KKTC Cumhurbaskani Tatar, Diyarbakir'da Kibris Gazileri Ile Bir Araya Geldi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Diyarbakir’a çok önem verdigini belirterek, “Gazilerimizi kutluyorum. 47 yil önce 20 Temmuz’un o sicak sabahinda Kibris’a adim attiginizda, 47 yil sonra oranin Cumhurbaskani buraya gelip sizlere seslenecegini ve bu kadar duygu yüklü aramizdaki baglarin bu kadar gelistigini ve gelisecegini, dolayisiyla millet olarak Dogu Akdeniz’de bir Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne hep birlikte sahip olabilecegimizi düsünmek belki hayalinde ötesindeydi. Ama suanda bu gerçek olmustur. Sizlere sükran duygularimi iletiyorum” dedi.



KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, bir dizi gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldigi Diyarbakir’da 20 Temmuz 1974 Kibris Baris Harekati’nda KKTC mücahitleriyle omuz omuza savasan gazilerle bir araya geldi. Dün gece saatlerinde Diyarbakir’a gelen KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, sabahin ilk isiklarinda Egil ilçesinde ziyaret ettikten sonra Diyarbakir’in Yenisehir ilçesi Sümer Park içerisinde bulunan Türkiye Muharip Gazileri Dernegi Diyarbakir Subesi binasindan önünde sehit yakinlari ve gazilerle bir araya geldi. Sümer Park’ta düzenlenen etkinlige, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar’a Diyarbakir Vali Yardimcisi Zerrin Besikçi, Sur Ilçe Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Abdullah Çiftçi, Baglar Ilçe Belediye Baskani Hüseyin Beyoglu, AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak eslik etti. Burada açiklamalarda bulunan Cumhurbaskani Tatar, “20 Temmuz 1974 Mehmetçigin adaya ayak basmasiyla siz gazilerimiz bizim mücahitlerimiz ile verdigi mücadele ve sonunda Kibrisli Türklerin bagimsizligina, özgürlügüne kavusabilmesidir. Iste onun için 20 Temmuz’u bir kez daha iki hafta öncesinde kutlamaya basladik” dedi.



“Ben Diyarbakir’a çok önem veriyorum”

Diyarbakir’a çok önem verdigini belirten Cumhurbaskani Tatar, “Ben Diyarbakir’a çok önem veriyorum. Çünkü 1974’ten sonra Kibris’imiza gidip orada yerlesen, orada çocuk sahibi olan, oradaki okullarda ve orada bizim kendi çocuklarimizla beraber büyüyen bizim kardeslerimiz olan çok sayida Diyarbakir’dan ve bu bölgeden gidip oraya yerlesen bizim insanlarimiz ile bizim kardeslerimiz vardir. Dolayisiyla onlara da buradan Diyarbakir’dan bir kez daha selam olsun diyorum. Onlar bizim gönlümüze taht kurmustur. Hep birlikte Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde vatani, milleti ve gelecegimize güvenle bakabilmemiz için büyük bir mücadeleyi beraber vermekteyiz. Sizlerin de, onlarin dostlari, onlarin akrabalari ve onlarin yegenleriyle hep birlikteyiz. Birlikte olmaya devam edecegiz” diye konustu.



“Diyarbakir’a geliyorum, çünkü sizler benim kardesimsiniz”

Cumhurbaskani Tatar konusmasini söyle sürdürdü:

“Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin gelisebilmesi ve köklesebilmesi için elbette ekonomi faaliyetlerin daha da artirabilmesi gerekmektedir. Tüm Türkiye’de söyledigim gibi Türk insanin Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne zaman içerisinde iletisim ve ulasim imkanlariyla daha fazla sayiyi bulabilmesi için Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne ne kadar insanimizin gitmesi, gelmesi gerek ögrencilerimizin, gerek turistlerimizin, gerek is adamlarimizin, gerek belediye, gerekse de her türlü ekonomi ve kültürel alanda aramizdaki muhabbet duygularinin, kültürel faaliyetlerinin gelismesi ve pekismesi aramizdaki baglarin güçlenmesi anlaminda, iste bu baglarin güçlenmesiyle birlikte vatan, millet ve bu bütün sevgi yumaginin pekismesiyle daha güçlü bir durumda olmak durumundayiz. Nitekim öylede oluyor. Iste bu ziyaret onlarin bir örnegidir. Nereden nereye ben Diyarbakir’a geliyorum. Elbette gelecegim. Çünkü sizler benim kardesimsiniz. Diyarbakir’da vatandaslarla tokalastigim da, kimisi ben Kibris’ta askerlik yaptim, kimisi ben ögrenciligimi Kibris’ta yaptim ve kimisi ben Kibris’in su köyünde yasiyorum diyordu. Dolayisiyla aramizdaki baglar öyle bir pekismis ki bir kez daha ben Gazilerimizi kutluyorum. 47 yil önce 20 Temmuz’un o sicak sabahinda Kibris’a adim attiginizda, 47 yil sonra oranin Cumhurbaskani buraya gelip sizlere seslenecegini ve bu kadar duygu yüklü aramizdaki baglarin bu kadar gelistigini ve gelisecegini, dolayisiyla millet olarak Dogu Akdeniz’de bir Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne hep birlikte sahip olabilecegimizi düsünmek belki hayalinde ötesindeydi. Ama suanda bu gerçek olmustur. Sizlere sükran duygularimi iletiyorum.”

Konusmasinin ardindan Cumhurbaskani Tatar’a Kibris gazileri tarafindan plaket, Diyarbakir Vali Yardimcisi Zerrin Besikçi, Baglar Belediye Baskani Hüseyin Beyoglu ve AK Parti Genel Baskan Vekili Yardimcisi Alaattin Parlak tarafindan hediyeler takdim edilmesiyle son buldu.

On Gözlü Köprü ve Gazi Köskü’nde incelemede bulundu

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, daha sonra Diyarbakir’in tarihi mekanlarindan biri olan On Gözlü Köprü’de kendini karsilayan yöresel halk oyunlari ekibini izleyerek alkis çaldi ve ardindan I. Dünya Savasi esnasinda 16. Kolordu Komutani olarak görev yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafindan karargah olarak kullanilan Gazi Köskü’nde incelemede bulunduktan sonra bölgeden ayrildi.
Kaynak: İHA