Türkiye Sigorta Birligi Genel Kurul Toplantisi

Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Baskani Türker Gürsoy: “Trafik sigortasinda belirsizlikleri ortadan kaldiracak kanun düzenlememiz bugün insallah meclis gündemine geliyor. Böylelikle sektörün önündeki en önemli belirsizliklerden biri çözüme kavusmus olurken, sigortalilarin haklarinin korunmasi yönünde de önemli bir kazanim elde etmis olacagiz' 'Farkli sigorta ve tasarruf ürünleriyle BES’in bütünlesik bir sekilde ve cazip imkanlarla vatandaslarimiza sunumunu saglayacak bir mekanizma üzerinde çalisiyoruz. Bu sekilde, hayatlarinin çesitli dönemlerinde kendilerine destek saglayabilecek özel bir güvence paketi olarak BES’i katilimcilarimizin hizmetine sunmayi amaçliyoruz' “Kamunun saglik yükünü hafifletilmesine de hizmet edecek olan TSS’nin daha genis bir tabana yayilabilmesi, TSS uygulamalarinin sehir hastanelerimizle entegre edilebilmesi için çok yönlü projeler üzerinde çalismalarimiz devam ediyor. Ayni sekilde katilim sigortaciligini da çok önemsiyoruz. Bu alan ülkemizde büyümesinde fayda gördügümüz, tüm taraflarin üzerinde uzlastigi bir alan'

Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Baskani Türker Gürsoy, “Trafik sigortasinda belirsizlikleri ortadan kaldiracak kanun düzenlememiz bugün insallah meclis gündemine geliyor. Böylelikle sektörün önündeki en önemli belirsizliklerden biri çözüme kavusmus olurken, sigortalilarin haklarinin korunmasi yönünde de önemli bir kazanim elde etmis olacagiz." dedi.

Gürsoy, Türkiye Sigorta Birligi (TSB) Genel Kurul Toplantisi’nin açilisinda yaptigi konusmada, sektörün her geçen gün hizla gelisip, güçlendigini ve bu gelisimin daha saglikli ve sürdürülebilir bir sekilde devam etmesi gayretiyle çalistiklarini belirtti.

SEDDK olarak sigortalilarin korunmasi, finansal istikrara en üst düzeyde katki saglanmasi ve piyasa düzeninin temin edilip sürdürülmesi seklindeki üç ana amaç etrafinda hareket ederek, kisa süre içinde birçok önemli konuda adimlar attiklarini, bundan sonra da adimlari hizlandirmaya devam edeceklerini ifade eden Gürsoy, sunlari kaydetti:

“Artik sektörümüzün ana odagindan çikmasini arzu ettigimiz trafik sigortasinda belirsizlikleri ortadan kaldiracak kanun düzenlememiz bugün insallah meclis gündemine geliyor. Böylelikle sektörün önündeki en önemli belirsizliklerden biri çözüme kavusmus olurken, sigortalilarin haklarinin korunmasi yönünde de önemli bir kazanim elde etmis olacagiz. SEDDK olarak önümüzdeki dönem trafik sigortasinda reform niteliginde degisiklikler yapmayi planladigimizi çesitli vesilelerle sizlerle paylasmistik. Buna yönelik olarak da zorunlu trafik sigortalarinda hizmet kalitesinin yükseltilerek sigortali memnuniyetinin artirilmasina önemli ölçüde katki yapacagina inandigimiz dogrudan tazmin sistemine iliskin en iyi dünya uygulamalarini inceleyerek ülkemiz için en uygun modelin gelistirilmesini amaçliyoruz.”

Gürsoy, sigorta skoru hesaplanmasi projesini, iyi sürücü-kötü sürücü ayrimi yapilabilmesi ve sirketler tarafindan primlerin daha adil ve isabetli bir sekilde belirlenmesine imkân saglamasi bakimindan önemsediklerini anlatarak, “Bunlar gerçeklestiginde sektörümüzü uzun yillardir mesgul eden trafik sigortasinin gündemin merkezinden artik çikarmayi ve sektör olarak ülkemizde sigortaciligin gerçek gelisim alanlarina odaklanmayi hedefliyoruz.” diye konustu.

- Katilim sigortaciligina girmek isteyen sirketlere çagri

Gürsoy, 1,5 yildir tüm dünyaya büyük acilar yasatan Kovid-19 salgininin etkisiyle birlikte saglik sigortasina olan ilginin, özellikle Tamamlayici Saglik ürünlerine talebin ciddi oranda arttigini gördüklerini bildirdi.

Bu ürünü daha da gelistirme yönünde çalismalarinin bulundugunu vurgulayan Gürsoy, sözlerini söyle sürdürdü:

“Kamunun saglik yükünü hafifletilmesine de hizmet edecek olan TSS’nin daha genis bir tabana yayilabilmesi, TSS uygulamalarinin sehir hastanelerimizle entegre edilebilmesi için çok yönlü projeler üzerinde çalismalarimiz devam ediyor. Ayni sekilde katilim sigortaciligini da çok önemsiyoruz. Bu alan ülkemizde büyümesinde fayda gördügümüz, tüm taraflarin üzerinde uzlastigi bir alan. Burada yenilikçi bir yaklasim ortaya koyduk. Bugüne kadar süre gelen modellerin ötesinde, esnek ve sürdürülebilir gerçekçi bir model kurguladik. Bu alana girmek isteyen sirketlerimizi tekrar buradan davet etmek istiyorum. Ilgili düzenleme tamamlandiginda sigortaciligin büyümesine ve uluslararasi arenada bu konuda Türkiye’nin lider ülke konumuna gelecegine inancimiz tam.”

