Lavanta Bahçesine Dönüsen Eski Çöplükte Hasat Zamani

Tokat’ta eski çöplük alanina dikilen 25 bin lavanta hasat edilmeye baslandi.

Lavanta Bahçesine Dönüsen Eski Çöplükte Hasat Zamani
Tokat Belediyesi tarafindan Yesilirmak kenarinda 102 dönümlük arazi üzerinde bulunan vahsi çöplük alanin dogaya kazandirildi. 36 yil boyunca çöp dökülmesi sonucu olusan çöp daglarindan bölge arindirildi. Eski vahsi çöplük alani temizlenerek sehre yeni bir yesil alan kazandirilmasi için baslatilan çalisma kapsaminda 102 dönümlük alana 25 bin lavanta dikildi. Çöp kokulari yerini lavanta kokusuna birakti. Yaklasik 2 yil önce dikilen lavantalar Tokat Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlügü ekipleri tarafindan hasat edildi.

Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu, süreci degerlendirerek, “Sehir merkezine yaklasik 5 km mesafede Yesilirmak kenarinda bulunan eski vahsi çöp alanimiz, fermantasyon yanginlari ile sehrimiz için hem bir tehlike olusturuyor hem de kötü kokular yayiyordu. 2017 yilinda bu alanimizi rehabilite ederek çöp kokularinin ve tehlikeli durumlarin önüne geçmistik. 25 bin metrekarelik bölümde yaklasik 21 bin kök lavanta yetistirmeye basladik. Ekiplerimiz gerekli zirai ve sulama islemlerini, çapa ve bakimlarini düzenli olarak yaptilar. Bugün ise Tokat’imizin mor gelinliklerini hasat ediyoruz. Bizim öncelikli hedefimiz çöp alanini rehabilite ederek dogaya kazandirmak ve ekoturizmi canlandirmaktir.” dedi.



“Tokat’in Mor Bereketi”

4 yillik süreçte 150 kg. lavanta üretimi yapmayi hedeflediklerini belirten Baskan Eroglu, “2 yil önce diktigimiz lavantalarda küçük çapli da olsa hasat islemimizi yaptik. Yas ve kuru olarak satisi yapilmakta. 4 Yillik hedefimiz yaklasik 150 kg. lavanta yetistirmektir. Tokat sehrimiz de lavanta çiçeginin yetismesi açisindan uygun iklime sahip nadide illerden biridir. Insallah daha çok Lavanta yetistirerek hem insanlarimiza görsel bir güzellik sunacak hem de tüketicilerimizle bulusturacagiz. Lavantalarimiz Tokat’in mor bereketi olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA