Amerikan Izci Teskilati, Cinsel Istismar Magdurlarina 850 Milyon Dolar Tazminat Ödeyecek

Amerikan Izci Teskilati (Boy Scouts of Amerika), izci kamplarinda çocukken cinsel istismara ugradigini iddia eden yaklasik 60 bin magdura, 850 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Teskilat ve yerel Izci Konseylerini temsil eden avukatlar ile magdurlari temsil eden avukatlar arasinda, adli uzlasma anlasmasi yapildi.

Anlasmayla Federal Iflas Yasasi'nin 11. maddesi kapsaminda olusturulacak fondan, magdurlara 850 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verildi.

Merkezi Teksas eyaletinin Irving kentinde bulunan teskilatin fona 250 milyon dolar, sayilari 250'ye yaklasan yerel Izci Konseylerinin ise toplam 600 milyon dolar katki saglamasi öngörülüyor.

ABD'nin en eski sivil örgütlerinden biri olan teskilat, tazminat taleplerini karsilayabilmek için 18 Subat'ta iflas basvurusu yapmisti.

Kurulus, tazminat cezalarini karsilamak üzere Federal Iflas Yasasi'nin 11. maddesi kapsaminda fon olusturulmasini, gerektiginde fona iletilmek üzere teskilata ait 1 ila 10 milyar dolarlik varligin satisa çikarilmasini talep etmisti.

Kurulusun iflas basvurusu New York, Arizona, New Jersey ve Kaliforniya eyaletlerinin cinsel taciz suçlarinda zaman asimi kuralini kaldiran yasal düzenlemeleri kabul etmesinin ardindan gelmisti.

1910 yilinda kurulan Amerikan Izci Teskilati, tipki Katolik Kilisesi gibi son dönemde geçmise dönük cinsel taciz iddialarina konu oluyor.

Çocuk izcilere yönelik muhtelif cinsel istismar vakalarindaki sorumlulugu nedeniyle kurulus aleyhine ABD'nin farkli kentlerinde açilmis ve açilma asamasinda olan yüzlerce dava bulunuyor.

Iddialarin büyük çogunlugu, ülkede izci egitiminin popüler oldugu 1960'li, 70'li ve 80'li yillara dayaniyor.

Kaynak: AA