Korona Virüs Asisinin 3. Dozunda 'Çapraz Asilama' Önerisi

Kayseri Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Aysin Kilinç Toker, korona virüs asisinda çapraz asilama yönteminin faydali olacagini söyleyerek, "Daha önce Sinovac asisi olmus kisilerin 3. dozda Biontech asisini, ilk iki doz Biontech asisi olanlar içinde 3. dozda Sinovac asisini öneriyoruz" dedi.

Korona Virüs Asisinin 3. Dozunda 'Çapraz Asilama' Önerisi
Kayseri Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Aysin Kilinç Toker, Ihlas Haber Ajansi’na yaptigi açiklamada, vatandaslarin 3. doz asilarini yaptirmalarinin faydali olacagini söyledi.

Çapraz asilama yönteminin 3. doz asi seçiminde kullanilmasi gerektigini kaydeden Tokar, "Korona virüsle ilgili olarak dün itibariyle 3. Doz asilamalar basladi.

50 yas üstü ve saglik çalisanlarina asilama sürecinin üzerinden 6 ay geçtigi için 3. Doz asilarini olmalarini öneriyoruz. Bu noktada Türkiye’de bu grup asilandiginda sadece Sinovac asilari mevcuttu. Suanda da ülkemizde iki çesit asi oldugu içinde bakanlik kisilere tercih hakki birakti. Vatandaslar asilari nasil tercih etmeleri gerekiyor diye düsünürsek, çapraz asilama tüm antikorlari ve mutasyonlari kaplama açisindan bilimsel olarak öneriliyor. Çapraz asilamadan kastimiz, daha önce Sinovac asisi olmus kisilerin Biontech tercih etmeleri uygun olabilir. Ilk iki doz Biontech olanlar içinde Sinovac asilamasini öneriyoruz ama belirli bir süre geçmesi gerekiyor. Çünkü 50 yas üzeri ve saglik çalisanlarinda minimum 4-5 aylik bir süre geçti. Vücudun bagisiklik sistemini tekrar tekrar uyarmamak gerekiyor. Uyarma süresi en az 3-4 ay olmasi gerekiyor. O yüzden halkimizdan 3. Doz asilarini olurken 2. Dozdan sonra belirli bir süre beklemelerini öneriyoruz" ifadelerini kullandi.

"Asidan 75-100 gün sonra antikor orani düsüyor"

Toker, "Dünya genelinde degisik mutasyonlar mevcut. Bunlara yönelik olarak 3. Dozun mutlaka olunmasi gerekiyor. Ayrica hastanemizde yaptigimiz çalismalarda yaklasik 75 ile 100 gün arasinda asi yanitlari antikor olarak düsmeye basliyor. Ayni sekilde hiç asi olmamis ama hastaligi geçirmis kisilerde de biz antikor yanitlarina baktigimizda ortalama 82 gün civarinda yeniden antikor yanitlarinin azaldigini gördük. Kisiler ‘ben hastaligimi geçirdim, kendi bagisikligim mevcut’ deseler bile mutlaka asilanma öneriyoruz. Çünkü belirli bir süre sonra bu virüsün vücutta olusturdugu etki azalip yeni bir virüsle tekrardan hastaligi geçirebilirler" dedi.

Kaynak: İHA