Çocukluk Özlemini Atik Malzemelerden Yaptigi Ahsap Evlerle Gideriyor

Zonguldak'ta emekli olduktan sonra vaktini degerlendirmek için topladigi atik malzemelerden iki yilda 100 maket ev yapan Cevdet Aydemir, atölyesini sanat galerisine çevirdi Cevdet Aydemir: 'Çocuklugumuzda agaç evlerde büyüdük, o evler de yavas yavas tarihten siliniyor. Insanlar kaybolan o evlere özlem duyuyor. O özlemi bu maket evlere bakarak gideriyorlar ve hoslarina gidiyor'

GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'ta yasayan 69 yasindaki Cevdet Aydemir, topladigi atik ahsap malzemeleri, çocuklugunda yasadigi agaç evlerden esinlenerek yaptigi maket evlerle sanat eserine dönüstürüyor.

Gökçebey ilçesinde ikamet eden ve uzun yillar tuhafiyecilik yapan, 2 çocuk ve 2 torun sahibi Aydemir, 2 yil önce gezi için gittigi Ankara'daki bir müzede gördügü maket evden etkilendi. Aydemir, emekli olduktan sonraki bos zamanini degerlendirmek için maket evler yapmaya karar verdi.

Evinin alt katinda bulunan 18 metrekarelik alani atölyeye çeviren Aydemir, ilk olarak kibrit kutusu ve mobilya aksamindan evler yapmaya basladi.

Daha sonra yaptiklarini begenmeyerek marangozlardan ve mobilyacilardan irili ufakli atik ahsap malzemeler toplayan Aydemir, bunlari aletlerle sekillendirdikten sonra zimparalayip vernikleyerek hayalindeki maket evler için kullanilabilir hale getiriyor.

Zamanla kendini gelistirerek 100'e yakin maket ev yapan Aydemir, hem bos zamanini degerlendiriyor hem de ürünlerin satisindan elde ettigi gelirle aile ekonomisine katki sagliyor.

- "Atik malzemeler ziyan olmuyor"

Cevdet Aydemir, AA muhabirine, iki yildir yaklasik 100 maket ev yaptigini, su an ise elinde 62 evin kaldigini söyledi.

Malzemeleri atölyelerden, marangozlardan ve mobilyacilardan temin ettigini anlatan Aydemir, "Elimdeki makinelerle keserek maket evler yapmaya basladim. Böylece atik malzemeleri degerlendirmis oldum. Vaktimi güzel degerlendiriyorum. En azindan bu atik malzemeler ziyan olmuyor. Bir seyler yapmaya ugrasiyorum." diye konustu.

Yaptiklarinin ilgiyle karsilandigini ve begenildigini aktaran Aydemir, sunlari kaydetti:

"Her gören yaptiklarimi begeniyor. 'Nasil sabrediyorsun bunu yaparken, biz olsak yapamayiz.' diyorlar. Bende sabir var. Kalple akli birlestirdiginiz zaman, yapmayi da seviyorsaniz meydana getiriliyor. Azim diye bir sey var. Insan azmettikten sonra yapamayacagi bir sey yoktur. Bos durmayi sevmiyorum. 'Ben de maket evlere baslayayim, ben de bir eser birakayim.' dedim. Çocuklugumuzda agaç evlerde büyüdük, o evler de yavas yavas tarihten siliniyor. Insanlar kaybolan o evlere özlem duyuyor. O özlemi bu maket evlere bakarak gideriyorlar ve hoslarina gidiyor."

Üretmenin önemine isaret eden Aydemir, "Insanlarimiz bos durmasin. Tarlada, bagda, bahçede ya da böyle atik malzemeleri degerlendirerek bir seyler üretsin. Bir seyleri degerlendirmek lazim. Hem vaktini bosa harcamamis hem de evine maddi katki saglamis olurlar." dedi.

Kaynak: AA