KKTC Cumhurbaskani Tatar, Bakan Çavusoglu'yla Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi (2)

'(Kibris'a BM Özel Temsilcisi atanmasi) Bugünkü yaptigimiz degerlendirmede, ortak zemin var mi yok mu noktasina henüz ulasmadan yüksek statüde farkli özel bir temsilcinin atanmasinin dogru olmayacagi düsüncesindeyiz' '(Rum Enerji Bakani'nin sondaj açiklamasi) Sen orada tek basina bölgedeki enerji kaynaklarinin arastirilmasinda ve gelistirilmesinde böyle bir hakka sahip degilsin' 'Bizim niyetimiz müzakere yoluyla Kibris’ta esitlik temelinde bir anlasmayi saglayabilmektir'.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, Bakan Çavusoglu'yla Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi (2)
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Kibris meselesinde ortak bir zemin saglanmadan önce yüksek statüde özel bir temsilcinin atanmasinin dogru olmayacagini düsündüklerini söyledi.

Cumhurbaskani Tatar ile Türkiye Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, bas basa ve heyetler arasi görüsmenin ardindan KKTC Cumhurbaskanligi'nda ortak basin toplantisi düzenledi.

Türkiye ile uyum içinde Kibris’ta iki devlet siyasetini savunduklarini belirten Tatar, amaçlarinin Kibris Türk halkinin var olan egemenliginin kabul görmesini saglamak oldugunu ifade etti.

Tatar, Avrupa Birligi’nin (AB) KKTC’ye yönelik tutumuna iliskin ise “Netice itibariyle bugün AB’de Türkiye yok. Yunanistan orada, Kibris Rum yönetimi orada. Dolayisiyla teraziyi zaten aleyhimize dogru tartmislar.” dedi.

Çavusoglu’nun birçok kez KKTC’ye geldigini ve kendilerini ziyaret ettigini belirten Tatar, Çavusoglu ile birlikte her önemli toplanti veya görüsmenin akabinde degerlendirmelerde bulunduklarini söyledi.

Antalya Diplomasi Forumu’na (ADF) davet edildigini de animsatan Tatar, forum çerçevesinde birçok ülkenin cumhurbaskani ve basbakani dahil üst düzey yetkilileriyle görüstügünü dile getirdi.

- "Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i ve ekibini 20 Temmuz’da insallah burada agirlayacagiz"

Tatar, Türkiye’nin her zaman KKTC’nin yaninda oldugunu ve bunu ADF’de bir kez daha gösterdigini aktararak, “Sayin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i ve ekibini 20 Temmuz’da insallah burada agirlayacagiz. 20 Temmuz’un bu yil farkli bir önemi de var.” dedi.

KKTC olarak 20 Temmuz için hazirliklar yaptiklarini belirten Tatar, 20 Temmuz’un dünyaya KKTC’nin var oldugunu, var olacagini, Kibris’in eski Kibris olmadigini, Dogu Akdeniz’in enerji kaynaklari, hidrokarbon alanlariyla birlikte statüsünün yükseldigini ve eski Dogu Akdeniz olmadigini anlatmak için bir firsat olacagini kaydetti.

KKTC ile Türkiye arasindaki iliskilerin artarak daha da önemli hale geldigini dile getiren Tatar, söyle devam etti:

“KKTC’nin bu baglamda statüsünün yükselmesiyle bizlerin de beklentileri oldu, o da nedir? Halkimiza daha fazla refah, müreffeh bir yasam ve güvenli bir gelecek sunabilmektir. Bütün bu çalismalar içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nin verdigi destege bir kez daha tesekkür etmek istiyorum. Ama tabii ki önemli olan dünyaya bu hakliligimizi, egemenligimizi ve gelinen asamada verdigimiz mücadelenin ne kadar kutsal ve degerli oldugunu var gücümüzle anlatabilmektir. Onu yapiyoruz. “

- "Niyetimiz müzakere yoluyla Kibris’ta esitlik temelinde bir anlasmayi saglayabilmektir"

