TBMM Baskani Sentop, Zimbabve Ulusal Meclis Baskani Mudenda Ile Görüstü

Mustafa Sentop: '2008'de Afrika ülkelerinin ülkemizdeki büyükelçiliklerinin sayisi 10 iken bugün 37'ye ulasmasi, kayda deger ivme kazanan TürkiyeAfrika iliskilerinin en güzel özetidir'.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, "2008 yilinda Afrika ülkelerinin ülkemizdeki büyükelçiliklerinin sayisi 10 iken bugün bu sayinin 37'ye ulasmasi esasen kayda deger ivme kazanan Türkiye-Afrika iliskilerinin en güzel özetidir." dedi.

Sentop, Zimbabve Ulusal Meclis Baskani Jacob Francis Mudenda ile bas basa görüstü, ardindan heyetler arasi görüsmelere geçildi.

Görüsmede, Mudenda ve beraberindeki heyeti TBMM'de agirlamaktan duydugu memnuniyeti ifade eden Sentop, Zimbabve'den Türkiye'ye parlamento baskani düzeyinde gerçeklestirilen bu ilk ziyareti, iki ülke meclisleri arasindaki iliskiler bakimindan bir dönüm noktasi olarak gördügünü vurguladi.

Sentop, parlamentolar arasinda kurulacak diyalog ve saglam zeminin, ikili iliskilerin her alanda daha da gelismesine katki sunacagini belirterek, ziyaretin iki ülkedeki dostluk gruplari, ihtisas komisyonlari ve meclis genel sekreterlikleri arasindaki is birligi için de bir baslangiç noktasi olacagina iliskin inancini dile getirdi.

Afrika'nin, Türkiye'nin çok boyutlu dis politikasinin en önemli unsurlarindan biri olduguna isaret eden Sentop, sunlari kaydetti:

"Ülkemizin Kita ile mevcut tarihi ve kültürel baglari, Afrika ülkeleri ile yapici iliskiler kurmamizi saglamaktadir. Bu iliskiler karsilikli güven ve samimiyet üzerine tesis edilmistir. Ülkeniz Zimbabve, cografi olarak uzakta olsa da yeni is birligi kanallari gelistirmek ve mevcut potansiyelimizi müsterek projelere dönüstürmek bakimindan kendimizi yakin hissettigimiz dost bir ülkedir. Ankara'daki büyükelçiliginizin 22 Haziran'da resmi olarak açilisi, ülkelerimiz arasindaki müspet iliskilerin daha da gelistirilmesi yönündeki iradenin somut bir tezahürü olmustur. 2008 yilinda Afrika ülkelerinin ülkemizdeki büyükelçiliklerinin sayisi 10 iken bugün bu sayinin 37'ye ulasmasi esasen kayda deger ivme kazanan Türkiye-Afrika iliskilerinin en güzel özetidir."

- "Is dünyasinin tesvik edilmesinde fayda görüyorum"

TBMM Baskani Sentop, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) küresel salginina ragmen, ikili ticaret hacminin 2020'de artis gösterdigini, bu yilin ilk çeyreginde de önemli bir ivme yakaladigini ancak mevcut verilerin Türkiye-Zimbabve arasindaki gerçek ticari potansiyeli henüz yansitmadigini söyledi. Sentop, "Ikili ekonomik iliskilerimizi her alanda derinlestirerek yeni is birligi ve yatirim imkanlariyla çesitlendirmek için karsilikli olarak gayret sarf etmemiz gerektigini düsünüyorum. Ekonomik baglarimizin güçlendirilmesi bakimindan is dünyasinin tesvik edilmesinde de fayda görüyorum. Türkiye ziyaretinizin bu çerçevede verimli, faydali geçmesini, siyasi, ekonomik, kültürel ve beseri iliskilerimize faydali olmasini temenni ediyorum." degerlendirmelerinde bulundu.

Zimbabve Ulusal Meclis Baskani Mudenda da kendilerini agirladigi için TBMM Baskani Sentop'a tesekkür etti.

Mudenda, "Bugün ziyaretimizin amaci parlamentolar arasi iliskilerimizi üst düzeye çikarmaktir. Dostluk grubunda yaptigimiz çalismalarda ilk hedefimiz birbirimize sevgi ve saygi göstermektir." dedi.

Sentop, görüsmelerin ardindan Mudenda ve beraberindeki heyete, 15 Temmuz darbe girisiminde Meclis'te bombalanan alani gezdirdi.
Kaynak: AA