TÜBITAK Fen Lisesine 3 Bine Yakin Basvuru Yapildi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: '90 kisilik kontenjana yüzde 1'lik dilimden 3 bine yakin basvuru oldu. Inaniyorum ki bu okul, dünya çapinda deger gören, dünya çapinda ses getiren bilim insanlarini mezun edecek bir okul olacak' 'Nasil ki insansiz hava araçlarindaki basarimiz tüm dünyanin gündemindeyse tüm yenilikçi alanlarda da iddiamizi kanitlayacak basari hikayelerini gençlerimizle birlikte yazacagiz. Ufku samandan öteye geçemeyen muhalefet inansa da inanmasa da yazacagiz' 'Ülkemizin gençlerinin, bilim insanlarinin yurt disinda gerek egitim gerekse is tecrübesi anlaminda deneyim kazanmak istemeleri rahatsiz olunacak bir husus degil. Önemli olan akillarinin bir kösesinde ülkelerinin olmasi, bu ülke, güzel topraklar ve millet için katma deger olusturmayi unutmamalaridir'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, 2-4 Temmuz'da basvurularin alindigi TÜBITAK Fen Lisesine büyük ilgi gösterildigini belirterek "90 kisilik kontenjana yüzde 1'lik dilimden 3 bine yakin basvuru oldu. Inaniyorum ki bu okul, dünya çapinda deger gören, dünya çapinda ses getiren bilim insanlarini mezun edecek bir okul olacak." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Gençlik ve Spor Bakanligi arasinda "Bilimsel Arastirma, Girisimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkindaligin Artirilmasina Iliskin Is Birligi Protokolü"nün imza töreni bakanlar Varank ile Mehmet Muharrem Kasapoglu'nun katilimiyla gerçeklestirildi.

Varank, buradaki konusmasinda, protokolle bilimin isiginda, gençlik ve spor alanindaki nitelikli Ar-Ge projelerinin sayisini artirmayi ve bu alanda yetkin insan kaynagini daha da gelistirmeyi amaçladiklarini söyledi.

Protokol sayesinde çok boyutlu is birligi mekanizmalari gelistireceklerini dile getiren Varank, bunlarin basinda gençlere ve spora yönelik Ar-Ge çalismalarinin, TÜBITAK'in Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projeleri Destekleme Programi kapsamina alinmasinin geldigini anlatti.

Varank, bakanliklarin belirleyecegi önceliklere göre Gençlik ve Spor Çagri Programi'ni hayata geçireceklerine isaret ederek, bu çagrilara basvurup basarili bulunan projeleri yüzde 50 es finansman modeliyle destekleyeceklerini, 2023'e kadar her yil yeni bir çagri açmayi planladiklarini bildirdi.

Ikinci olarak, TÜBITAK'in Kamu Kurumlari Arastirma ve Gelistirme Projelerini Destekleme Programi kapsaminda, kurumlarin gençlik ve spor alanindaki projelerini destekleyeceklerini belirten Varank, burada da ayni finansman modeliyle çalisacaklarini kaydetti.

- "Spor ve gençlik alaninda da 'Turcorn'lar çikabilir"

Varank, üçüncü is birligi alaninin girisimcilik olacagini ifade ederek, "TÜBITAK Bireysel Genç Girisimci Programi (BIGG) kapsaminda girisimcilerimizin spor teknolojilerine yönelik yenilikçi fikirlerini ticarilestirmelerini destekleyecegiz. Bu yöntemle, yapay zeka, robotik ve yasam bilimleri gibi teknolojilerin spor alaninda kullanimini tesvik edecegiz. Böylece ciddi bir katma deger saglamayi ve sporun gelisimini hizlandirmayi hedefliyoruz." diye konustu.

Son dönemde Türkiye'den milyar dolarin üzerinde degerlemeye sahip girisimcilerin çiktigini animsatan Varank, spor ve gençlik alaninda da verilen desteklerle yakinda yeni "Turcorn"larin görülebilecegine inandigini söyledi.

Varank, bu kapsamda, firmalari güçlendirmek ve motive etmek amaciyla spor teknolojileri basligi altinda her yil seçilecek basarili 5 girisimciye 1 milyon lira ödül verilecegini bildirdi.

4'üncü olarak, TÜBITAK'in 3 ayri destek programi çerçevesinde gençlik ve spor alaninda nitelikli Ar-Ge personelinin yetistirilmesinin önünü açacaklari bilgisini veren Varank, sunlari kaydetti:

"Uluslararasi Lider Arastirmacilar Programi ile Gençlik ve Spor Bakanligimizin katkilariyla gençlik ve spor konularinda çalisan uluslararasi anlamda basari yakalamis arastirmacilari, bilim insanlarini Türkiye'ye davet edecegiz. Bu bilim insanlari bir yandan arastirmalarini ülkemizde sürdürürken diger yandan doktora ögrencileri yetistirecekler. Böylece spor ve gençlik konularinda çalisan yurt disindaki parlak beyinlerimizi de tersine beyin göçüyle tekrar memleketimize kazandirmis olacagiz."

Varank, 5'inci olarak gençlerin kisisel, bilimsel ve sosyal gelisimlerine katki saglayacak faaliyetleri çesitlendirip güçlendireceklerini vurguladi.

