Buldan, HDP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi

'Bu iktidari gönderir göndermez Istanbul Sözlesmesi'ni yeniden yürürlüge koyacagiz ve etkin bir biçimde uygulanmasini saglayacagiz'.

Buldan, HDP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi
HDP Es Genel Baskani Pervin Buldan, "Bu iktidari gönderir göndermez Istanbul Sözlesmesi'ni yeniden yürürlüge koyacagiz ve etkin bir biçimde uygulanmasini saglayacagiz." dedi.

Buldan, partisinin, sadece kadinlarin katildigi TBMM Grup Toplantisi'nda yaptigi konusmada, HDP Izmir Il Baskanligi'na düzenlenen saldirida hayatini kaybeden Deniz Poyraz'i rahmetle anarak, "Özel olarak egitilen Izmir tetikçisini hangi nefret siyasetinin yetistirdigini gayet iyi biliyoruz, taniyoruz. Deniz'i katleden zihniyet zulümle, baskiyla, tutuklamayla basaramadiklarini katliamla basarmaya çalisanlardir." ifadesini kullandi.

Kadinlarin varligina, kazanilmis haklarina, mücadelesine "AKP-MHP iktidari tarafindan topyekun saldirinin gerçeklestirildigi" bir dönemden geçtiklerini savunan Buldan, kadinlarin bütün baskilar karsisinda yilmadigini söyledi. Buldan, "Kadinlar, bugün itibariyla sadece cins mücadelesi yürütmüyor, erkek mafya düzenini gönderme mücadelesine gerçek bir öncülük de yapiyor." seklinde konustu.

Istanbul Sözlesmesi'nin kadinlarin haklarini bir bütün olarak ele alan, kadin haklarini gelistiren ve koruyan, kadinlara yönelen suçlari önleyen, kadinlar için anayasal nitelikte bir metin oldugunu belirten Buldan, kadinlar için gerekli, elzem ve vazgeçilmez oldugunu vurguladi. Buldan, 20 Mart'tan bu yana Meclis'ten meydanlara kadar her alanda mücadelede olduklarini ve olmaya da devam edeceklerini belirterek, "Bu iktidari gönderir göndermez Istanbul Sözlesmesi'ni yeniden yürürlüge koyacagiz ve etkin bir biçimde uygulanmasini saglayacagiz." dedi.

Meclis'te, Kadina Yönelik Siddetin Arastirilmasi Komisyonu'nun kuruldugunu animsatan Buldan, "Bu komisyon, birakin kadina yönelik siddetle mücadelenin yol ve yöntemlerini tartismayi, erkek siddetini ve Istanbul Sözlesmesi'nden çikilmasini mesrulastirmak üzere çalistirildi. Onlarin bu kirli zihniyetine ortak olmamak adina iktidari içine düstügü bataktan kurtarma amaci tasiyan bu düzmece komisyondan çekildik." ifadesini kullandi.

Buldan, "AKP, bu ülkede kadinlarin basina gelmis en büyük felakettir. Kimsenin süphesi olmasin ki kadinlar, bu felaketi yürürlükten kaldiracak, AKP-MHP iktidarini ilk seçimlerde feshedecektir." seklinde konustu.

Yargi paketine deginen Buldan, "Yargiyi kendi iktidarinin hukuk bürosu haline getirenler yeni bir yargi paketiyle yine kadinlari ve çocuklari hedef aldilar, almaya da devam ediyorlar. Yeni yargi paketinde çocuk istismarinda ve kadina yönelik suçlarda suçluya ceza vermek için sart getiriyorlar. Suçluyu cezalandirmamak için bin dereden su getirenler, yasama eliyle de faillere yol açmaya çalisiyorlar. Elmali davasi önümüzde duruyor, çocuklar vahseti yasamislar fakat faillerin serbest oldugunu hepimiz biliyoruz." ifadesini kullandi.

- "Kadinlar, bu ekonomik buhranin en çok etkilenen kesimi olmustur"

Agir bir ekonomik çöküsün oldugunu ileri süren Buldan, "Bu çöküsün sonuçlari olan yoksullugu, issizligi, güvencesizligi ülke olarak, kadinlar olarak çok agir bir biçimde yasiyoruz. Toplumun yüzde 80’i açlik ve yoksulluk sinirinin altinda yasamaktadir. Halk artik yoksullukla degil, açlikla mücadele eder bir duruma gelmistir. Özellikle kadinlar, bu ekonomik buhranin en çok etkilenen kesimi olmustur. Artan ekonomik adaletsizlik yüz binlerce kadinin issiz kalmasina, milyonlarcasinin kayit disi, sigortasiz, sosyal güvencesiz çalisarak yoksullasmasina sebep olmustur." dedi.

Buldan, "Tütün satisini yasakladilar ve kimin bu tütünleri alacagini da henüz bilmiyoruz. Ortada çözüm de yok. Adiyaman'dan Lice'ye birçok yerde tütün üreticileri hakli olarak günlerdir ayaktadir, yollardadir ve isyan etmektedir. Bu yasa sonucu üretici tütün ekemeyecek, özellikle geçimini tütünden saglayan dag köylüleri göç etmek zorunda kalacaklar." seklinde konustu.

Son günlerde yapilan zamlari da elestiren Buldan, "Maaslara, gelire zam yok ama dogal gaza, elektrige zam ile bir çorba kaynatacak imkani insanlarda birakmadilar. Enflasyon oranina yansimasin diye 1 Temmuz gününden itibaren sinsice yapilan zamlar, doymak bilmeyenlerin halkin ekmegine çökmesidir. Bunun baska bir izahi yok." görüsünü savundu.

HDP'ye açilan kapatma davasina deginen Buldan, "Bir kadin partisi olan HDP'yi kapatmak ve kapatarak kadin gücünü siyasetten tasfiye etmek, kadin mücadelesini susturmak ve bastirmak istiyorlar. Iste bunun için aslinda partimize bir kapatma davasi açtilar. Bu amaçla aslinda Kobani kumpas davasini HDP'yi kapatmak için hukuki bir kilif olarak açtiklarini da biliyoruz. Iddianamede yer alan bütün suçlar parti etkinliklerimiz ve çalismalarimiza yöneliktir. Kobani davasiyla kadin siyasetini yargilamaya çalistiklarini da biliyoruz fakat aslinda bu dava sürecinde kadinlar, erkek zihniyeti ve erkek yargiyi yargiliyor, yargilamaya da devam edecek." dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin, milletvekilligi düsürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioglu için ihlal karar iverdigini hatirlatan Buldan, mahkemenin günlerdir Anayasa Mahkemesi'nin kararini uygulamadigini ve Gergerlioglu'nu tahliye etmedigini söyledi. Buldan, "Bu hukuksuzluga bir an önce son verilmelidir. Gergerlioglu, derhal tahliye edilmeli ve vekilliginin iadesi bir an önce saglanmalidir." diye konustu.

Kaynak: AA