Kocaeli Sanayi Odasi Baskani Zeytinoglu Dis Ticaret Rakamlarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Ihracatta hem en yüksek haziran ayi seviyesine hem de tarihin en yüksek ihracat rakamina ulasmis olduk'.

Kocaeli Sanayi Odasi (KSO) Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Zeytinoglu, haziran ayi geçici dis ticaret verilerine iliskin, ihracatta hem en yüksek haziran ayi seviyesine hem de tarihin en yüksek ihracat rakamina ulasildigini bildirdi.

Zeytinoglu, yaptigi yazili açiklamada, Ticaret Bakanligi tarafindan açiklanan haziran ayi geçici dis ticaret verilerini degerlendirdi.

Haziran ayi ihracatinin 19 milyar 773 milyon dolara yükseldigini belirten Zeytinoglu, sunlari ifade etti:

"Böylece ihracatta hem en yüksek haziran ayi seviyesine hem de tarihin en yüksek ihracat rakamina ulasmis olduk. Haziran ayinda ihracatin, asinin da yayginlasmasiyla birlikte aylik bazda 20 milyar dolar seviyelerine ulasacagini zaten sik sik dile getiriyorduk. 2021 yilinin basindan beri ihracatta gösterdigimiz güçlü performansin artarak devam ettigini görmekten mutluluk duyuyoruz."

- "Cari açiga olumlu yansiyacagina inaniyoruz"

Zeytinoglu, ihracatin mayis ayina göre de önemli bir ivme kaydettigini, haziranda ihracatin ithalati karsilama oraninin yüzde 87,3 seviyesine yükseldigini vurgulayarak, önümüzdeki aylarda turizm gelirlerindeki artisla birlikte bu durumun cari açiga olumlu yansiyacagina inandiklarini belirtti.

Haziran ayinda en fazla ihracat yapilan sektörlerin sirasiyla otomotiv, makine-teçhizat, demir çelik, elektronik-elektrikli cihazlar olduguna isaret eden Zeytinoglu, ihracat yapilan ilk bes ülkenin de sirasiyla Almanya, ABD, Ingiltere, Italya ve Irak oldugunu bildirdi.

Haziran ayinda ithalatin ise 22 milyar 661 milyon dolar olarak gerçeklestigini belirten Zeytinoglu, "Alt kalemlerine baktigimizda, geçen aya göre yatirim (sermaye) mallari ithalatinda yüzde 18,5 artisi ve ara mali ithalatindaki yüzde 7,7 artisi, yatirimlar ve üretim artisi açisindan olumlu degerlendiriyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA