ABD'de Bir Kismi Çöken Bina Patlayicilarla Yikildi

ABD’nin Florida eyaletinde su ana kadar 24 can kaybinin yasandigi kismen çöken binanin geri kalan kismi patlayicilarla kontrollü bir sekilde yikildi.

ABD'de Bir Kismi Çöken Bina Patlayicilarla Yikildi
ABD’nin Florida eyaletine bagli Miami Beach’in kuzeyindeki Surfside’da 24 Haziran’da kismen çöken 12 katli binanin ayakta kalan kismi patlayicilar kullanilarak kontrollü bir sekilde yikildi. Güvenlik olmadigi gerekçesiyle yerel saatle 22.30 siralarinda tamamen yikilan bina, saniyeler içinde yerle bir oldu. Yetkililerin kontrolünde gerçeklestirilen yikim anlari kameralar tarafindan da saniye saniye kaydedildi.

Su ana kadar 24 kisi hayatini kaybetti

Öte yandan, enkaz alanindaki arama-kurtarma çalismalari, binanin ayakta kalan kismi için kontrollü yikim karari alinmasiyla geçici olarak durdurulmustu. Binanin yikim tarihi Karayipler’i vuran Elsa Kasirgasi’nin Sali günü Florida’ya ulasacagi beklentisiyle öne çekilmisti. Geçtigimiz 24 Haziran’dan çöken binada su ana kadar 24 kisinin cansiz bedenine ulasilirken, 121 kisiden hala haber alinamiyor.

2018 tarihli raporda yapisal eksiklikler belirtilmisti

40 yillik binada meydana gelen çökmenin kesin nedeni henüz bilinmezken, bir mühendislik firmasi tarafindan 2018 yilinda hazirlanan yapisal saha arastirmasi raporunda binada "yapisal eksiklikler bulundugu" bilgisi yer almisti. Raporda yaklasik 3 yil önce bir mühendis, binanin havuz güvertesinin altindaki beton levhada yapisal hasar ve otoparkta bulunan "çatlama ve parçalanma" ile ilgili endiselere dikkat çekmisti. Havuz güvertesi ve giris tahrikinin altindaki su yalitiminda tespit edilen hatanin "büyük yapisal hasara" neden oldugu öne sürülen raporda, su yalitim malzemelerinin ömrünü tamamladigi ve tamamen degistirilmesi gerektigi ifade edilmisti.
Kaynak: İHA