Myanmar'daki Arakanli Müslümanlara Yönelik Soykirimin Yil Dönümünde Dayanisma Çagrisi

Myanmar'da askeri yönetimi tanimayan darbe karsiti milletvekillerinin kurdugu Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) ve sivil toplum gruplari, dördüncü Arakan Soykirimini Anma Günü'nde adalet ve hesap verebilirlik çagrisinda bulundu.

Asya kitasindaki Katoliklere yönelik haberler yapan Union of Catholic Asian News (UCA) haberine göre, NUG'dan yapilan açiklamada, "Hakikat ve adalet adina faillerden hesap sormak önemlidir. Çünkü böyle yapmanin gelecekteki vahsetlere karsi caydirici olacagina inaniyoruz." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, Arakan halkinin gönüllü ve güvenli sekilde onurlu bir yolla ülkelerine geri gönderilmesinin en büyük öncelikleri olmaya devam ettigi bir kez daha belirtildi.

Arakan'in 4 yil önce maruz kaldigi siddet, agir insan haklari ihlalleri ve kitlesel yerinden edilme hatirlatildi.

Öte yandan, çesitli sivil toplum kuruluslari ve kadin haklari gruplari, Arakanlilarla dayanismalarini dile getirerek, magdurlar ve hayatta kalanlar için adaleti saglamak adina Myanmar askeri cuntasinin derhal Uluslararasi Ceza Mahkemesine sevk edilmesi çagrisinda bulundu.

Ülkenin ikinci büyük sehri Mandalay'da ise genç kadinlar, "Ezilen Arakanli kadinlarinin davasi bizim davamizdir. Tecavüzcü orduya karsi kadinlarimizin görkemiyle savasacagiz." yazili pankartlarla sokaklara döküldü.

Ayrica kadin gruplari, ülkelerinin ezilen azinligiyla dayanisma amaciyla "Özür Dileriz" kampanyasi baslatti.

- Arakanli Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'in Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasinda çatismalar çikmis, olaylarda çogu Müslüman binlerce kisi katledilmis, yüzlerce ev ve is yeri atese verilmisti.

Arakan'daki sinir karakollarina 25 Agustos 2017'de düzenlenen es zamanli saldirilari gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel siddet eylemleri baslatmisti.

BM'ye göre, Agustos 2017'den sonra Arakan'daki baski ve zulümden kaçip Banglades'e siginanlarin sayisi 900 bine ulasti.

Uluslararasi insan haklari kuruluslari, yayimladiklari uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildigini kanitlamisti.

BM ve uluslararasi insan haklari örgütleri, Arakanli Müslümanlara yönelik siddeti, "etnik temizlik" ya da "soykirim" olarak adlandiriyor.

Kaynak: AA