Sivas'ta Köy Muhtarinin Girisimiyle Tersine Göç Için Parsel Dagitilacak

Sarkisla ilçesine bagli Ortatopaç Köyü Muhtari Rüstem Dagdeviren'in baslattigi 'Köyler Yasasin Projesi' ile mera arazisinin Hazineye devri saglanarak köylülerin konut yapabilecegi 20 parsel üretildi Muhtar Rüstem Dagdeviren: 'Köyümüz göç veriyordu ancak çevre köylerde oldugu gibi simdi halk köye dönmek istiyor fakat adamin evi yok, arsasi yok veya çok hisseli arsasi olanlar var. Bu nedenle burada böyle bir ihtiyaç hasil oldu'

KEMAL ERDOGMUS - Sivas'in Sarkisla ilçesi Ortatopaç köyündeki mera vasifli arazinin Hazineye devrini saglayan muhtar Rüstem Dagdeviren, alani yerlesim yeri yaparak köye dönüsleri hizlandirmayi hedefliyor.

Üç dönemdir muhtarlik yapan 71 yasindaki Dagdeviren, köyden kente göçün önüne geçmek ve geri dönmek isteyen ihtiyaç sahibi aileler için "Köyler Yasasin Projesi"ni hayata geçirdi.

Dagdeviren'in girisimleriyle 18 bin 250 metrekarelik mera vasifli arazinin Hazineye devri yapilarak, konut yapimi için planlanan 20 parsel kurayla yeniden köyüne dönmek isteyen ihtiyaç sahibi ailelere dagitilacak.

Muhtar Dagdeviren, AA muhabirine, projede evi, arsasi olmayan, köy nüfusuna kayitli ihtiyaç sahiplerine öncelik vereceklerini belirterek, "Büyüklerimiz, daha önce burayi kadastroda mera olarak yazmislar. Köyümüz göç veriyordu ancak çevre köylerde oldugu gibi simdi halk köye dönmek istiyor fakat adamin evi yok, arsasi yok veya çok hisseli arsasi olanlar var. Bu nedenle burada böyle bir ihtiyaç hasil oldu." dedi.

- Köydeki hane sayisi 45'ten 65'e yükselecek

Projeyi hayata geçirmek için bir önceki dönem Sivas Valisi Davut Gül'e müracaat ettiklerini anlatan Dagdeviren, "Müsait yerimiz oldugu için dilekçemiz hemen isleme girdi. Daha sonra Il Özel Idaresinden ekipler geldi ve burada kontrolleri, ölçümleri yaptilar. Son asamada da arsanin mera vasfindan alinarak hazineye devri saglandi. Hazineden de biz devrini aldik. Burada 20 parsel var ve tamamlandiginda 20 aile yararlanacak." diye konustu.

Dagdeviren, söz konusu arsada kazi çalismalarina basladiklarini dile getirerek, elektrik, su ve kanalizasyon hatlari çekildikten sonra hak sahiplerine kurayla parselleri dagitacaklarini kaydetti.

Çalismalarin giderleri için devletten 7 bin lira civarinda ücret taleplerinin olacagini aktaran Dagdeviren, proje son buldugunda köydeki hane sayisinin 45'ten 65'e yükselecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA