Diyanet Isleri Baskani Erbas, Yaz Kur'an Kurslari Açilisina Katildi

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, Yaz Kur’an Kurslari Açilis Programi’nda yaptigi konusmada, "Çocuklarimizin hem fiziksel hem de ruhsal ve duygusal gelisimleri için üzerimize düsen sorumluluklarin farkinda olmaya ve onlari gerçeklestirmeye mecburuz" dedi.

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, ’Yaz Kur’an Kurslari Açilis Programi’na katildi.

Diyanet Isleri Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklesen programa Egitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç ve davetliler katildi.

Çocuklarin fiziksel, ruhsal ve duygusal gelisimleri için ailelere düsen sorumluluklar oldugunu söyleyen Erbas, "Bu sebeple onlarin kariyer gelisimlerinin yani sira maddi ve manevi yönden de yetismelerini saglayacak firsatlar sunmali ve imkânlar hazirlamaliyiz. Bu hafta itibariyle çocuklarimiz, ülkemizin her kösesinde camilerimizi senlendirecekler. Yüce kitabimiz Kur’an-i Kerim ile tanisacak, onu okumayi ögrenecekler. Körpe dimaglarini hakikat membai Kur’an’la besleyecekler ve tertemiz fitratlarini ilelebet Kur’an’la koruyacaklardir insallah” dedi.

Yaz Kur’an kurslarinin önemli firsat olduguna dikkat çeken Erbas, ”Kur’an kurslari, çocuklarimiza karsi söz konusu sorumluluklarimizi yerine getirme noktasinda bizlere sunulmus büyük bir firsattir. Yaz Kur’an kurslari, dogru dini bilginin dogru bir yöntemle çocuklarimiza aktarildigi ve ülkemizin en ücra köylerinden en büyük sehirlerine kadar her çocugun kolaylikla ulasabildigi kiymetli bir imkandir. Zira ülkemizin her kösesinde yer alan dogal birer mektep olarak, bu imkâna en güzel mekân olan camilerimizin kapilari, çocuklarimiz için ardina kadar açiktir. Diyanet Isleri Baskanligi olarak bizler, üzerimize düsen sorumlulugun ve omuzlarimizdaki yükün farkindayiz. Bu yüzden tertemiz bir fitratla dünyaya gelen her bir çocugumuzun kendisiyle, Rabbiyle, ailesiyle, toplumla, çevreyle barisik ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetismelerinin gayreti içerisindeyiz" diye konustu.

Çocuklarin yaz Kur’an kurslarinda sikilmadan vakit geçirebilecegini söyleyen Erbas, ”Elbette çocuklarimizin tatil döneminde olduklarinin farkindayiz. Bu yüzden bütün ders materyallerimizi, motivasyon merkezli bir yaklasimla, çocuklarimizin seviyesini, ilgisini, beklentisini, yasini, yetenegini, bilgisini dikkate alarak hazirlandi. Böylece çocuklarimiz hem yeni seyler ögrenecekler hem de daha önce temel olarak ögrendikleri bilgilerini test edip yanlislari varsa düzelterek eksiklerini tamamlayacaklardir” ifadelerini kullandi.

Salgin sürecinden çocuklarin da olumsuz etkilendigini kaydeden Erbas, ”Içinde bulundugumuz zorlu salgin süreci sebebiyle çocuklarimiz bir yildan fazla bir süre yüz yüze egitim imkânindan uzak kaldilar. Biliyoruz ki okullar, çocuklar için sadece bir ögretim yuvasi degildir. Ayni zamanda, onlarin sosyallesmesi, zihinsel ve duygusal gelisimleri için de önemli bir fonksiyon icra etmektedir. Nitekim çocuklarin gerek sosyallesme, gerekse zihinsel ve duygusal gelismeleri baglaminda fiziksel aktivitelerin yeri yadsinamaz Dolayisiyla okuldan ve akranlarindan uzaklasmalarina sebep olan salgin sürecinin çocuklar için hiç de kolay olmadigin ifade etmek isterim. Bu dogrultuda sevgi, ilgi, oyun ve bilgi düzleminde yürütecegimiz bir egitim programiyla yaz Kur’an kurslarimiz, yavrularimizin sikilmalarina mahal vermeden bu zor süreci saglikli bir sekilde atlatmalarini da saglayacaktir” dedi.

