Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (1)

'Salgin ve kuraklik nedeniyle ortaya çikan durumu istismar ederek, hububat ile et, süt, yem fiyatlarini asiri sekilde yükseltmeye çalisanlara da izin vermeyecegiz' 'Toprak Mahsulleri Ofisi hasat nedeniyle haziran ayinda ara verdigi uygun fiyatli arpa ve bugday gibi yem ham maddesi satisina temmuzda devam edecektir' 'Ikinci çeyrege iliskin öncü göstergeler, baz etkisinin de devreye girmesiyle yillik yüzde 20 civarinda bir büyümeye isaret ediyor' 'Tüm vatandaslarimiza, artik 18 yasin üzerindeki herkese açilmis olan asi randevularini bir an önce alarak, kendilerini ve sevdiklerini bu musibetten korumalari çagrisinda bulunuyorum' '(Salgin sürecindeki destekler) Dogrudan desteklerin tutari 150 milyar lirayi asmis durumdadir. Yil sonuna kadar bu tutarin 196 milyar liraya, yani milli gelirimizin yüzde 3,5'ine ulasmasini bekliyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Salgin ve kuraklik nedeniyle ortaya çikan durumu istismar ederek, hububat ile et, süt, yem fiyatlarini asiri sekilde yükseltmeye çalisanlara da izin vermeyecegiz." dedi.

Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi'nin ardindan millete seslenen Erdogan, toplantida, küresel bir saglik krizine dönüsen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini basta olmak üzere gündemlerindeki dis politika, güvenlik ve diger basliklara iliskin degerlendirmeler yaptiklarini söyledi.

Türkiye'nin, dünyada salgin sürecini tüm boyutlariyla basariyla yürüten ülkelerin ilk siralarinda yer aldigini belirten Erdogan, etkili ve yerinde tedbirler sayesinde pek çok ülkeden olumlu yönde ayristiklarini vurguladi.

Erdogan, "Dünyanin pek çok yerinde testler ücrete tabi iken biz salginin basindan beri vatandaslarimiza ücretsiz test hizmeti sunduk. Ayni sekilde asi hizmetlerini de diger ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandasimiza veriyoruz. Buradan tüm vatandaslarimiza, artik 18 yasin üzerindeki herkese açilmis olan asi randevularini bir an önce alarak, kendilerini ve sevdiklerini bu musibetten korumalari çagrisinda bulunuyorum. Çünkü su anda dünyada bu hastaliga karsi asi disinda kullanilabilecek, ise yaradigi bilinen baska bir tedbir yoktur. Asi konusunda yürütülen olumsuz kampanyalarin hiçbirinin de ilmi ve akli temele dayanmadiginin altini tekrar çizmek istiyorum." diye konustu.

- "Tedbirlere uymaya devam etmeliyiz"

Saglik Bakanliginin hazirladigi salgin yönetimi ve çalisma rehberlerine uygun çalisma ortaminin saglanmasina yönelik denetimlerin sürecegine dikkati çeken Erdogan, "Toplumsal bagisiklik elde edilene kadar hep birlikte temizlik, maske, mesafe basta olmak üzere tedbirlere uymaya devam etmeliyiz." ifadesini kullandi.

Saglik tedbirlerinin yaninda, salgin döneminde çesitli basliklar altinda hayata geçirdikleri uygulamalarla milletin her kesimine destek olduklarini dile getiren Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu çerçevede bütçeden ve çesitli fonlardan sundugumuz dogrudan desteklerin tutari 150 milyar lirayi asmis durumdadir. Yil sonuna kadar bu tutarin 196 milyar liraya, yani milli gelirimizin yüzde 3,5'ine ulasmasini bekliyoruz. Kullandirilan ve tüm ertelenen krediler ile vergi ve sosyal güvenlik primleri yoluyla da 524 milyar liralik, yani milli gelirin yüzde 9,3'ü kadar bir kaynagi harekete geçirdik. Bu sayede ihtiyaç sahibi vatandasimizdan çalisanimiza, üreticimize, yatirimcimiza kadar kimseyi yalniz birakmadik. Tarim desteklerinde de bu yil toplam destegin yüzde 63'ünü, yani 15 milyar lirasini en fazla finansmana ihtiyaç duyulan ilk 6 ayda, üreticilerimizin hesaplarina yatirdik. Uyguladigimiz etkin müdahale alimlari ile hem alim yaptigimiz ürünlerin kapsamini genislettik, hem de çiftçimizin yüzünü güldürecek fiyatlari açikladik."

