Gazi Çiftligi Tarim Kredi Kooperatifi Açildi

İçel’in Silifke ilçesinde, Mustafa Kemal Atatürk tarafindan 1936 yilinda kurulan Gazi Çiftligi Tarim Kredi Kooperatifi düzenlenen törenle açildi.

Gazi Çiftligi Tarim Kredi Kooperatifi Açildi
Açilis törenine İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer ve esi İçel Kadin Kooperatif Baskani Meral Seçer, Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfi Savas, Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Izmir Köy Kooperatifi Birlik Baskani Neptün Soyer, CHP Silifke Ilçe Baskani Bünyamin Uçar ve vatandaslar katildi.

Tören, saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla basladi.

Ardindan İçel Devlet Opera ve Balesi sanatçisi Soprano Bengi Ispir Özdülger tarafindan Atatürk’ün sevdigi sarkilarin seslendirilmesiyle devam etti.

Mini konserin ardindan, Atayurt Gazi Çiftliginin belgesel gösterimi izlendi. Vatandaslarin yogun bir ilgiyle izledigi belgesel, duygu dolu anlar yasatti.

Belgesel gösteriminin ardindan konusan İçel Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer, kadina, emege ve üretime vurgu yaparak Gazi Çiftligini kadinlarin gücüyle yasatacaklarini belirtti.

Izmir Köy Koop Birlik Baskani Neptün Soyer ise yaptigi konusmasinda, kadinin üretimdeki yerinin öneminden bahsetti.

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer de konusmasinda, "Türkiye’de kooperatifçiligin ilk uygulandigi yer olan Gazi Çiftligi Tarim Kredi Kooperatifi; 1936 yilinin Haziran ayinda, 1500 TL’lik yatirimla Atatürk tarafindan kuruldu. Ulu Önderimiz, kooperatifin 1 No’lu üyesi olarak ülkemizde modern tarimin gelismesi adina can suyunu veren ilk sermayedar olarak tarihe adini bir kez daha altin harflerle yazdi. Atatürk’ün ölümüyle beraber çiftlik günbegün terk edildi. Ziraat Teknik Okulu olarak insa edilen bina ilkokula dönüstürülerek kullanildi. Geride kalan yillarda çiftlik restore edilmeye, müze haline getirilmeye çalisilsa da hak ettigi ilgiye mazhar olamamisti. 30 Haziran 2021 tarihinde, İçel Büyüksehir Belediyesi öncülügünde, Silifke Ilçe Milli Egitim Müdürlügü, Silifke Kaymakamligi protokolüyle kadin üreticilere egitim veren atölyelere dönüstü, yeniden hayat buldu” dedi.

Konusmalarin ardindan Zakkum Çiçegi Üretim Sözlesmesi imzalandi. Konusmacilara hediye verilmesinin ardindan, Gazi Çiftliginin açilis kurdelesi kesildi.
Kaynak: İHA