Sehit Büyükelçi Taha Carim Anildi

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktas: 'Sait Halim Pasa'yi 1921'de Roma'da sehit eden eli kanli zihniyet, 1977'de ise Vatikan Büyükelçimiz Taha Carim'a kursun sikmistir'.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi olarak görev yaptigi 1977'de Ermeni terör örgütü JCAG tarafindan sehit edilen Büyükelçi Taha Carim, düzenlenen törenle anildi.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiligi'nde, Büyükelçi Lütfullah Göktas'in ev sahipliginde sehit Büyükelçi Carim için anma merasimi düzenlendi.

Törene Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, KKTC Roma Temsilcisi Mustafa Davulcu, Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi Müdürü Sevim Aktas ve ilgililer katildi.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Göktas, burada yaptigi konusmada, "Türkiye Cumhuriyeti, farkliliklari zenginlik telakki etme gelenegini günümüzde de sürdürmektedir. Kültürel çesitlilik, etnik köken, inanç, din ya da mezhep farkliligi, sadece devlet gelenegimiz ve hukuk degil, medeniyet anlayisimiz açisindan da bizde asla bir sorun olarak görülmemistir." dedi.

Tarihsel süreçte, savas ya da farkli dinamiklerin etkisiyle baris ortaminin, toplumsal huzurun zedelendigi anlar da oldugunu dile getiren Göktas, "Ama bizim insanimiz, yasanan travmalari geride birakmayi, bulundugu cografyada baris ve huzur iklimini hakim kilmayi daima basarmistir." diye konustu.

Terörle mücadelede tüm ülkeler arasinda samimi bir is birligi gerektigini belirten Büyükelçi Göktas, "Terör, geçmiste oldugu gibi günümüzde de tüm ülkeler, tüm toplumlar için ciddi bir tehdit olusturuyor. Bizler, terörizmi hiçbir sekilde mazur görmemeyi, terörün hiçbir türüne geçit vermemeyi ilke edinmis bir ülkeyiz. Bu nedenledir ki terör örgütlerine ya da terörle iltisakli karanlik yapilanmalara destek çikilmamasi gerektigini her platformda israrla vurguluyoruz. Bizler bu konuda agir bedeller ödemis, yurt disinda diplomatlari da terör saldirilarina maruz kalmis bir ülkeyiz." ifadelerini kullandi.

Göktas, 70'li ve 80'li yillarda bazi Ermeni terör örgütlerinin Türk diplomatlarini ve ailelerini hedef alan menfur saldirilar gerçeklestirdigini animsatarak, "O süreçte Roma da kana bulanmistir. Sait Halim Pasa'yi 1921'de Roma'da sehit eden eli kanli zihniyet, 1977'de ise Vatikan Büyükelçimiz Taha Carim'a kursun sikmistir. Ikametgahina girmek üzereyken Ermeni terör örgütünün menfur saldirisina maruz kalan o degerli büyükelçimizi unutmadik, unutmayacagiz." dedi.

Terörün her türünü lanetlediklerini dile getiren Göktas, sunlari kaydetti:

"Büyükelçimiz Taha Carim'i hedef alan o hain terör saldirisini, dünyanin neresinde olursa olsun masumlarin hayatina kasteden tüm terör eylemlerini siddetle kiniyoruz. Sehadetinin 44'üncü yil dönümünde Sehit Büyükelçimiz Taha Carim'i rahmetle ve minnetle yad ediyoruz. 63 yasinda kaybettigimiz o güzide büyükelçimizin aziz hatirasi önünde saygiyla egiliyoruz. Bakanligimiz mensuplari basta olmak üzere tüm sehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Merhum Büyükelçimiz Taha Carim'in ve tüm sehitlerimizin ruhlari sad olsun."

Kaynak: AA