Gürsoy, finansal sigortalarda sektörün önünü açacak düzenlemeler yapmak için çalismalari hizla devam ettireceklerini belirterek, özellikle KOBI’lere yönelik ürünlerin yayginlasmasi ve yeni ürünler gelistirilmesi yönünde çalistiklarini, bu konuda tüm paydaslarin katkilarini beklediklerini söyledi.

Sektörde kurumsal yönetimi güçlendirme dogrultusunda iç sistemlerle ilgili çok önemli bir yönetmelik taslagi hazirladiklarini animsatan Gürsoy, “Bu yönetmelik taslagi, iç kontrol, risk yönetimi, aktüerya ve iç denetim fonksiyonlariyla ilgili, günümüz gereksinimlerini karsilayacagina inandigimiz çok önemli yenilikler içermektedir. Bunun arkasindan yakin vadede teknik karsiliklar yönetmeligi taslagini sizlerle paylasiyor olacagiz. Böylece önemli yapisal konularda temel düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmeyi arzu ediyoruz.” dedi.

- "BES’in basari hikayesinin sürecegine inancimiz tam"

Gürsoy, BES tarafinda ise 18 yas altinin sisteme girisinin kanunlastigini hatirlatarak, bu konuyla ilgili uygulama esaslarini çok kisa bir süre zarfinda sektöre duyuracaklarini, vakif ve sandiklarin BES’e devir imkani getirildigini, buradaki birikimlerin bir an önce BES’te degerlendirilmeye baslamasi için de çalismalarin hizli bir biçimde devam ettigini dile getirdi.

Yollarinin açik ve BES’in basari hikayesinin sürecegine inançlarinin tam oldugunu belirten Gürsoy, sunlari kaydetti:

“Bu beklentiyle farkli sigorta ve tasarruf ürünleriyle BES’in bütünlesik bir sekilde ve cazip imkanlarla vatandaslarimiza sunumunu saglayacak bir mekanizma üzerinde çalisiyoruz. Bu sekilde, hayatlarinin çesitli dönemlerinde kendilerine destek saglayabilecek özel bir güvence paketi olarak BES’i katilimcilarimizin hizmetine sunmayi amaçliyoruz. Atacagimiz bu adimlarin, hem sigortacilik hem de BES ürünlerinin tabana yayilmasi yönünde önemli katkilar saglayacagini öngörüyoruz.

Diger taraftan, bilhassa emeklilik döneminde vatandaslarimiza düzenli bir emeklilik maasi sunmayi hedefleyen yillik gelir sigortasi konusunda hazirladigimiz yönetmelik degisikligi ise son asamada. Bu degisiklik ile çesitli yillik gelir sigortasi ürünlerinin sektörümüz tarafindan vatandaslarimiza sunulabilmesinin yolunu açmis olacagiz. Burada açikladiklarimizi somutlastiracak belge ise, kurum olarak hazirliklarini sürdürdügümüz ve çok yakinda kamuoyuna açiklamayi düsündügümüz 5 yillik SEDDK Stratejik Plani olacak.”

Gürsoy, sahip olunan düzenleme ve denetim anlayisinin detayli olarak yansitilacagi bu belgenin kurumun bir nevi yol haritasi hüviyetinde olacagini aktararak, böylelikle sektöre, vatandaslara, paydaslara ve sektöre ilgi gösteren tüm yatirimcilara öngörülebilir bir vizyon saglamis olacaklarini söyledi.

SEDDK’nin sigorta sirketlerinden temel beklentilerine iliskin Gürsoy, sunlari aktardi:

“Sigorta sirketlerimizin finansal ve kurumsal olarak saglikli sekilde büyümesi bizler için çok önemli. Bununla birlikte ayni zamanda sigortacilik ve özel emeklilik hizmetlerinin sigortali ve katilimci memnuniyetini en üst düzeyde saglayacak ve onlara katma deger saglayacak sekilde sunulmasi da bizim için ayni oranda önemli. Bu nedenle, sektörümüzün tüm faaliyetlerinin merkezine sigortalilar ve katilimcilar için yarattigimiz degeri aldigimiz takdirde sigortacilik ve emeklilik sektörünün çok daha saglikli ve istikrarli bir sekilde büyüyecegine inaniyoruz. Sektör olarak yarattigimiz degerin kamuoyuna çok iyi anlatilmasi gerekiyor. Birkaç aydir yürüttügümüz Kanun çalismalari sürecinde temas ettigimiz taraflardan edindigimiz tecrübelerle gördük ki sigortacilik hizmetinin önemini ve degerini sektör olarak çok iyi anlatmamiz gerekiyor.”

Türker Gürsoy, sigortacilik ve özel emeklilik hizmetleriyle ilgili bilgi eksikliklerinin hizla giderilmesi ve bir sekilde yayginlasmis yanlis bilgilerin ve yargilarin silinmesi gerektigini söyledi.

Mecliste sektöre yönelik ele alinacak konular için Meclis Genel Kurulu’na katilacagini belirten Gürsoy, bu aksam hayirli haberler paylasmayi ümit ettiklerini bildirdi.
Kaynak: AA