ABD'den Hint Okyanusu'ndaki Saldiridan Sorumlu Tutulan Iran'a 'Ortak Yanit Verilecek' Açiklamasi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Hint Okyanusu'nda Israilli bir sirkete ait nakliye gemisine düzenlenen saldiridan Iran'in sorumlu oldugunu belirterek, "Birlesik Krallik, Israil, Romanya ve diger ülkelerle çok yakin temastayiz ve (Iran'a) ortak bir yanit verilecek." dedi.

Blinken, düzenledigi basin toplantisinda, Iran'in uzun süredir deniz tasimaciligi dahil bir dizi eylemlerde bulundugunu ve sorumsuzca hareket etmeye devam ettigini söyledi.

Hint Okyanusu'ndaki saldirinin ardindan ABD'nin bölgedeki ortaklariyla koordinasyon içinde oldugunu ve bölge hükümetleriyle istisarelerde bulundugunu vurgulayan Blinken, "Birlesik Krallik, Israil, Romanya ve diger ülkelerle çok yakin temastayiz ve (Iran'a) ortak bir yanit verilecek." diye konustu.

Blinken, ABD'nin Afgan mülteci programini genisletmesine de deginerek, "Bu bireylere karsi özel bir sorumlulugumuz var. Onlar bizim yanimizda yer aldi. Biz de onlara destek verecegiz." ifadelerini kullandi.

Taliban'in "tedirgin eden" ve "kabul edilemez" saldirilar düzenledigine ve suç isledigine dikkati çeken Blinken, "Taliban, defalarca uluslararasi taninma ve destek istedigini söyledi. Liderlerinin özgürce seyahat etmesini, yaptirimlarin kaldirilmasini istiyorlar ama Taliban ülkeyi zorla ele geçirmeye çalisirsa bunlarin hiçbiri mümkün olmayacak." seklinde konustu.

ABD Disisleri Bakanligi, Taliban'in ilerleyisini sürdürdügü Afganistan'da Afgan mülteci programini genisletecegini, ABD için çalismis ve risk altinda olan gruplar dahil bazi Afgan vatandaslarina ve ailelerine, ABD'ye yerlesme firsati taninacagini açiklamisti.

Kaynak: AA