Norveç'te Tamamen Asilanmis 450 Kisi Covid-19'A Yakalandi

Norveç Ulusal Halk Sagligi Enstitüsü (FHI), korona virüse (Coivid-19) karsi tamamen asilanmis 450 kisinin Covid-19’a yakalandigini duyurdu. Norveç Saglik ve Sosyal Isler Müdürlügü Müdür Yardimcisi Espen Rostrup Nakstad ise "Bu rakam, asilarin Covid-19’a etkisinin yüzde 100 olmadigini dogruluyor" dedi.

Norveç'te Tamamen Asilanmis 450 Kisi Covid-19'A Yakalandi
Korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsaminda asilama kampanyalarinin hiz kesmeden devam ettigi Norveç’te, virüse karsi tamamen asilananlarda Covid-19 tespit edilmesi gündem oldu. Norveç Ulusal Halk Sagligi Enstitüsü (FHI) tarafindan yapilan açiklamada, ülkede Covid-19’a karsi tamamen asilanan 450 kisiye Covid-19 teshisi kondugu kaydedildi. Açiklamada, vakalardan 26’sinin hastaneye kaldirildigi, bunlardan 21’inden çogunun ise 75 yas ve üzerinde olmak üzere yüksek ile orta derecedeki risk gruplarindan oldugu ifade edildi. Vakalardan 19’unun ise hayatini kaybettigi, bunlardan 15’inin riskli gruplarda yer aldigi ve 2’si hariç tümünün 80 yasin üzerinde oldugu belirtildi.

FHI Bashekimi Sara Viksmoen Watle, Norveç Saglik ve Sosyal Isler Müdürlügü Müdür Yardimcisi Espen Rostrup Nakstad ile katildigi bir yerel kanalda yaptigi açiklamada, tespit edilen pozitif vakalarin Norveç’te tamamen asilananlarin sadece yüzde 0,03’ünü olusturdugunu belirterek, "Covid-19’a karsi tam asilanmis kisilerde bu tür çigir açan enfeksiyonlarin rastlanmasi çok düsük bir ihtimal. Bulgular, asilarin testleri sirasinda gördüklerimizle ve diger ülkelerden gelen gözlem verileriyle ayni fikirde. Covid-19 asilari yüksek derecede koruma sagliyor" ifadelerini kullandi.

"Bu rakam, asilarin Covid-19’a etkisinin yüzde 100 olmadigini dogruluyor"

Müdür Yardimcisi Nakstad ise Watle ile birlikte yaptigi açiklamada, asilarin Covid-19’a karsi yüzde 100 koruma saglamadigini vurgulayarak, "Bu rakam, asilarin Covid-19’a etkisinin yüzde 100 olmadigini dogruluyor. Yaklasik 10 asilidan 1’inin Covid-19’a maruz kaldiktan sonra test sonucunun pozitif çikabilecegini biliyoruz. Neyse ki, çogu insanda Covid-19 asilari oldukça iyi bir etkiye sahip oldugundan, asilananlardan çok azi ciddi bir hastaliga yakalaniyor" ifadelerini kaydetti.

Hastaneye kaldirilan vakalarin çogunun yasli olmasina da deginen Nakstad, "Bunun nedeni, asilama sonrasi bagisiklik tepkisinin en zayif yaslilar arasinda olmasi. Bu nedenle, asilamadan sonra yaslilarin Covid-19’a yakalanma ihtimali daha yüksek. Rakamlar, asili kisiden Covid-19’a yakalanan birkaç kisi hariç, büyük çogunlugunun ciddi hastaliklara karsi iyi korundugunu dogruluyor. Ayni zamanda bu rakamlar bize, virüsün henüz sürü bagisikligina ulasmamis toplumda yayilmasi durumunda, asilari tam olan bazi kisilerin de ciddi sekilde hastalanip hayatini kaybedebilecegini hatirlatiyor" dedi.

Kaynak: İHA