Wagner Grubunun Libya'daki Operasyonlarinin Yeni Detaylari Ortaya Çikti

Ingiliz yayin kurulusu BBC'nin haber çalismasi, Rus parali askerlerden olusan Wagner grubunun Libya'daki operasyonlarina iliskin yeni bilgiler ortaya koydu.

BBC'nin özel haberinde, Wagner grubuna bagli parali askerlerin Libya'daki operasyonlarinin, Rus ordusuyla ve savas suçlariyla baglantilarina dikkat çekildi.

Wagner grubundan bir parali askere ait unutulan tablette, savasçinin örgüt içindeki kritik rolü ve diger savasçilarin takip edilebilir kod adlarina dair bilgi yer alirken, uzmanlar, BBC'nin ele geçirdigi "alisveris listesi"ndeki askeri teçhizatin yalnizca Rus ordusu tarafindan temin edilebilecegini savunuyor.

Tabletin, 2020 yili baharinda Trablus'un güneyindeki geri çekilme sirasinda bir parali asker tarafindan unutuldugu saniliyor.

Içindeki kod adlarindan bir Wagner savasçisinin kimliginin belirlendigi iddia edilirken, cihazda drone görüntüleri bulundugu da belirtiliyor.

Libya istihbarat kaynagi tarafindan BBC'ye verilen 19 Ocak 2020 tarihli 10 sayfalik kapsamli silah ve askeri teçhizat listesinin de Wagner grubunun çekildigi bölgede bulundugu tahmin ediliyor.

Listenin, Wagner operasyonlarina kimin finansman ve destek sagladigina dair fikir verdigi ifade ediliyor.

Belgede, "askeri hedeflerin tamamlanmasi" için gerekli malzemeler listelenirken, listede 4 tank, yüzlerce Kalasnikof tüfek ve son teknoloji ürünü radar sistemi yer aliyor.

BBC, haberin hazirlik asamasinda iki eski parali askere ulasmayi da basardi.

Bu kisilerden biri, esirlerin öldürüldügü iddiasi için "kimse doyuracak fazladan bir bogaz daha istemez" derken, olasi savas suçlarina dair bilgi aktaran bir Libya hükümeti askeri, Wagner grubuna teslim olan arkadasinin karnindan iki kere vuruldugunu, onunla birlikte götürülen diger üç arkadasini da daha sonra hiç görmedigini söyledi.

Moskova yönetimi, Wagner grubuyla herhangi bir baglantisi oldugunu reddediyor.

Ilk kez 2014 yilinda Ukrayna'nin dogusunda çikan çatismalarda Rus yanlisi ayrilikçilara verdigi destekle adini duyuran Wagner grubunun, sonrasinda Suriye, Mozambik, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde faaliyet gösterdigi iddia edilmisti.

Kaynak: AA