Pentagon, Trump Döneminde Microsoft'un Kazandigi Ihaleyi Iptal Etti

WASHINGTON – ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), Amazon'un, haksiz bir sekilde Microsoft'a verildigi iddiasiyla mahkemeye tasidigi 10 milyar dolarlik Müsterek Savunma Altyapisi Girisimi (JEDI) ihalesini iptal etti.

Pentagon, Trump Döneminde Microsoft'un Kazandigi Ihaleyi Iptal Etti
Pentagon'dan yapilan açiklamada, "Bugün, Savunma Bakanligi, Müsterek Savunma Altyapisi Girisimi Bulut ihalesini iptal etti ve sözlesme fesih prosedürlerini baslatti. Bakanlik, degisen gereksinimler, artan bulut iletisimi ve sektördeki ilerlemeler nedeniyle JEDI Bulut projesinin artik ihtiyaçlarini karsilamadigini belirledi." ifadelerine yer verildi.

Bakanliginin, Müsterek Muharip Bulut Kabiliyeti adinda yeni bir bulut projesi için çok paydasli ve süresiz yeni bir ihale baslatacagi ifade edilen açiklamada, Pentagon'un, Microsoft ve Amazon Web Services (AWS) gibi sinirli sayida kaynaktan teklif almayi amaçladigi bildirildi.

Açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bakanlik, ABD merkezli baska herhangi bir hiper ölçekli bulut hizmeti saglayicisinin Savunma Bakanliginin gereksinimlerini karsilayip karsilayamayacagini belirlemek için derhal sektörle iliski kuracak ve pazar arastirmasina devam edecektir. Baska bir saglayicinin, bakanligin gereksinimlerini karsilayabilecegi degerlendirilirse, oradan da bir teklif alacaktir."

Projenin iptalinin ABD hükümetinin menfaatleri geregi kararlastirildigi belirtilen açiklamada, Microsoft'un is ve yerlesim giderleri için ABD yönetimi ile sirket arasinda bir müzakere yapilacagi ifade edildi.

Pentagon'un bilgi altyapisinin modernizasyonuna iliskin 10 milyar dolarlik dev teknoloji ihalesini, 26 Ekim 2019'da Microsoft kazanmisti.

Amazon ise JEDI bulut ihalesinin tarafli ve hatalarla dolu bir degerlendirmeyle Microsoft sirketine verildigi gerekçesiyle mahkemeye basvurmustu.

Amazon ayrica eski ABD Baskani Donald Trump ile sirketin kurucusu Jeff Bezos arasindaki anlasmazliktan dolayi ihalenin Amazon'a verilmedigini iddia etmisti.

Amazon'un bu açiklamayla, Trump'in Amazon'un aleyhine ihaleye karistigini ima ettigi belirtilmisti.

Bakanligin gizli bilgilerini de içeren tüm verilerin kurulacak buluta tasinmasini da içeren proje 10 yilda tamamlanacakti.

Kaynak: AA