Tunus Yeniden Yükselise Geçen Kovid-19 Salginiyla Mücadelede Orduyu Devreye Sokuyor

Ordu, ülke çapinda asilama faaliyetlerine katki saglayacak ve tip mezunlari orduda göreve alinacak Toplam can kaybinin 15 bin 482'ye çiktigi ülkede yetkililer 15 milyon doz asi temin etmeyi planliyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda son dönemde artan vakalarla mücadele eden Tunus'ta ordunun sivil otoriterlerle is birligi yaparak daha aktif rol alacagi açiklandi.

Tunus Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamaya göre, Cumhurbaskani Kays Said, Basbakan Hisam el-Mesisi, ilgili bakan ve yetkililerin katildigi olaganüstü toplantida ordunun salginda mücadelede devreye girecegi yeni bir yol haritasi kararlastirildi.

Plana göre, ordunun da katilimiyla ülkede kararlastirilan bölümlerde silahli kuvvetler ve sivil otoriteler asilama kampanyasini beraber yürütecek. Ayrica son üç yilda mezun olan tip ögrencileri orduda göreve alinacak. Cumhurbaskani Said, tip mezunlarini bu ulusal seferberlige katilma çagrisi yapti.

Plan kapsaminda ilk çalismalarin salginin agir seyrettigi Tatavin vilayetinde baslayacagini belirten Said, ülke genelinde sokaga çikma kisitlamasi ve karantinanin titizlikle uygulanacagini kaydetti.

Tunus, 10 Temmuz'dan itibaren ülke genelinde cumartesi ve pazar günlerinde, sokaga çikma yasagi kisitlamasi içeren bir karantina plani açiklamisti.

- Tunus, 15 milyon doz asi alacak

Öte yandan, Maliye Bakani Ali el-Keali, hükümetin 15 milyon doz asi temini için bütçe ayirdigini ve bunu en kisa sürede ülkeye getirmek için görüsmelere basladiklarini duyurdu.

Kovid-19 salgininin son dönemde yeniden yükselise geçtigi Tunus'taki saglik kuruluslari artan vaka sayilariyla mücadele etmekte zorlaniyor.

Yaklasik 11 milyon nüfusa sahip ülkede, asilanan kisi sayisi henüz 500 binde seyrederken, yerel basinin aktardigina göre kirsal kesimde asi olmak istemeyen Tunuslular etkin asi kampanyasini zorlastiriyor.

Tunus Saglik Bakanligindan yapilan son açiklamada, salginda ülkedeki toplam can kaybinin 15 bin 482'ye, vaka sayisinin 447 bin 161'e, iyilesenlerin sayisinin 364 bin 538'e çiktigi ifade edildi.
Kaynak: AA