Tatar, 1960’ta Ingiltere’nin Ada'dan ayrildiktan sonra egemenligi Kibrisli Türklere ve Rumlar olmak üzere iki halka devrettigini ancak Kibrisli Türklerin büyük insanlik disi uygulamalar, izolasyon, kisitlama ve engellemelere maruz birakildigi vurgulayarak, su ifadeleri kullandi:

"Ama inaniyorum ki çagdas dünya, medeni dünya bu verdigimiz mücadele sonrasinda mutlaka dogruyu bulacaktir. O da Kibris’ta esitlik temelinde bir anlasmaya verdigimiz mücadele için saygi duyacaklardir. Ben her zaman sunu da söylüyorum. Bizim niyetimiz müzakere yoluyla Kibris’ta esitlik temelinde bir anlasmayi saglayabilmektir. Bunun için de halkimizin hak, çikar ve menfaatlerini, güvenlik endiselerini koruyacak sekilde saglam bir anlasmaya imza atmaktir. Bütün bu çalismalar onun arayisi içinde oldugumuzu bir kez daha cumhurbaskanligindan bunu dünyaya seslendiriyoruz, haykiriyoruz."

- Kibris meselesi için özel temsilci atanmasi

Tatar, Kibris meselesi için Birlesmis Milletler (BM) özel temsilcisi atanmasi önerisini nasil degerlendirdiklerine iliskin soruya, "Bugünkü yaptigimiz degerlendirmede, ortak zemin var mi yok mu noktasina henüz ulasmadan yüksek statüde farkli özel bir temsilcinin atanmasinin dogru olmayacagi düsüncesindeyiz." yanitini verdi.

BM Genel Sekreteri'nin geçici Kibris Özel Danismani Jane Holl Lute'un görevini en iyi sekilde yaptigini kaydeden Tatar, resmi müzakere sürecine baslamadan önce farkli bir özel temsilcinin atanmasinin pek de anlamli olmayacagini dile getirdi.

Tatar, bu düsünceleri karsi tarafa da ileteceklerini söyledi.

- "Bölgedeki enerji kaynaklarinin arastirilmasinda ve gelistirilmesinde böyle bir hakka sahip degilsin"

Rum Enerji Bakani Natasa Pilides'in sondaj çalismalarini Kasim-Aralik'ta yeniden baslatmayi planladiklari yönündeki açiklamasini nasil degerlendirdiklerinin sorulmasi üzerine Tatar, Kibris meselesinin özünün bu oldugu yanitini vererek, KKTC'nin Rum kesiminden daha mesru oldugunun altini çizdi.

Güney Kibris Rum yönetiminin (GKRY) geçmiste iki halkin da devleti oldugunu ancak anayasaya aykiri olarak Kibris Rum Cumhuriyeti'ne dönüstügünü belirten Tatar, GKRY'nin bütün Kibris adina karar verme yönünde degerlendirmeler yaptigina dikkati çekti.

Tatar, "Sen orada tek basina bölgedeki enerji kaynaklarinin arastirilmasinda ve gelistirilmesinde böyle bir hakka sahip degilsin. Bizim bu degerlendirmemizi Türkiye desteklemektedir. Böyle bir adim atildigi takdirde biz de kendi haklarimizin arayisi içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin de destegiyle karsi adimlar atacagiz." diye konustu.

Pilides'i sagduyuya davet eden Tatar, Rum tarafina kiskirtici hareketler içinde bulunmamasini tavsiye etti.

Yapilan heyetler arasi görüsmede, Cumhurbaskani Tatar ile Bakan Çavusoglu'nun yani sira KKTC Basbakani Ersan Saner, Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri ve Cumhurbaskanligi Müzakere Heyeti Üyesi Oguzhan Hasipoglu ve Cumhurbaskani Özel Temsilcisi Ergün Olgun da yer aldi.

(Bitti)
Kaynak: AA