Atakum Belediyesi'nden 'Kamu Zarari' Önlemi

Atakum Belediye Meclisi’nde belediyenin borçlarina karsilik icra yoluyla satisa çikarilacak tasinmazlarin ihale yoluyla degerinde satilmasina yönelik madde görüsüldü. Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci, “Bu madde, Atakum’un zarar etmemesine yönelik bir maddedir” dedi.

Atakum Belediyesi'nden 'Kamu Zarari' Önlemi
Atakum Belediye Meclisi Haziran Ayi Olagan Toplantisi, Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci baskanliginda Vedat Türkali Egitim Sanat ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi.

11 gündem maddesinin yer aldigi toplantida maddeler görüsülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi.

“Bütçe önceki yillarin yarisi kadar”

Komisyona havale edilen maddeler arasinda, belediyenin borçlarina karsilik icra yoluyla satisa çikarilacak arsalarin, kamu zararina neden olmamasi için icradan satisindan önce ihale yoluyla satisinin gerçeklesmesine yönelik maddeler yer aldi. Madde hakkinda belediye meclis üyelerine bilgi veren Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci, “Belediyenin köy tüzel kisiliklerinden kalan tasinmazlariyla ilgili ayni gün icra marifetiyle bir satis talebi var. Icra marifetiyle satis talebi biliyorsunuz sikinti olusturuyor. Biz bu arsalarin degerinde satisina karar verilmesini istiyoruz. O yüzden meclise getirdik. Hiç olmazsa tasinmazlarimiz degerinde veya degerine yakin bedelle, ihale yöntemiyle satilir. Zaten hacizli, tasinmaz degerinde satildiktan sonra icra dairesi alacaklilara taksim ediyor, burada alacaklilarin herhangi bir hak kaybi söz konusu degil. Atakum Belediyesi, gitmiyor. Siz de bu belediyenin meclis üyesisiniz, artik ögrenin. Atakum Belediyesi’nin bütçesi önceki yillarin yarisi kadar. Adnan Menderes Bulvari üzerindeki arsalarin metrekaresi 300 lira. Bu belediye 300 lira üzerinden emlak vergisi aliyor. Keza oradaki diger yapilarin da degeri çok düsük. Simdi deger artisi gerçeklestirecegiz. Yüzde 400-500 deger artirsak herkes ayaga kalkacak ‘Böyle bir sey mi olur?’ diye. Belediyenin kaynaklari önceki yönetimlerin tamami tarafindan ihmal edilmis. Niye? Çünkü istedikleri zaman kredi alabilmisler, insaat gelirleri oldukça çok böyle bir seye ihtiyaç duymamislar” diye konustu.



"Atakum için çözüm bulalim”

Satisa çikarilmasi istenen tasinmazlarin köy tüzel kisiliklerinden belediyeye aktarilan yerler oldugunu ve hepsinin degerli tasinmazlar olmadigini belirten Baskan Deveci, “Buradaki amaç su: Alacaklinin hakki ihlal olmuyor. Icra marifetiyle satilmakla ihale yasasina göre satilmak arasinda fark var. Ihale yasasinda yaklasik maliyet belirleniyor, bunun üzerinde bir rakam olursa satiliyor. Icrada zaten düsük tespit ediliyor. Böyle bir sikintiya neden olmamak için bu maddeyi meclise getirdik. Usulüne uygun biz bu arsalari satalim, hiç olmazsa belediye olabildigince kendisini korusun. Iki yil önce burada aldigimiz borçlanma kararlari uygulamaya geçmedi. Daha önce borç ödemek üzere mecliste alinmis borçlanma kararlarini ticaret ve esnaf odalarina gönderiyorum. ‘Sizin üyelerinize borcumuz var, Iller Bankasi’ndan randevu bile alamiyorum. Gidin üyelerinizin hukukuna sahip çikin. Ben de han, hamam, yatirim yapmayacagim önceki dönemin yaptigi borçlari ödeyecegim’ geçen toplantida da bunu söylemistim onlara da söyledim. Sizden de rica ediyorum. Iktidar partisi üyesisiniz, siyasi gücünüz var. Atakum’da oturuyorsunuz, Atakum Belediyesi’nin meclis üyesisiniz. Beraber gidelim, Atakum Belediyesi’nin sorunlarini anlatalim ve çözüm bulalim. Atakum için çözüm bulalim. Benim istegim odur. Bu madde de Atakum’un zarar etmemesine yönelik bir maddedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA