Artvin'de Bogalar Arenada Sahipleri Tribünde Kapisti

Kisitlamalarin kalkmasinin ardindan boga güresleri festivalleri yeniden yapilmaya basladi. Murgul’da düzenlenen boga güresleri kiran kirana geçerken, güres esnasinda bir boganin boynuzu kirilinca sahipleri ve taraftarlari birbirlerine girdi.

Artvin'de Bogalar Arenada Sahipleri Tribünde Kapisti
Artvin merkez ve ilçelerinde her yil geleneksel olarak düzenlenen boga güresleri, geçtigimiz yil Korona virüs tedbirleri kapsaminda yapilamamisti. Kismi ve tam kapanma döneminin 1 Temmuz itibariyle sona ermesinin ardindan kentte boga güresleri festivalleri yeniden yapilmaya basladi.

Murgul ilçesinde düzenlenen 28. Murgul Osmanli Boga Güresleri Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Zaman zaman tribündeki seyircilerin ve boga sahiplerinin de tartistigi güreslerde, bogalarin kapismasi heyecanli dakikalarin yasanmasina neden oldu.

Murgul ilçesi Çevre Köyleri Boga Güresleri Dernegince köyünde düzenlenen ve iki gün süren festivalin ilk gününde 105 boganin katilimiyla "deste", "ayak" ve "küçük orta" kategorilerinde boga güresleri gerçeklestirildi.

Erzurum, Rize , Artvin ve ilçelerinden gelen toplam 105 boga özel hazirlanan arenada kozlarini paylasti.

Arenada kozlarini paylasan iki bogadan birinin boynuzu kirilinca sahipleri arasinda tartisma çikti. Seyircilerinde dahil olmasiyla kavda büyüdü. Jandarma ekiplerinin araya girmesiyle gerginlik sona ererken, çikan olaylarda iki kisi hafif sekilde yaralandi. Festivalde dereceye giren bogalarin sahiplerine para ödülü verilirken, yasaklarin kalkmasiyla festivallerin yapilmasi büyük mutlulukla karsilandi.

“Asirlardir sürdürülen bu kültürün devam etmesini istiyoruz”

Çevre Köyleri Boga Güresleri Dernegi Baskani Mehmet Seyhoglu, boga güresleri geleneginin bölgede asirlar öncesine dayanan bir kültür oldugunu söyledi.

Salgin sürecinde bogacilarin zorluklarla bogalarina baktiklarini ifade eden Seyhoglu, normallesme süreciyle ilk firsatta valilikten izin alarak kurallara uygun sekilde organizasyonu yaptiklarini belirtti.

Osmanli Köyü Muhtari Kemal Kara ise normallesme sürecini sabirsizlikla beklediklerini dile getirerek "Salgin nedeniyle bu yil alanlarin üçte ikisini kullaniyoruz. Maske ve sosyal mesafe kurallarina da uyulmasi için sik sik anons yaptiriyoruz. Güvenlik güçleri ve bizim olusturdugumuz ekipler tribünlerde dolasarak vatandaslari uyariyor. Yaklasik 2 yildir salgin nedeniyle festivallerden uzak kaldik. Normallesme süreciyle beraber boga güresin startini biz vermis olduk” ifadeleri kullandi.
Kaynak: İHA