- "Hububat ile et, süt, yem fiyatlarini asiri sekilde yükseltmeye çalisanlara izin vermeyecegiz"

Tarimda yasanan kuraklik sebebiyle ortaya çikacak muhtemel sikintilara karsi tedbirleri aldiklarina isaret eden Erdogan, sunlari paylasti:

"Toprak Mahsulleri Ofisi, hasat nedeniyle haziran ayinda ara verdigi uygun fiyatli arpa ve bugday gibi yem ham maddesi satisina temmuzda devam edecektir. Gelecek yilki hasat dönemine kadar sürecek bu uygulamadan yetistirici, besici ve yem üreticilerinin tamami faydalanacaktir. Besicilerimiz, yem ham maddesi almak için hayvan kayit sistemine kayitli hayvan sayisi kadar Toprak Mahsulleri Ofisine basvurabilir. Yine hayvancilik sektörünün kaba yem ihtiyacini karsilamak amaciyla yem bitkileri destegimiz de devam ediyor. Sadece bu yilin ilk 6 ayinda yem bitkisi üretimi için 821 milyon lira destek ödemesi yaptik. Bu destekler sayesinde ülkemizde yem bitkileri ekim alani 758 bin hektardan 2,5 milyon hektara yükseldi. Salgin ve kuraklik nedeniyle ortaya çikan durumu istismar ederek, hububat ile et, süt, yem fiyatlarini asiri sekilde yükseltmeye çalisanlara da izin vermeyecegiz."

Son 19 yilda hayata geçirdikleri 227 milyar liralik yatirimla 45 milyar metreküp suyun depolanmasinin, kurakliga karsi en büyük kozlari oldugunu vurgulayan Erdogan, bugün de toplanti öncesi Ankara için çok önemli olan aritma ve atik su toplama kollektörleri ile Gerede Sistemi, Kirikkale Sulakyurt Sulamasi ve Çankiri Dereçati Baraji'ni hizmete açtiklarini hatirlatarak, yaklasik 1,5 milyar liralik bu yatirimlarin hayirli olmasini diledi.

Her alanda ayni tutarli ve kararli yaklasimi sergilediklerini belirten Erdogan, "Sahip oldugumuz bu bütüncül yaklasim sayesinde dünya küçülürken, Avrupa Birligi ülkeleri küçülürken, biz 2020 yilini büyüme ile kapattik." degerlendirmesinde bulundu.

Sanayi üretiminde de olumlu gelismelerin yasandigini söyleyen Erdogan, açiklanan son verilerde, bir önceki yilin ayni dönemine göre üretimde yüzde 66, ciroda yüzde 97'lik bir artis oldugunu kaydetti.

Erdogan, bu yilin ilk çeyreginde yüzde 7'lik bir büyüme performansi yakalandigina dikkati çekerek, "Bu tablonun bizleri sevindiren tarafi, büyümeye, yatirimlarin, özellikle de makine-teçhizat yatirimlarinin katkisinin artiyor olmasidir. Ayrica büyümede dis talep ile iç talep arasinda arzuladigimiz dengeleme de baslamistir. Ikinci çeyrege iliskin öncü göstergeler, baz etkisinin de devreye girmesiyle yillik yüzde 20 civarinda bir büyümeye isaret ediyor. Yilin tamamini ise Orta Vadeli Program hedefimiz olan yüzde 5,8'in üzerinde bir büyümeyle kapatacagimiz anlasiliyor." sözlerini sarf etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA