Almanya Basbakani Merkel'den Ingiltere'ye 'Veda' Ziyareti

Almanya Basbakani Angela Merkel, görev süresi dolmadan önce Ingiltere’ye gerçeklestirdigi son ziyaretinde Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile bir araya geldi. Iki lider, görüsmenin ardindan gerçeklestirdigi basin toplantisinda, Almanya ve Ingiltere arasindaki iliskileri genisletmek alinan yeni kararlari duyurdu.

Almanya Basbakani Merkel'den Ingiltere'ye 'Veda' Ziyareti


Eylül ayinda görev süresi sona erecek olan Almanya Basbakani Angela Merkel, Ingiltere’ye 22. ve sonuncu resmi ziyaret gerçeklestirdi. Merkel’i Ingiliz mevkidasi Boris Johnson, Buckinghamshire’daki Chequers kir evinde agirladi. Iki lider, Ingiltere ve Almanya arasindaki iliskileri genisletmek ve Brexit sonrasi iliskileri ele almak üzere bir araya geldi. Merkel ve Johnson, görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi için kameranin karsisina geçerek iliskilerin genisletilmesi kapsaminda yeni kararlar alindigini duyurdu.

Johnson, Merkel’in Ingiltere ziyareti öncesinde, "Birlesik Krallik ve Almanya’nin birçok konuda kararli bir dostlugu ve ortak bir bakis açisi var. Bilim insanlarimiz, aydinlarimiz ve sanayicilerimiz dünyayi daha iyi bir yer haline getirmek için her gün birlikte çalisiyorlar. Anlasmaya varacagimiz yeni ortak girisimler nesiller boyu sürecek bir miras birakacak” ifadelerini kullandi.

Herschel Astrofizik ödülleri verilecek

Ikili, astrofizik alaninda üstün basari gösteren Ingiltere ya da Almanya’ya bagli çalisan kadin bir bilim insanina yillik 10 bin Sterlin degerinde ödül verilecegini açikladi.

Ödülün adini, alaninda öncü olan Almanya dogumlu Ingiliz astrofizikçi Caroline Herschel’den aldigi belirtildi.

Ingiltere-Almanya kabineleri her yil toplanacak

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Ingiltere ve Alman kabinelerinin her yil ortak toplanti düzenleyecegini, bu toplantilarin iki ülkenin hükümetleri arasindaki ortak çalismayi genisletmek için bir firsat olacagini kaydetti.

Almanya Basbakani Merkel de toplantilarin "Ingiltere’nin AB’den ayrilmasindan sonra ikili iliskilere yeni bir firsat alani açacagini" dile getirdi.

Ögrenci degisim programlari desteklenecek

Johnson ve Merkel ayrica, iki ülke arasindaki ögrenci degisim programlarina yeni desteklerin saglanacagini belirtti.

Ingiltere hükümeti toplanti öncesi yayimladigi bildiride, her iki ülkenin gençlerini bir araya getirmek ve yetenekli gençler için yeni firsatlar olusturmak amaciyla her yil bir araya gelecek yeni bir Ingiltere-Alman Kültür Diyalogu’nun kurulacagini vurguladi. Hükümet ayrica 2019’da her iki ülkeden 4 bin 300 gencin katildigi bir programa yönelik finansmanin arttirilacagini belirtti.



Yenilenebilir enerji projesi: Neuconnect

Alinan yeni kararla Ingiltere ile Almanya arasinda bir enerji yolu olusturularak yenilenebilir enerji saglanacak. Su anda devam eden en büyük Ingiltere-Almanya yatirim projesi olan Neuconnect için birlikte çalisilacagi ve enerji sebekelerinin fazla gücü paylasmasina izin vererek yenilenebilir enerjinin bosa gitmemesi saglanacak.

Seyahat kisitlamalari gevsetilebilir

Almanya Basbakani Merkel, Ingiliz turistlere yönelik seyahat kisitlamalari hakkinda "gelecekte iki doz asi olanlar için seyahat kisitlamalarinin gevsetilebilecegini" söyledi.

Merkel, Ingiltere’nin de Almanya’ya su an da kisitlama uyguladigini hatirlatarak, gelecekte karantinasiz seyahatlerin önünün açilabilecegini ifade etti.



Merkel daha önce Covid-19’un Delta mutasyonu nedeniyle Ingiltere’den Avrupa’ya gelen turistlerin karantinaya alinmasi konusunda öneride bulunmustu. Ingiltere Basbakani Johnson ise Merkel’in aksine Persembe günü yaptigi bir açiklamada, iki doz asilamanin uluslararasi seyahatler için "kurtarici" olabilecegini söylemisti. Mayis ayindan bu yana Ingiltere’den Almanya’ya gelen turistlerin 14 gün karantina uygulamasi gerekiyor.

Merkel ve Johnson en son Haziran ayinda Cornwall’daki G7 zirvesinde bir araya gelmisti. Merkel’in bugün Windsor Kalesi’nde Kraliçe II. Elizabeth ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Merkel ayrica, ABD Baskani Bill Clinton’in 1997’de Ingiliz kabinesine yaptigi konusmadan bu yana kabine konusmasi yapan ilk yabanci lider olarak online bir toplantida kabineye hitap edecek.

Ingiltere-Alman is birligi

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Ingiltere ve Almanya arasindaki is birliginin, korona virüs salginini yenmek ve iklim degisikligiyle mücadele de dahil olmak üzere günümüzün en büyük zorluklarinin üstesinden gelmeye yardimci oldugunu söyledi.



Ingiltere hükümetinin yayinladigi bildiride, salgin sirasinda University College London’in ciddi solunum rahatsizligi olan hastalara yeni solunum cihazlari gelistirmek ve üretmek için Mercedes-AMG ile birlikte çalistigi belirtildi. Bu cihazlarin su anda 130’dan fazla NHS Hastanesinde kullanildigi aktarildi.
Kaynak: İHA