Biçakçilarda Kurban Bayrami Hareketliligi Basladi

Kurban Bayrami’na az bir zaman kala biçakçilarda hareketlilik basladi. Biçakçilar kurban ibadetinde kullanilacak biçaklarin kaliteli çelikten olmasini önerirken ucuz biçaklarin kurban hayvanina aci çektirebilecegini söylüyor.

Biçakçilarda Kurban Bayrami Hareketliligi Basladi
Kurban Bayrami’nin yaklasmasiyla biçakçilarda ‘kurban mesaisi’ basladi.

Biçakçilarda satislar artarken, bazi vatandaslar da kurban ibadeti öncesi biçaklarini bileylettirmeye getiriyor. Kurban ibadetinde kullanilacak biçaklarin kaliteli olmasi hayvan kesiminde önem tasirken biçakçilar kurban kesiminde kullanilacak biçaklarin kaliteli, keskin ve çelikten olmasini öneriyor. Ucuz biçaklarin kalitesiz olabilecegini söyleyen biçakçilar, kalitesiz biçaklarin hayvana kesimde aci çektirebilecegi konusunda da uyariyor.

"Kör biçak kurban hayvanina aci çektirir"

Biçakçi Ilhan Alp, Kurban Bayrami’na ortalama bir ay kala islerin yogunlastigini belirterek, “Kurban biçagi özel bir biçaktir. Kurban biçaginin kaliteli ve el yapimi olmasini öneriyoruz. Elde dövülmüs olan bir biçagin keskinligi digerlerine göre daha iyidir. Kurban için genelde üç biçak aliniyor. Kelle biçaginin hayvanin boynunda bulunan üç damarini çok rahatlikla kesmesi gerekiyor. Aksi takdirde kör bir biçakla, kalitesiz biçakla bu islem yapildiginda hayvana aci ve eziyet olur” dedi.

Biçaklarin özelliklerinden de bahseden Alp, “Biz genelde sapi simsir agacindan yapilmis biçaklari kurban kesiminde öneriyoruz, bu agaç anti bakteriyel özellik tasiyor. Çelik olarak Alman çeligini kullaniyoruz. Profesyonel kesim yapanlara önerimiz; bir numarali kisa biçak, deri biçagi ve dograma biçagi kullanmalaridir. Kurbani kesecek kasaplar üç adet biçak ile kesimlerini uygun sekilde gerçeklestirebilir. Kurban biçagi fiyatlarimiz 150 liradan basliyor. En pahali biçagimiz 180 lira” ifadelerini kullandi.

Kurban hayvani kesimi için ucuz biçaklarin tercih edilmemesi gerektiginin altini çizen Alp, “Eger biçak kaliteliyse kurbani kesen asla korkuya düsmez ve hayvana da eziyet etmemis olur” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA