Borsa Istanbul, Altina Dayali Üç Yeni Endeks Hesaplamaya Baslayacak

Borsa Istanbul, Borsada islem gören altin, altina dayali kira sertifikalari ve altin tahvillerine yönelik çesitli finansal ürünlerde dayanak varlik veya karsilastirma ölçütü olarak kullanilmasi amaciyla 7 Temmuz tarihinden itibaren Spot Altin, Altina Dayali Kira Sertifikasi ve Altin Tahvili olmak üzere üç yeni endeks hesaplamaya ve yayinlamaya baslayacak.

Borsa Istanbul, Altina Dayali Üç Yeni Endeks Hesaplamaya Baslayacak


Borsa Istanbul Borsa’da islem gören altin fiyatlarindan hesaplanmakta olan BIST Altin Endeksine ilave olarak 7 Temmuz tarihinden itibaren Spot Altin, Altina Dayali Kira Sertifikasi ve Altin Tahvili olmak üzere üç yeni endeks daha hesaplamaya baslayacak. Bu endekslerden BIST Spot Altin Endeksleri altin fiyatlarinin, BIST Altina Dayali Kira Sertifikasi ve BIST Altin Tahvili Endeksleri ise Hazine ve Maliye Bakanligi ile Hazine ve Maliye Bakanligi Varlik Kiralama A.S. tarafindan ihraç edilen altina dayali kira sertifikalari ve altin tahvillerinin günlük getirilerinin ölçülmesi amaciyla olusturuldu.

Halihazirda hesaplanan BIST Altin Endeksi Borsa Istanbul Kiymetli Madenler ve Kiymetli Taslar Piyasasi’nda (KMTP) gerçeklesen USD/Ons cinsi altin islemlerinin fiyatlarindan hesaplaniyor ve endeks altin fiyatlarinin USD/Ons cinsinden getirilerini gösteriyor.

7 Temmuz’dan itibaren yayinlanacak BIST Spot Altin Endeksi uluslararasi piyasalarda olusan USD/Ons cinsi spot altin fiyatlarinin TL/gram fiyatina çevrilmesiyle hesaplanacak ve endeks altin fiyatlarinin TL/gram cinsinden getirilerini gösterecek. BIST Altina Dayali Kira Sertifikasi Endeksi, Borsa Istanbul Borçlanma Araçlari Piyasasi’nda (BAP) islem gören, Hazine ve Maliye Bakanligi veya Hazine ve Maliye Bakanligi Varlik Kiralama A.S. tarafindan gram altin cinsinden ihraç edilmis altina dayali kira sertifikalarinin ayni gün valörlü fiyatlarindan hesaplanacak. Endeks altin ve kira getirileri dâhil Türk Lirasi cinsi getirileri gösterecek. BIST Altin Tahvili Endeksi ise, BAP’ta islem gören, Hazine ve Maliye Bakanligi veya Hazine ve Maliye Bakanligi Varlik Kiralama A.S. tarafindan gram altin cinsinden ihraç edilmis altin tahvillerinin ayni gün valörlü fiyatlarindan hesaplanacak. Endeks altin ve faiz getirileri dâhil Türk Lirasi cinsi getirileri gösterecek.

Konuyla ilgili açiklama yapan Borsa Istanbul A.S. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “7 Temmuz 2021 tarihinden itibaren altina dayali 3 yeni Endeks hesaplamaya basliyoruz. Bu 3 endekste de uluslararasi piyasalarda gerçeklesen spot altin fiyatlari ve kurlar esanli olarak kullanilacak. Endeksler gün içinde 10 saniyede bir hesaplanacak. Bunlardan birisi BIST Spot Altin Endeksi. Bu Endeksin altin fiyatlarindaki degisimleri yansitmasi ve yatirim fonlari veya borsa yatirim fonlari gibi fiziki altina yatirim yapan çesitli finansal araçlarda dayanak varlik veya karsilastirma ölçütü olarak kullanilmasi hedefleniyor. Diger iki endeks ise BIST Altina Dayali Kira Sertifikalari ve BIST Altin Tahvil endeksleri. Bu endeksler sadece altin fiyatlarindaki degisimleri degil, altina dayali kira sertifikalarinin kira getirilerini veya altin tahvillerinin faiz getirilerini de yansitacak. Böylece Hazine tarafindan ihraç edilen altina dayali kira sertifikalari ve altin tahvillerine yatirim yapan fonlarin dayanak varlik veya karsilastirma ölçütü olarak kullanabilecekleri Endeks ihtiyaci karsilanmis ve Hazine tarafindan ihraç edilen söz konusu kiymetlere daha fazla talep yaratilmasinin önü açilmis olacak” dedi.

Kaynak: İHA