögrencileri ile mezunlarin katildigi Savasan Insansiz Hava Araçlari Yarismasina 392 takim basvuru yaparken, basvuran takimlar arasindan 42’si finale kalmaya hak kazandi. Uluslararasi Insansiz Hava Araçlari Yarismasina basvuruda bulunan 679 takim arasindan 190 takim finale kaldi. TÜBITAK yürütücülügünde bu yil ikinci kez düzenlenen Liseler Arasi Insansiz Hava Araçlari Yarismasina ise 810 takim basvuru yapti ve 138 takim finalde yarismaya hak kazandi.

Uluslararasi Insansiz Hava Araçlari Yarismasi ve Liseler Arasi Insansiz Hava Araçlari Yarismasi Döner Kanat, Sabit Kanat ve Serbest Görev olmak üzere 3 kategoride düzenleniyor. Yarismalar kapsaminda üç farkli kategorideki tasarim raporlarinin degerlendirilmesi sonucunda basarili olan takimlar, IHA’larini gelistirebilmek amaciyla hazirlik destegi aliyor. Detayli tasarim raporu ve detayli tasarim videosu degerlendirmesinde basarili olan takimlara yarismalarda yer alabilmeleri için katilim destegi de veriliyor. Yarisma kapsaminda takimlardan iki farkli uçus görevini yerine getirmeleri bekleniyor. Takimlarin uçaklarinin manevra kabiliyetleri test edilerek belirli agirliktaki yükü önceden belirlenen alana birakmalari gerekiyor.

Savasan Insansiz Hava Araçlari Yarismasi ise Sabit Kanat ve Döner Kanat olmak üzere iki kategoriden olusuyor. Yarisma kapsaminda IHA’lar arasi hava-hava muharebe senaryosunun kontrollü bir ortamda olusturulmasiyla gençlerin bu alanda deneyim kazanarak becerilerini gelistirmeleri hedefleniyor. Sanal olarak manevra kabiliyetinin önem kazandigi yarismada takimlarin rakip IHA’lara mümkün oldugunca fazla kez basarili bir sekilde kilitlenmesi ve agresif manevralar yaparak kilitlenilmekten kaçinmasi gerekiyor.

Savasan IHA Yarismasi 5-9 Eylül, Uluslararasi IHA Yarismasi ve Liseler Arasi IHA Yarismasi ise 13-18 Eylül tarihleri arasinda Bursa Yunuseli Havalimani’nda gerçeklestirilecek. Takimlarin uçus görevlerini tamamlamasinin ardindan degerlendirmeler sonucu belirlenen puanlara göre basarili olan ve dereceye giren takimlar ödüllerini 21-26 Eylül 2021 tarihlerinde Atatürk Havalimaninda düzenlenecek TEKNOFEST’te alacaklar.

Savasan IHA Yarismasi Sabit Kanat kategorisinde birincilik ödülü 250 bin TL, ikincilik ödülü 150 bin TL, üçüncülük ödülü ise 100 bin TL olarak belirlendi. Döner Kanat kategorisinde ise birincilik ödülü 50 bin TL, ikincilik ödülü 30 bin TL, üçüncülük ödülü ise 20 bin TL degerinde olacak.

Uluslararasi IHA Yarismasinda Döner Kanat ve Sabit Kanat olmak üzere her bir kategori için Performans Birincilik Ödülü 40 bin TL, Ikincilik Ödülü 30 bin TL ve Üçüncülük Ödülü 20 bin TL olarak belirlendi. Yarisma kapsaminda takimlarin özgün tasarimlari, sportmenlik, yardimseverlik ve yenilikçi teknoloji kullanimi konusunda incelemeler yapilarak her bir kategori için Mansiyon Ödülleri verilecek. Milli Teknoloji Hamlesi kapsaminda takimlarin IHA’larinin parçalarini yerli olarak tasarlamasi sartiyla; her iki kategoride toplam 60 bin TL degerinde Yerlilik Ödülleri dagitilacak. Ayrica her bir kategoride birinci olan yarismacilar Özel Ödülün de sahibi olacak. Uluslararasi IHA Yarismasi Serbest Görev kategorisinde ise 200 bin TL degerinde altin ve gümüs performans ödülleri yarismacilari bekliyor.

Liseler Arasi IHA Yarismasi Döner Kanat ve Sabit Kanat olmak üzere her bir kategori için Performans Birincilik Ödülü 25 bin TL, Ikincilik Ödülü 20 bin TL ve Üçüncülük Ödülü 15 bin TL olacak. Yarisma kapsaminda her bir kategori için Mansiyon Ödüllerinin yani sira her kategorinin birincilerine Özel Ödüller de verilecek. Liseler Arasi IHA Yarismasi Serbest Görev kategorisinde dereceye giren yarismacilar; altin, gümüs, bronz ve mansiyon performans kategorilerinde toplam 380 bin TL degerinde ödüller kazanacak.
Kaynak: İHA