Yaz Kur’an kurslarinda çocuklarin bir yandan temel dini bilgileri, ibadetleri ve ahlaki degerleri ögrenerek ruhlarina hakikat tohumlari ekecegini diger yandan da cami ve cemaat kültürüyle tanisarak hayatlarinin temel degerlerini insa edeceklerini söyleyen Erbas, ”Birligi, beraberligi, yardimlasmayi, kardesligi, saygiyi, sevgiyi, dürüstlügü, paylasma ve dayanisma ahlakini bizzat yasayarak ögreneceklerdir. Bizler de bu imkâni saglayarak onlara degerli bir miras birakmis olacagiz. Göz aydinligi yavrularimizin yüce dinimiz Islam’i, kitabimiz Kur’an’i, Peygamberimiz Hz. Muhammed’i (s.a.s.) ve onun ahlakini ögrenmelerini saglamanin sevincini yasayacagiz” ifadelerini kullandi.

"Çocuklarimizin hem fiziksel hem de ruhsal ve duygusal gelisimleri için üzerimize düsen sorumluluklarin farkinda olmaya ve onlari gerçeklestirmeye mecburuz" diyen Erbas, "Bu sebeple onlarin kariyer gelisimlerinin yani sira maddi ve manevi yönden de yetismelerini saglayacak firsatlar sunmali ve imkânlar hazirlamaliyiz. Zira çocuklarimizin; dinini, tarihini, toplumunu, medeniyetini tanimasi ve daha iyi bir gelecek insa etmeleri için bu bir zorunluluktur. Bu yüzden çocuklarimizi maddi-manevi her yönden yetistirmenin ve gelecege en iyi sekilde hazirlamanin gayreti içerisinde olmaliyiz" diye konustu.

Çocuklarin cami kültürü ile tanismasinin önemine deginen Erbas, "Ömür son derece kisa ve hizla tükenmektedir. Bugün var, yarin yokuz. Yoklugumuzda camideki yerimizin bos kalmamasi için sahip oldugumuz degerleri henüz yasarken güzel bir üslupla nesillerimize aktarmamiz gerekmektedir. Çocuklar, Islam ahlakinin sabir, nezaket, zarafet ve hosgörü gibi birçok güzel hasletini sizin sahsinizda ögreneceklerdir. Onlara karsi tutum ve davranislarimizda bu gerçegi asla aklimizdan çikarmayalim. Çocuklarimizi takdir ve tesvik ederek onlarin camiye gelmelerine ve camiyi sevmelerine katki saglamaliyiz. Hocalarimiz çocuklara cami adabindan mutlaka bahsedeceklerdir. Fakat onlar, yine de her firsatta kosup oynayacaklar, gülüp eglenecekler. Tabii ki onlardan bir yetiskin tavri beklemek dogru degildir. Birakin, camide neseli olsunlar. Onlari cennet çiçekleri olarak görelim ve yaramazliklarini sabirla, anlayisla ve sevgiyle karsilayalim. Onlara Peygamber Efendimizin çocuklara davrandigi gibi davranalim" diye konustu.

Her çocugun özel oldugunu ve onlara karsi hosgörülü olunmasi gerektigine dikkat çeken Erbas, "Bu noktada onlar için iyi bir örnek olmanin, yapilabilecek en kolay ve etkili egitim yöntemi oldugunu unutmamaliyiz. Islam’a dair anlattigimiz ve ögrettigimiz bütün güzellikleri çocuklarimiz bizzat bizim sözlerimizde, davranislarimizda ve hayatimizda görmelidir" seklinde konustu.

Miniklerin okudugu Kur’an- i Kerim tilaveti ile baslayan programda 4-6 yas Kur’an Kursu ögrencilerinin hazirladigi gösteri de izlendi. Ardindan hadisler ve siirler okundu.
Kaynak: İHA