Irak'ta Hastanedeki Yangin Halki Sokaga Döktü

Irak’in Nasiriye vilayetinde korona virüs hastalarinin kaldigi hastanede çikan yanginda en az 45 kisinin hayatini kaybetmesi halkin tepkisine neden oldu. Gece hastane önünde toplanan yüzlerce kisi, güvenlik güçlerine ait araçlari atese verdi.

Irak'ta Hastanedeki Yangin Halki Sokaga Döktü
Irak’in güneyindeki Nasiriye vilayetinde bulunan el-Hüseyin Arastirma Hastanesi’nde korona virüs hastalarinin kaldigi bölümde ilk belirlemelere göre oksijen tüplerinin patlamasi sonucu çikan yanginda en az 45 can kaybinin yasanmasi halki sokaga döktü. Faciada hayatini kaybedenlerin yakinlari hastane önünde toplanarak durumu protesto etti. Yüzlerce kisi, yetkililerin yangindan ve masum hastalarin ölümünden sorumlu tutulmasi gerektigini belirtti.

Olay yerinde tansiyonun yükselmesiyle öfkeli kalabalik tas attigi güvenlik güçlerinin araçlarini atese verdi. Protestoculari dagitmak isteyen güvenlik güçleri ise havaya ates açti. Aileler ayrica cenazeleri almak isterken, yetkililer DNA testi yapilacagi gerekçesiyle aileleri geri çevirdi.

Yanginin ardindan Nasiriye’ye gelen Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi’nin baskanliginda bazi bakanlar ve güvenlik yetkililerinin katilimiyla olaganüstü toplanti gerçeklestirildi.

El-Kazimi’nin Basin Ofisi’nden yapilan açiklamada, yanginin nedenlerinin arastirilmasi için komite olusturulmasina karar verildigi belirtildi. Zikar Il Saglik Müdürü, hastane müdürü ve Sivil Savunma müdürünün de görevden alinarak tutuklanmasi, bölgeye acilen tibbi yardim gönderilmesi ve yas ilan edilmesi yönünde de karar alindigi aktarildi.

Cumhurbaskani Berhem Salih ise söz konusu durumun ülkedeki yolsuzluk nedeniyle yasandigini belirtti.

Irak’in baskenti Bagdat’ta geçtigimiz nisan ayinda Covid-19 hastalarinin tedavi gördügü Ibni el-Hatip Hastanesinde çikan yanginda da 82 kisi hayatini kaybederken, 110 kisi yaralanmisti. Dönemin Saglik Bakani Hasan el-Timimi, yangin faciasinin ardindan görevinden istifa etmisti.
Kaynak: İHA