Samsun'da Ahsap Yapilardan Olusturulan Ambarköy Ziyaretçilerini Bekliyor

Ladik Belediye Baskani Nurhan Yapici Özel: 'Yakilmak üzere toplanan ambarlardan açik hava müzesi yaptik. Burada bir de geri dönüsüm hikayesi var. Her bir ambarin ayri ayri hikayesi var. Onlari burada yasatmanin keyfini yasiyoruz. Ladik bir turizm alani ve bu alana Ambarköy'ü de katmanin mutlulugu içindeyiz' 'Bir ahsap camiyi tam yakilmak üzereyken bulduk. Yani kerestelerinin yakilmasi için firina verilmis. Firincidan satin alarak buraya getirip gerçegine uygun sekilde yeniden insa ettik'

ILYAS GÜN - Samsun'un Ladik ilçesinde, vatandaslardan hibe yoluyla toplanan ahsap ambarlardan olusturulan "Ambarköy Açik Hava Müzesi" ziyaretçilerini bekliyor.

Ladik Kaymakamligi, köylerde tahil saklamak amaciyla 17, 18 ve 19'uncu yüzyilda yapilan ahsap ambarlar ile ahsap yapilari korumak ve gelecek nesillere tasimak amaciyla 2010 yilinda proje baslatti.

Birçogu yakilmak ve yikilmak üzereyken vatandaslardan hibe yoluyla toplanan 22 ahsap ambar ile Ambarköy Açik Hava Müzesi kuruldu.

Osmanli ve Selçuklu mimarisinin yasatildigi Ambarköy'deki ambarlarda, Hazreti Süleyman'in mührünü temsil eden simge de yer aliyor.

Ambarköy'de köy kültürünü yansitmasi için vatandaslarin hibe ettigi tarihi ahsap evler ile 300 yillik ahsap cami ve degirmen de aslina uygun olarak insa edildi.

Geçen yil Ladik Belediyesine devredilen Ambarköy Açik Hava Müzesi, eksikleri tamamlanarak turizme kazandirildi.

Ladik Belediye Baskani Nurhan Yapici Özel, AA muhabirine, Ladik'in, Akdag'in eteklerinde kurulan 850 rakimli bir ilçe oldugunu söyledi.

Ilçenin 7 bin yillik geçmise sahip olduguna isaret eden Özel, "Böyle bir özellige sahip olmasi nedeniyle tarihi, kültürü ve dogal yapisinin gelecek nesillere aktarilmasi önem arz ediyor. Tarihi Ipek Yolu'nun kesisme noktasinda oldugu için birçok medeniyetin burada yasamasina vesile olmustur. 10 kilometrekarelik alan içinde termal tesisleri, gölü ve kayak tesisi bulunan ilçenin ekonomisi, bu üç saç ayaginin üzerinde durmaya çalisiyor." dedi.

Ambarköy'ün olusumuna köylülerin büyük destek verdigine isaret eden Özel, söyle devam etti:

"Buradaki tüm ambarlari tek tek köylerimizden topladik. Çogunlugu atil duruma gelmis, yakilmak veya yikilmak üzere olan ambarlardi. Içinde vatandaslarin halen kullandigi ambarlar da mevcuttu. Bu anlamda burada birlik ve beraberlik ruhu var. Yakilmak üzere toplanan ambarlardan açik hava müzesi yaptik. Burada bir de geri dönüsüm hikayesi var. Her bir ambarin ayri ayri hikayesi var. Onlari burada yasatmanin keyfini yasiyoruz. Ladik bir turizm alani ve bu alana Ambarköy'ü de katmanin mutlulugu içindeyiz.

Bir ahsap camiyi tam yakilmak üzereyken bulduk. Yani kerestelerinin yakilmasi için firina verilmis. Firincidan satin alarak buraya getirip gerçegine uygun sekilde yeniden insa ettik. 300 yillik bir gelenegi, bir yasantiyi devam ettirmenin huzuru içindeyiz. Ambarlar haricinde 2 ahsap ev, bir ahsap okul ve bir de serender getirerek bu alani olusturduk."

Ladik'in gelenek ve göreneklerini yasatmayi amaçladiklarini vurgulayan Özel, "Ambarköy, gelin ve damatlarin dogal fotograf çekim stüdyosu haline de geldi. Çevre illerden yerli turist gelmesine ragmen artik burada yabanci turistleri agirlayacak imkanlarimiz da dogdu. Bundan sonra Ambarköy, turizme büyük katki saglayacak." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA