Ankara'nin 2050 Yilina Kadar Içme Suyu Ihtiyacini Karsilayacak Gerede Sistemi Açildi

Bolu’nun Gerede ilçesinde açilisi yapilan Ankara Içmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi’yle Ankara’nin 2050 yilina kadar içme suyu ihtiyaci karsilanacak.

Ankara'nin 2050 Yilina Kadar Içme Suyu Ihtiyacini Karsilayacak Gerede Sistemi Açildi
Tarim ve Orman Bakanligi Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü tarafindan Bolu’nun Gerede ilçesinde insa edilen ve Türkiye’nin en uzun içme suyu tüneli olan Ankara Içmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi, Cumhurbaskani Erdogan’in telekonferansla katildigi törenle açildi. Gerede ilçesinin güneydogusundan baslayip güneye dogru ilerleyen ve Çamlidere Baraji’nda son bulan Gerede Tüneli ile Ankara’nin 2050 yilina kadar su ihtiyaci karsilanmis olacak. Gerede’de yapilan açilisa

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Akif Özkaldi, Vali Ahmet Ümit, milletvekilleri ve DSI yetkilileri katildi.

Açilis sonunda konusan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Akif Özkaldi, “Bugün sayin Cumhurbaskanimizin himayesinde 5 tesisin açilisi yapildi. Bir tanesi Ankara’nin 2050 yilina kadar içme suyu ihtiyacini karsilayacak Gerede Sistemi tünelini açtik. Ikinci tesisimiz yine Gerede’nin organize sanayi bölgesinin atik sularinin aritilmasi için yaptigimiz atik su aritma. Maliyeti de yaklasik 40 milyon lira” dedi.



Su stresi yasayan bir ülkeyiz”

Suyun bilinçli kullanilmasi gerektigini vurgulayan Özkaldi, “Su zengini bir ülke degiliz. Bunu her platformda rahatlikla söylüyoruz. Su stresi yasayan bir ülkeyiz. Akan suyumuzun her damlasini çok bilinçli ve verimli kullanmak zorundayiz. Tarimda artik dönüsüm sürecini yasiyoruz. Eski sulama sistemlerini terkediyoruz. Onun yerine basinçli, daha az su tüketen sistemlere geçtik. Hatta eskiden yapilmis sulama sistemlerini bile imkanlar ölçüsünde yeniliyoruz. Içme suyu tesislerimizde de büyük kaçak kayip olan belediyelerimizde bunlari önleyici tedbirler almak zorundayiz. Belediyelerimize bu yönde tavsiyelerimiz oluyor. Vatandaslarimiza da suyun degerinin ne kadar kiymetli oldugu bilinciyle tasarruflu kullanmalari yönünde tavsiyelerimiz olacak. Bosa suyu akitmayalim seklinde tavsiyelerimiz var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA