Türk Telekom'un 'Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi'ne Engellilerden Yogun Ilgi

Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'nde açilan ve dünyaca ünlü 30 tablonun yer aldigi serginin konuklari, Sesli Betimleme Dernegi, Engelsiz Saglik Çalisanlari Sendikasi ve Evrensel Görme Özürlüler Dernegi üyeleri oldu Sesli Betimleme Dernegi Baskani Olgun Yilmaz: 'Herkes sanata nasil özgürce erisiyorsa biz de kimseye ihtiyaç duymadan erisebilmeliyiz'.

Türk Telekom'un, görme engellilerin bilgiye erisimine ve sanatla bulusmasina olanak saglayan projesi "Telefon Kütüphanesi"nin 10'uncu yilinda hayata geçirdigi "Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi" ilgi odagi oldu.

Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'nde yer alan ve engelli sanatseverler için de erisilebilir olan serginin yeni konuklari, Sesli Betimleme Dernegi, Engelsiz Saglik Çalisanlari Sendikasi ve Evrensel Görme Özürlüler Dernegi üyeleri oldu. Tablolari tek tek inceleyen ziyaretçiler, eserleri sesli betimlemelerle dinledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan ve Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal'in katilimiyla 31 Mayis'ta açilan "Tablolar Konusuyor Dijital Resim Sergisi", ögrenciler basta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentinden ziyaretçiye ev sahipligi yapiyor.

- Sergi 30 Temmuz'a kadar açik olacak

Dünyaca ünlü 30 tablodan olusan sergideki eserler arasinda Namik Ismail'in Çanakkale Savasi-Son Mermi, Johannes Vermeer'in Inci Küpeli Kiz, Edward Munch'in Çiglik, Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa, Osman Hamdi Bey'in Kaplumbaga Terbiyecisi, Vincent Van Gogh'un Arles'teki Yatak Odasi, Claude Monet'in Gelincikler ve Izlenim: Gündogumu tablolari da bulunuyor.

Sergi, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olan Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi'nde hafta içi 09.15-17.45 saatlerinde 30 Temmuz'a kadar tüm ziyaretçilere açik olacak.

Görme engelliler diledikleri zaman Telefon Kütüphanesi mobil uygulamasi araciligiyla da sergiye ulasabiliyorlar.

Ayrica sergi görme ve isitme engelli ziyaretçiler için özel olarak gelistirilen, bireysel kullanima uygun tasarlanmis yön bulma uygulamasi "Sesli Adimlar" ile akilli telefonlar üzerinden sesli yönlendirme ve ikonlar araciligiyla ziyaret edilebiliyor.

- "Tablolarin betimlenmesi bana degisik bir his verdi"

Sesli Betimleme Dernegi Baskani Olgun Yilmaz, sesli betimlemenin görme engelliler için hak oldugunu belirterek, sadece tablolarda degil, kitap, dizi, filmlerde de bunlarin fazlalasmasini istediklerini söyledi.

Görme engelliler olarak tablolarin betimlemesini dinlediginde ressamlarin, fotograf gibi resim çizdiklerini fark ettigini belirten Yilmaz, bir resimde bu kadar çok ayrintinin olmasi ve bu ayrintilarin resmedilmesinin kendisini çok sasirttigini ve degisik bir his verdigini bildirdi.

Yilmaz, sergide en çok Jan van Eyck'in Arnolfini'nin Evlenmesi tablosunu begendigini dile getirerek, "Herkes nasil sanata özgürce erisiyorsa biz de sanata kimseye ihtiyaç duymadan erisebilmeliyiz." dedi.

Olgun Yilmaz, bu konuda kendilerine destek saglayan Türk Telekom ve diger kurumlara, sesli betimlemelerin farkindaligini artirmalari dolayisiyla da tesekkür etti.
Kaynak: AA