Japonya'dan Myanmar'a 5,8 Milyon Dolarlik Acil Yardim

Japonya, askeri darbe sonrasi gida ve günlük ihtiyaç sikintisinin bas gösterdigi Myanmar'a 5,8 milyon dolarlik acil insani yardim gönderecek.

Kyodo ajansinin Disisleri Bakanligi kaynaklarina dayandirdigi haberine göre darbe sonrasi acil yardim, Myanmar'in güneydogusundaki Tayland sinirinda konumlanan ve kitlikla yüzlesen 136 bin kisiye gönderilecek.

5,8 milyon dolarlik insani yardim, Dünya Gida Programi (WFP) ve Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) gibi Birlesmis Milletler (BM) kuruluslari kanaliyla ulastirilacak.

Hafta içinde düzenledigi basin toplantisinda konusan Disisleri Bakani Motegi Tosimitsu, "Japonya hükümeti, yardim ve destek açisindan Myanmar halkinin yanindadir." ifadesini kullanmisti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA