Endonezya'da Hastanede Oksijen Faciasi Açiklamasi 63 Ölü

Korona virüs salgininda Delta mutasyonu nedeniyle vaka sayisinda artis görülen Endonezya’da bir hastane oksijen yetersizligi nedeniyle 63 hasta hayatini kaybetti. Hükümet, can kaybi sayisinin Mayis ayinin basindan bu yana 10 kat arttigini açikladi.

Endonezya'da Hastanede Oksijen Faciasi Açiklamasi 63 Ölü
Dünyanin en kalabalik 4. ülkesi Endonezya’da artan seyahatler ve son derece bulasici olan Delta mutasyonu, vaka sayisini arttirdi. Her gün 25 binden fazla yeni vakanin kayda geçtigi ülkede, saglik sistemi çökmenin esigine geldi. Java Adasindaki Sardjito Hastanesinden yapilan açiklamada, oksijen yetersizligi nedeniyle 63 hastanin hayatini kaybettigi bildirildi.

Ölümlerden günler önce daha fazla oksijen kaynagi arandigi, ancak Cuma gününden beri hastaneye basvuran Covid-19 hasta sayisinda patlama yasanmasiyla tüm stoklarin erken tükendigi, Pazar gününe kadar sikintinin sürdügü aktarildi. Endonezya hükümeti söz konusu facianin ardindan oksijen üreticilerinden hastanelere yönelik oksijen tedarikine öncelik vermelerini istedi. Ayrica yapilan açiklamada, ülkedeki can kaybi sayisinin Mayis ayinin basindan bu yana 10 kat arttigi vurgulandi.

Bati Java bölgesindeki Bandung kentinde de 2 hastane, oksijenlerinin tükendigini ve acil tedaviye ihtiyaci olan yeni hastalari hastanede kabul edemediklerini duyurdu. Diger bazi kentlerde de hastanelerin önlerinde çadir kuruldugu belirtildi.

"Endonezya felaketin esiginde"

Öte yandan, Endonezya Devlet Baskani Joko Widodo, bakanlarin ve saglik uzmanlarinin tavsiyeleri üzerine artan vakalara karsi 3 Temmuz’dan 20 Temmuz’a kadar geçerli olacak sekilde Java ve Bali adalari için genis çapli acil durum Covid-19 kisitlama karari aldigini duyurmustu. Uluslararasi Kizilhaç ve Kizilay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ise geçtigimiz hafta, ülkenin "Covid-19 felaketinin esiginde" oldugu konusunda uyarida bulunmustu.
Kaynak: İHA