Irak Basbakani Kazimi, Italya Ve Vatikan'da Üst Düzey Temaslarda Bulundu

Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi, Italya Basbakani Mario Draghi ve Vatikan Devlet Baskani Papa Franciscus ile ayri ayri görüstü.

Avrupa turu kapsaminda Italya'nin baskenti Roma'yi da ziyaret eden Kazimi, sabah saatlerinde Italyan mevkidasi Mario Draghi ile bir araya geldi.

Basbakanlik sarayi Chigi'de gerçeklesen görüsme sonrasinda Italya Basbakanligindan yapilan yazili açiklamada, ikili arasindaki verimli geçen görüsmede tarihi ikili ortakligin güçlendirilmesine ve önemli bölgesel güçlüklere odaklanildigi belirtildi.

Açiklamada, Italya'nin, uluslararasi terörle mücadeleden krizlere çözüm bulmaya ve Orta Dogu’nun istikrarindan sosyoekonomik kalkinmasina yönelik kararliliginin yeniden teyit edildigi ifade edildi.

Irak Basbakani Kazimi, ayrica Roma'ya komsu Vatikan'a geçerek Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Baskani Papa Franciscus ile görüstü.

Vatikan'dan bu görüsmeye iliskin yapilan açiklamada, Papa'nin martta yaptigi tarihi Irak ziyareti, ülkenin istikrari ve yeniden insa sürecinin tesvik edilmesi için ulusal diyalog kültürünün tesvik edilmesinin öneminin ele alindigi belirtildi.

Görüsmede, taraflarin, Hristiyanlarin bu ülkedeki tarihi varliklarinin yasal boyutta yeterince korunmasinin önemi üzerinde durdugu ve Hristiyanlara diger vatandaslarla ayni haklarin garanti edilmesinin altini çizdigi kaydedildi.

Taraflarin ayrica bölgedeki durumu da ayrica degerlendirdigi ifade edildi.

Kaynak: AA