Milli Savunma Bakani Akar, ABD Savunma Bakani Austin Ile Görüsecek

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimaninin isletilmesi ve güvenliginin saglanmasina yönelik görüsmelerin devam ettigini belirterek, "Çarsamba günü ABD Savunma Bakani Lloyd James Austin ile telefon görüsmesi gerçeklestirecegiz" dedi.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, gazetecilerin Afganistan’daki havalimaninin isletilmesi ve güvenliginin saglanmasina yönelik görüsmelere iliskin sorularini yanitladi. Afganistan’i "Asya’nin kalbi" ve kritik öneme sahip bir ülke olarak nitelendiren Akar, Türkiye ile Afganistan arasindaki köklü tarihi ve kültürel baglara vurgu yapti.

Türkiye’nin, BM kararlari çerçevesinde 2002’de ilk göreve baslandigi andan itibaren NATO’nun Uluslararasi Güvenlik Yardim Kuvveti’ne, 2015’ten itibaren de Kararli Destek Misyonuna katki saglamayi sürdürdügünü aktaran Akar, TSK’nin halihazirda Kabil Egitim Yardim Danismanlik Komutanligini görevini yerine getirmeyi sürdürdügünü ifade etti.



“Biz bu konuda bir niyet belirttik”

Hamid Karzai Uluslararasi Havalimaninin güvenliginin saglanmasi ve isletilmesinin Afganistan halkinin gelecegi açisindan büyük öneme sahip oldugunu vurgulayan Akar, "Bu konuda görüsmeler devam ediyor. Bu hususu diger ülkelerle beraber nasil yapabiliriz konusunu çalisiyoruz" diye konustu.

Bununla ilgili ABD’den gelen teknik heyetle görüsmelerin yapildigini animsatan Akar, sunlari söyledi:

"Cumhurbaskanimiz NATO Zirvesi’nde ifade ettiler, bazi sartlar, konular var. Biz bu konuda bir niyet belirttik. Bu sartlarin olusmasi halinde kalabilecegimizi ifade ettik. Bu manada çesitli ülkelerle temaslarimiz sürüyor. Bir taraftan BM, NATO nezdinde bazi siyasi kararlar alinmasi, Afganistan hükümeti ile bir anlasmaya varilmasi diger taraftan siyasi, mali ve lojistik destek konularinda çesitli ülkelerle temaslarimiz sürüyor. Bu arada ABD’lilerle temaslarimiz devam ediyor. Su ana kadar alinmis kesin bir karar yok. Fakat temaslar devam etmekte. Afganistan bizim kardesimiz. Onlarin sulhu, sükunu, huzuru ve güvenligi bakimindan yapacagimiz ne varsa simdiye kadar yaptik, bundan sonra da ayni dogrultuda çalismaya devam edecegiz."

“ABD Savunma Bakani Lloyd James Austin ile telefon görüsmesi gerçeklestirecegiz"

Hamid Karzai Uluslararasi Havalimaninin 6 yildir Türkiye tarafindan isletildigini vurgulayan Akar, "Havalimaninin açik olmasi, çalistirilmasi lazim. Bunun bilincindeyiz. Havalimani çalismadigi takdirde büyükelçilikler çekilecek, böylesi bir durumda Afganistan, izole bir devlet haline gelecek, uluslararasi iliskiler bakimindan çok ciddi sikintilar yasayacak. Bununla birlikte havalimani rasyonel sekilde çalismazsa egitim, saglik, ticaret için yurt disina gitmek zorunda olanlar ne yapacak? Bir devletten bahsediyoruz. Bunlarin Afgan kardeslerimizin huzuru, refahi ve gelismesini de olumsuz etkileyecektir. Ülkemiz ve Afganistan’in menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacimiz, Afgan kardeslerimizin güvenlik, huzur ve refahi için katkilarimizi devam ettirmektir. Bu kapsamda yarin ABD Savunma Bakani Lloyd James Austin ile telefon görüsmesi gerçeklestirecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA