Diyarbakir Surlari'ndaki Tarihi Dagkapi, 79 Yil Sonra Restorasyonunun Ardindan Yerine Takildi

UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde bulunan Diyarbakir Surlari'nda yer alan ve restorasyonu tamamlanan tarihi Dagkapi yerine monte edildi.

Diyarbakir Surlari'nin birçok dönemine taniklik eden yüzlerce yillik kapilarinin restore edilmesi için baslatilan çalismalar sürüyor.

Bu kapsamda geçmiste kente giris yapilan surun ana kapilarindan Dagkapi'nin restorasyonu, Diyarbakir Rölöve ve Anitlar Müdürlügü ile Diyarbakir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvari Müdürlügünün uzman restoratörleri tarafindan titizlikle sürdürülen islemler sonucu tamamlandi.

Uzmanlarin gözetiminde vinç yardimiyla önceki gün restorasyonu yapilan alandan alinan Dagkapi'nin yerine monte çalismasi tamamlandi.

Urfakapi ile müze envanterindeki Yenikapi ve Içkale'den sur içine açilan Küpelikapi'nin ise restorasyonu devam ediyor.

Diyarbakir Rölöve ve Anitlar Müdürü Cemil Koç, AA muhabirine, tarihi Dagkapi'nin 1942 yilinda yerinden sökülerek müzede koruma altina alindigini animsatti.

Kapinin restorasyonunun uzmanlar tarafindan gerçeklestirildigini anlatan Koç, 2 gün süren montaj sürecinden sonra kapinin yerine takildigini bildirdi.

Koç, "1111 yillik kapi, 79 yil aradan sonra tarih içerisinde birçok savaslara gögüs gerdigi Dagkapi burçlariyla tekrar bulusturuldu. Bu sayede tarihi bir bulusma saglanmis oldu." dedi.

Vakit kaybetmeden Yenikapi'nin da restorasyon çalismalarina basladiklarini belirten Koç, yakin zamanda onu da yerine takacaklarini belirtti.

Urfakapi'nin da restore edilecegini söyleyen Koç, "Bu sayede surlarin tüm kapilarinin restorasyonlari yapilarak tekrar ait olduklari yerde, tarihteki misyonlarini animsatacak sekilde montaji gerçeklestirilecek." diye konustu.

Diyarbakir'in tasi kadar kapisi ve demirinin de önem arz ettigini anlatan Koç, yaptiklari çalismanin vatandaslar tarafindan olumlu karsilandigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA