TBMM Kadina Yönelik Siddetin Arastirilmasi Komisyonu Toplandi

Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskani Ibrahim Senel: 'On Birinci Kalkinma Plani ve yillik Cumhurbaskanligi programlariyla 2023 yili sonu itibariyla kadinlarin ilkögretim ve ortaögretimde okullasma oraninin yüzde 100'e, yüksekögretimde ise yüzde 60'a ulasmasini hedefliyoruz'.

Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskani Ibrahim Senel, On Birinci Kalkinma Plani ve yillik Cumhurbaskanligi programlariyla 2023 yili sonu itibariyla kadinlarin ilkögretim ve ortaögretimde okullasma oraninin yüzde 100'e, yüksekögretimde ise yüzde 60'a ulasmasini hedeflediklerini belirtti.

TBMM Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Arastirilarak Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik baskanliginda toplandi.

Senel, On Birinci Kalkinma Plani, yatirimlar ve bütçeleme ekseninde kadina yönelik siddetle mücadele konulu sunumunda, Türkiye'de cinsiyete göre nüfus dagiliminda kadinlarin yüzde 49,9 oldugunu, egitim seviyelerine bakildiginda kadin ortaögretim okullasma oraninin 84,9'a, kadin yüksekögretim okullasma oraninin da ise yüzde 46'ya ulastigini belirtti.

Istihdam bakimindan kadinlarin 2020 yili verilerine göre yüzde 26,3, isgücüne katilma oraninin ise yüzde 30,9 oldugunu aktaran Senel, buradaki rakamlarin Kovid-19 pandemisi dolayisiyla geride kaldigini ifade etti.

Türkiye'de kadin profesör oraninin yüzde 32,5 oldugunu, bu rakamin AB'de yüzde 20,8 seviyelerinde bulundugunu dile getiren Senel, sürdürülebilir kalkinmada cinsiyet esitligini saglamayi ve tüm kadinlar ile kiz çocuklarini güçlendirmeyi amaçladiklarini, bu çerçevede kadina yönelik siddetle mücadeleye yönelik hedefler ortaya koyduklarini dile getirdi.

On Birinci Kalkinma Planinda kadinlara yönelik her türlü ayrimciligi önlemek, kadinlarin toplumsal hayatin tüm alanlarinda hak, firsat ve imkanlardan esit biçimde yararlanmalarini ve güçlenmelerini saglamanin temel amaç oldugunu vurgulayan Senel, bu yönde 5 temel politika ve bu politikalar isiginda alinmasi gereken çok sayida tedbir faaliyetlerinin belirlendigini anlatti.

Senel, sunlari kaydetti:

"On Birinci Kalkinma Plani ve yillik Cumhurbaskanligi programlariyla 2023 yili sonu itibariyla kadinlarin ilkögretim ve ortaögretimde okullasma oraninin yüzde 100'e, yüksekögretimde ise yüzde 60'a ulasmasini hedefliyoruz. Kadin istihdam oraninin yüzde 34'e, isgücüne katilma oraninin yüzde 38,5'e, parlamentodaki kadin temsilinin yüzde 20'ye, kendi hesabina çalisan kadinlarin oraninin yüzde 20'ye, isveren olarak çalisan kadin oraninin ise yüzde 10'a çikmasi hedeflenmektedir. 2021 yilinda Kadinin Güçlenmesi Programina 425 milyon lira, kadin konukevlerinin giderleri için 277 milyon lira, siddet önleme ve izleme merkezlerinin giderleri için 123 milyon lira, siddet magduru kadinlara saglanan barinma imkani için 4 milyon lira, çocuklari için saglanan kres hizmetleri için 1,9 milyon lira, kadina yönelik hizmetlerin planlanmasi ve koordinasyonu için 19,4 milyon lira ödenek öngörülmüstür. Idarelerin yaptigi harcamalardan kadinlarin nasil etkilendiginin takip edilmesi amaciyla da belirlenen göstergeler izlenmektedir. Bu sayede söz konusu hizmetlerin etkinliginin ölçülebilmesi ve TBMM denetiminin etkinliginin artirilmasi için gerekli araçlar olusturulmustur."
Kaynak: AA