TÜBITAK'in bilim söylesileri, popüler bilim dergileri ve kitaplarinin yurdun her kösesine ulasmasi için çalistigini belirterek, protokolle Gençlik ve Spor Bakanligina bagli yurtlar, gençlik merkezleri ve gençlik kamplarini da sürece dahil edeceklerini dile getirdi.

Varank, gençler için attiklari bu adimlarin büyük ve güçlü Türkiye yolunda önemli görevler icra edecegine dikkati çekerek, “Bunlar, teknolojik ve ekonomik bagimsizligimizin teminati olan Milli Teknoloji Hamlesi'ni gerçeklestirecek insan kaynaginin yetistirilmesinde önemli bir rol oynayacak.” degerlendirmesine bulundu.

- "Gökyüzü gözlem senliklerini yayginlastiracagiz"

Gençlerin önünü açacak adimlar atmanin en önemli önceliklerinden oldugunu ifade eden Varank, bu kapsamda yürütülen Deneyap Teknoloji Atölyeleri ve TEKNOFEST gibi çalismalari anlatti.

Varank, bu yil baslattiklari TÜBITAK Fen Lisesine de deginerek, söyle konustu:

"2-4 Temmuz'da okulumuz için basvurulari toplamistik. Hamdolsun büyük bir ilgiyle karsilastik. 90 kisilik kontenjana yüzde 1’lik dilimden 3 bine yakin basvuru oldu. Inaniyorum ki bu okul, dünya çapinda deger gören, dünya çapinda ses getiren bilim insanlarini mezun edecek bir okul olacak ve önemli basarilara imza atacak."

Her yil Türkiye'nin en büyük teleskobunun yer aldigi 2 bin 50 rakimli Antalya-Saklikent'te Gökyüzü Gözlem Senligi düzenlediklerini animsatan Varank, geçen yil salgin nedeniyle gerçeklestirilemeyen senlige bu sene uluslararasi bir statü kazandiracaklarini bildirdi.

Varank, 12-15 Agustos'ta düzenlenecek senligin Milli Uzay Programi'na da katki sunacagini dile getirdi.

Etkinligin astronomi, havacilik ve uzay alanlarina ilgi duyan gençler için bulunmaz bir firsat oldugunu söyleyen Varank, gözlem senliklerini Erzurum ve Diyarbakir basta olmak üzere gözlem yapilabilecek diger sehirlere de yaymak istedikleri bilgisini verdi.

- "Gençlerin önünüzü açmaya devam edecegiz"

Varank, gençleri ümitsizlige sevk ederek, onlarin hayallerine ket vurmaya çalisanlar olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Geçenlerde Cumhurbaskani Yardimcimiz Fuat Oktay, 'Uçan arabalarda dünya liderligine oynayan bir Türkiye olacak.' dedi. Bunun üzerine yine bilindik grup, bu sözle alay etmeye kalktilar. Cumhurbaskani Yardimcimizin ifadesini tekrarliyorum, Türkiye kendine inanmis, ufku samanyolu galaksisi kadar genis, çaliskan gençleriyle uçan arabalarda da dünya liderligine oynayacak. Nasil ki insansiz hava araçlarindaki basarimiz tüm dünyanin gündemindeyse tüm yenilikçi alanlarda da iddiamizi kanitlayacak basari hikayelerini gençlerimizle birlikte yazacagiz. Ufku samandan öteye geçemeyen muhalefet inansa da inanmasa da yazacagiz."

Türkiye'nin IHA teknolojisinde zirveyi yakalamis durumda oldugunu ifade eden Varank, "Su anda çalistigimiz projelerden biri IHA'larimizi TCG Anadolu havuzlu çikarma gemimize indirip kaldirabilmek. Bir manada kendimizin insansiz hava araçlari uçak gemisini yapabilmek. Bunu basardigimizda dünyadaki tek ülke olacagiz ve dünya bize giptayla bakmaya devam edecek." degerlendirmesinde bulundu.

Varank, son dönemde, ana muhalefet partisinin gençler üzerinden bir propaganda yürüttügünü belirterek, sunlari söyledi:

"Gençlerin yurt disi ilgisini, ülkemize olan inançsizlik gibi göstermeye çalisiyorlar. Ülkemizin gençlerinin, bilim insanlarinin yurt disinda gerek egitim gerekse is tecrübesi anlaminda deneyim kazanmak istemeleri rahatsiz olunacak bir husus degil. Önemli olan akillarinin bir kösesinde ülkelerinin olmasi, bu ülke, güzel topraklar ve millet için katma deger olusturmayi unutmamalaridir. Hem böylelikle, bizdeki gibi ufku ve vizyonu dar bir muhalefetin dünyanin hiçbir yerinde olmadigini da görmüs olurlar. Yurt disindaki bilim insanlarini gönüllü elçilerimiz olarak görüyoruz. Onlarin basarilarini gururla takip ediyoruz. Bizdeki ana muhalefet lideri, sosyal medyada stok fotograflar kullanarak gençleri etkileyecegini saniyor. Bunlarin gençlere yönelik hassasiyeti iste bu kadar sahte.”

Gençlerle her alanda birlikte olmaya devam edeceklerini vurgulayan Varank, "Gençlerimizden beklentimiz, bundan önceki nesillere sunulmayan imkanlari sahiplenerek katma degere dönüstürmeleridir. Biz sizin önünüzü açmaya, imkanlarinizi artirmaya devam edecegiz." dedi.

Konusmalarin ardindan bakanlar Varank ile Kasapoglu is birligi protokolünü imzaladi.
Kaynak: AA