Gastronomi Sehrinin' Modern Kurutmaliklari' Dünyaya Ihraç Ediliyor

Gastronomi sehri Gaziantep’in essiz sebze ve meyveleri freze dry (dondurarak kurutma) teknolojisi ile dünyaya ihraç ediliyor.

Gastronomi Sehrinin' Modern Kurutmaliklari' Dünyaya Ihraç Ediliyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’na bagli Ipekyolu Kalkinma Ajansi (IKA) Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda Gaziantep’in Oguzeli ilçesinde kurulan tarim Okulundan mezun olanlar kadinlar eski usul kurutmaliklarin pabucunu dama atti. Geleneksel yöntemlerle yapilan kurutmaliklarin yerine uluslararasi standartlara uygun modern tarim yöntemleriyle Gaziantep’in essiz patlican ve domatesleri olmak üzere onlarca sebze ve meyve lezzetleri besin degerini düsürülmeden kurutulmaya baslandi. Hijyenik kosullarda kurutulan ürünler Ezo’s markasiyla dünyaya ihraç edilmeye baslandi.

Ezogelinler dünyaya açildi

Ipekyolu Kalkinma Ajansi koordinasyonunda Gaziantep’in turizm destinasyonlarinin ve uygulama projelerin tanitilmasina yönelik basin ziyareti gerçeklestirildi.

Ulusal ve uluslararasi basin temsilcilerinden olusan heyet ziyarete IKA destegiyle hayat geçen tarim okulu ve yakin zamanda faaliyete giren freze dry (dondurarak kurutma) tesisini inceleyerek basladi.

Ipekyolu Kalkinma Ajansi ve Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler ve Gida Daire Baskanligi destegiyle kurulan freze dry kurutma tesisi, Oguzeli Ezogelin Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi’ne tahsis edildi. Günlük 600 kilogram taze ürün islenebilen fereze dry tesislerinde islenen mamüller aroma, lezzet, ve besin degeri açisindan tazesine yüzde 97 oraninda benzerlik gösteriyor. Dondurarak kurutulan ürünlerde katki ve koruyucu maddesi kesinlikle kullanilmiyor, gelismis kurutma teknolojisi sayesinde Gaziantep’in lezzetleri dünyanin farkli cografyalarina ulasiyor.

“Besin degeri düsmüyor”

Dondurarak kurutma teknolojisine iliskin açiklama yapan Ipekyolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz, “Giderek kullanim alani genisleyen dondurularak kurutulmus gidalar günümüzde atistirmalik olarak, kahvaltilik gevreklerde, granolalarda, hazir çorbalarda ve yemeklerde, hazir kahvelerde, çaylarda, içeceklerde, dogal tatlandirici, renklendirici olarak tatlicilikta, gastronominin birçok alaninda kullaniliyor” seklinde konustu.

Tarim okuluyla üretime basladilar

Gaziantep’in Oguzeli ilçesinden 7 kadin, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’na bagli Ipekyolu Kalkinma Ajansi’nin destegiyle Gastronomi ve Tarimsal Egitim Merkezi içerisinde kurulan Tarim Okulu’na giderek, burada aldiklari egitimin ardindan Ezogelin Kooperatifi’ni kurup üretim yapmaya basladi.

IKA’nin 5 buçuk milyon TL destegiyle kurulan okulda aralarinda Suriyelilerin de oldugu 500 kadin, modern tarim yöntemlerini ögrenerek üretim yapmaya basladilar. 7 Ezo Gelin, tarimsal kalkinma için örnek bir model olan kooperatiflerinde ürettikleri ürünleri hem iç piyasaya hem de yurt disina ihraç eder hale geldi. Kurutmalik, salça, pul biber, tursu, reçel basta olmak üzere yöreye ait 45 ürünün satisini yapmaya baslayan kooperatif üyeleri, Almanya basta olmak üzere AB ülkelerine 700 bin liralik ihracat gerçeklestirmeyi basardi. Ezo Gelinlerin yeni hedefi ise Gaziantep’in cografi isaretli ürünlerini tüm dünya ile bulusturmak.
Kaynak: İHA