2 Göçmenin Ölümüne Neden Olan Insan Kaçakçilarina Ceza Yagdi

Van’da yurda yasa disi yollarla giren 73 kaçak göçmeni tika basa araca doldurup 2 kisinin havasizliktan ölümüne neden olan ve aralarinda HDP’li H.Ü.’nün de bulundugu 8 kisiye ceza yagdi.

2 Göçmenin Ölümüne Neden Olan Insan Kaçakçilarina Ceza Yagdi
Van Cumhuriyet Bassavciliginca geçen yil düzensiz göçmenlerin yurda yasa disi yollarla girmesini sagladiklari gerekçesiyle haklarinda iddianame düzenlenen HDP’li H.Ü.’nün de aralarinda oldugu 8 süphelinin yargilanmasina 1. Agir Ceza Mahkemesinde devam edildi. Minibüse kapasitesinin üzerinde yolcu bindirerek 2 kisinin havasizliktan ölümüne neden olduklari, tedbirsiz davrandiklari iddia edilen saniklarin "göçmen kaçakçiligi ve insan ticareti yapmak" ve "taksirle ölüme neden olmak" suçlarindan 897’ser yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edildi.

Jandarma ekiplerince 4 Ekim 2020’de Kösebasi Mahallesi’nde durdurulan minibüste yurda yasa disi yollarla girdigi tespit edilen 73 düzensiz göçmenin yakalandigi belirtilen iddianamede, minibüsün içinde havasizliktan dolayi 2 Pakistan uyruklunun hayatini kaybettigi aktarildi. Üç süphelinin düzensiz göçmenlerin bulundugu minibüse gözcülük yaptigi ifade edilen iddianamede, hayatini kaybeden 2 kaçak göçmenle ilgili Istanbul 1. Adli Tip Ihtisas Kurulunun hazirladigi rapor da yer aldi. Raporda, minibüste ölen 2 kaçak göçmenin "havasiz kalma sonucu" yasamini yitirdiginin kesin olarak saptandigi aktarildi.

Afganistan uyruklu bir kaçak göçmenin süphelilerden ikisini teshis ettigine yer verilen iddianamede, Il Jandarma Komutanliginin HTS raporuna göre süphelilerin olay gecesi istirak içinde hareket ettikleri bildirildi.

Kaçak göçmenlerin tasindigi araci kullanan süpheli S.B. ile araca gözcülük yapan A.H., Ç.Ö. ve H.Ü.’nün ayni gün yakalandigi ifade edilen iddianamede, diger süpheliler N.Ö., S.Ö., Y.K. ve Z.K.’nin de göçmen kaçakçiligi suçuna istirak ettigi, yol güvenligini sagladiklari belirtildi.

HTS kayitlarindan da süphelilerin olay günü birbirleriyle iletisim halinde olduguna isaret edilen iddianamede, “Tüm dosya kapsaminda, süphelilerin fikir ve eylem birligi içinde birden fazla kisi ile göçmen kaçakçiligi suçunu isledikleri, araçta yakalanan göçmen sayisi dikkate alindiginda, magdurlarin onur kirici muameleye maruz birakildiklari, ayrica meydana gelen ölüm ve yaralanma nedeniyle magdurlarin hayatlari bakimindan tehlikenin mevcut oldugu belirlenmistir. Süphelilerin, dikkat ve özen yükümlülügüne aykiri davranarak yolcu tasima kapasitesinin çok üstünde, araca 73 kisiyi bindirmeleri, aracin kapasitesi ve bindirilecek yolcu sayisi hakkinda bilgilerinin bulunmasi, netice olarak 2 göçmenin hayatini kaybettigi olayda ölüm ve yaralanmanin olabilecegini öngörmelerine ragmen tedbirsiz davrandiklari tespit edilmistir” denildi.
Kaynak: İHA