Gaziantep'in 'Dogal Bulguru'na Ilgi Artiyor
Kentte dogal yöntemlerle üretilen ve güneste kurutulan bulgur, yurt disi satisiyla da ülke ekonomisine katki sagliyor Nizip Ticaret Borsasi Baskani Ibrahim Sari: 'Ihracat her geçen gün artiyor. Yillik 250 bin ton bulgur ihracati gerçeklesiyor. Son 10 yilda ihracat, 10 bin tonlardan bu rakamlara geldi'

Üretim ve ihracatta Güneydogu Anadolu Bölgesi'nin lokomotifi olan Gaziantep, onlarca tescilli ürününden birisi olan dogal bulguruyla da ekonomiye güç katiyor.
Gaziantep ve çevresinde dogal yöntemlerle üretilen bulgur, sicak yaz günlerinde uzun ve zahmetli bir hazirlik sürecinin ardindan tezgahlardaki yerini aliyor.
Agirlikla Barak Ovasi'nda yetistirilen bugdayin bulgura yolculugu, kamyonlarla kentteki bulgur isleme tesislerine getirilmesiyle basliyor. Çürük tanelerin ayrilmasi için elekten geçirilen daha sonra dev kazanlarda yikama ve kaynatma islemine tabi tutulan bugday, güneslenmesi için büyük alanlara seriliyor.
Yaklasik 2 gün kavurucu sicakta bekletilen ve tekrar isleme tesisine alinan bugday, son kez makineden geçirildikten sonra bulgura dönüsüyor. Bulgurun özellikle açik alanda günese serilmesi sirasinda olusan güzel görüntüler ise fotograf meraklilarini Nizip ilçesine çekiyor.
Ürün, özellikle son 10 yildir yurt disindan da ilgi görüyor. Bölgeden bu yil kilogrami 4 liradan ortalama 250 bin ton bulgur ihraç edildi.
- Aromasi farkli
Nizip Ticaret Borsasi Baskani Ibrahim Sari, AA muhabirine, Gaziantep ve ilçelerinin bulgurun en önemli üretim merkezilerinden oldugunu söyledi.
Sari, "Üretim yapan fabrikalarin çogu burada. Iklim sartlarindan dolayi bulguru yerde sererek kurutma sekli var. Güneste kurutabiliyoruz. Iklim müsait olmadigi zaman, yagisli havalarda kapali devre kurutma sistemini kullaniyoruz ancak Allah'in verdigi enerjiyi kullanmak hepimizin karina." dedi.
Sari, güneste kurutulan bulgurun daha lezzetli oldugunu belirterek sunlari kaydetti:
"Bulgura ilgi, ihracat olarak da her geçen gün artiyor. Yillik 250 bin ton bulgur ihracati gerçeklesiyor. Son 10 yilda ihracat, 10 bin tonlardan bu rakamlara geldi. Ilgi özellikle son 10 yilda çok artti. Bulgur, Orta Dogu halklarinin en çok kullandigi ürün ama birçok dünya ülkesine de gönderiyoruz. Son dönemlerde ülke genelinde ve dünyada pilavlarda pirinçten daha çok kullaniliyor diyebiliriz."
Bulgurun saglik açisindan faydalarina isaret eden Sari, "Sagliga faydali oldugu tescil edildi. Içeriginde nisasta barindirmayan, folik asit bakimindan çok güçlü bulgurun raf ömrü de yüksek. Pismis ürün oldugu için çabuk bozulmuyor. Biraz da bu yüzden çok tercih ediliyor. Farkli ürünlerle çesitlendirilebiliyor. Ince bulgur köfterde çok fazla kullaniliyor. Bizim ürünümüzün farki ise günesin verdigi tat ve aroma." diye konustu.
Sari, bulgurun yeteri kadar tanitilmadigini dile getirerek, "Bulgur, su anda ekonomik olarak ucuz. Yurt disinda tanitimi artirabilirsek ihracata büyük katki saglamis olacagiz. Bu notada çalismalarimizi sürdürecegiz." ifadelerini kullandi.
